Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑ-Τουρκία: Συγχαρητήρια στον τουρκικό λαό και βόμβες στο καθεστώς Ερντογάν

03.11.2015 | 09:43
Η Ουάσινγκτον έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στην τουρκική κυβέρνηση ,αλλά σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, το περιεχόμενό του δεν ήταν “θερμό”. Είχε προηγηθεί και η δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου με την οποία εξέφραζε τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τις διώξεις δημοσιογράφων στην Τουρκία. Όλα αυτά βέβαια δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αμφισβητήσουν την τεράστια νίκη του Ερντογάν, ούτε και την σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας το τελευταίο διάστημα .Μην ξεχνάμε ότι πρόσφατα οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση βομβών JDAM για την Τουρκία.


Στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Λευκός Οίκος έσπευσε να εκφράσει την ανησυχία του για τα πλήγματα που δέχονται τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τη «Hurriyet», το συγχαρητήριο τηλεγράφημα ήταν τυπικό, αρκετά ψυχρό, όπως αναφέρει η εφημερίδα.
«Οι ΗΠΑ συγχαίρουν τον τουρκικό λαό για τη συμμετοχή του στις εκλογές» υπογράμμισε ο Τζος Έρνεστ, εκπρόσωπος τύπου του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, που αναμένεται να επισκεφθεί στα μέσα Νοεμβρίου την Τουρκία για να συμμετάσχει στη Σύνοδο της G20.
Ο Λευκός Οίκος έσπευσε να εκφράσει τη Δευτέρα την ανησυχία του για το ότι μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφοι υπέστησαν πιέσεις στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Εν μέσω καταγγελιών ότι ασκήθηκαν πιέσεις σε δημοσιογράφους προκειμένου να αποδυναμωθεί η αντιπολίτευση, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, κάλεσε τις τουρκικές αρχές να υποστηρίξουν τις αξίες του τουρκικού Συντάγματος.
Οι ΗΠΑ έχουν ενημερωθεί για την έκθεση των παρατηρητών της Οργάνωσης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), η οποία επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι τα επεισόδια βίας «παρεμπόδισαν τις δυνατότητες των υποψηφίων να διεξάγουν μια ελεύθερη εκστρατεία».

«Έχουμε, σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις όπως επίσης δημοσίως, διατυπώσει τις ανησυχίες μας που σχετίζονται με την ελευθερία του Τύπου, την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του συνέρχεσθαι στην Τουρκία» επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου.


 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ