Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βιβλίο για το Ισλαμικό Κράτος από το Βασίλη Γιαννακόπουλο

06.01.2016 | 19:16
Το πρώτο ελληνικό βιβλίο για το «Ισλαμικό Κράτος» του Βασίλη Γιαννακόπουλου, συγγραφέα του «Αραβική Άνοιξη – Μέση Ανα-τολή και Βόρεια Αφρική» (2012) και «Χημικά & Βιολογικά Όπλα – Υπαρκτή ασύμμετρη απειλή» (2013)

Με την κλιμάκωση του συριακού εμφύλιου στα τέλη του 2011, η προτροπή για τη μετάβαση σουνιτών μουσουλμάνων στη Συρία, προκει-μένου να πολεμήσουν ή απλά να συνδράμουν στην εξέγερση των αντικαθεστωτικών, άρχισε να εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στο διαδίκτυο, αλλά και να ακούγεται στα τεμένη πολλών μου-σουλμανικών και δυτικών χωρών.
Το "κουτί της Πανδώρας" άνοιξε στα τέλη Μαΐου 2013, όταν ο αιγύπτιος θεολόγος Yusuf al-Qaradawi, με τη μεγαλύτερη ίσως επιρροή στην παγκόσμια σουνιτική κοινότητα, κάλεσε τους σουνίτες μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο να πολεμήσουν τον Bashar al-Assad και τη Hezbollah, η οποία ήδη μαχόταν στο πλευρό του συριακού στρατού... Έκτοτε η Συρία είχε καταστεί "μαγνήτης" για τους επίδοξους σουνίτες τζιχαντιστές πολλών χωρών...
Στα τέλη Ιανουαρίου του 2014, ο James Clapper, διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, είχε εκτιμήσει ότι στα συριακά εδάφη πολεμούσαν περισσότεροι από 7.000 ξένοι σουνίτες μαχητές, από περίπου 50 χώρες...
Σήμερα, το Ισλαμικό Κράτος είναι μια πολυπληθής διεθνής ένοπλη οργάνωση εξτρεμιστών σουνιτών, η οποία:
✓ Διεξάγει τρομοκρατικές ενέργειες από τον Ειρηνικό έως τον Ατλαντικό Ωκεανό, με άτομα τα οποία ανήκουν στη δύναμή του ή εμπνέονται από την ιδεολογία του.
✓ Ενεργεί ως δύναμη ανταρτών στη Συρία και το Ιράκ, με σκοπό την κατάληψη και τον έλεγχο εδαφών για τη δημιουργία του Ισλαμικού Χαλιφάτου.
✓ Ενεργεί ως εγκληματική οργάνωση κυρίως στη Συρία, το Ιράκ και τις γειτονικές χώρες, για την εξεύρεση κεφαλαίων χρηματοδότησης του αγώνα της.
✓ Συνιστά μια νεοσύστατη de facto κρατική οντότητα (Ισλαμικό Χαλιφάτο) από τον Ιούνιο του 2014, της οποίας το κέντρο βάρους εντοπίζεται στο δυτικό Ιράκ και την κεντρο-ανατολική Συρία (περιοχή με περισσότερους από 6.000.000 κατοίκους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία σουνίτες μουσουλμάνους).
✓ Επιδιώκει να επεκταθεί σε όλες τις μουσουλμανικές χώρες και όχι μόνον, τις οποίες ονομάζει βιλαέτια (wilayats)...
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ