Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βουλγαρία: Ενδιαφέρον Κατάρ για πυρηνικό αντιδραστήρα

19.05.2015 | 10:30
Το Κατάρ ενδιαφέρεται να επενδύσει στον αντιδραστήρα 7 του πυρηνικού σταθμού Κοζλοντούι, όπως έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ και του σεΐχη Χάμαντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι.

Στη διάρκεια των συζητήσεων, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην απόφαση της χώρας του να προχωρήσει στην κατασκευή νέας μονάδας παραγωγής ατομικής ενέργειας εντός του χώρου του υπάρχοντος πυρηνικού σταθμού.

Ο πυρηνικός σταθμός στο Κοζλοντούι κατασκευάστηκε στη δεκαετία του '70, ενώ, σύμφωνα με τους ειδικούς, η Βουλγαρία διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές, αλλά και το εξειδικευμένο προσωπικό, με την απαραίτητη τεχνογνωσία, που μπορεί να υποστηρίξει την κατασκευή μιας νέας πυρηνικής μονάδας.

Σύμφωνα με τις υποχρεώσεις ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), η Βουλγαρία έκλεισε τέσσερις από τις μονάδες του Κοζλοντούι, λαμβάνοντας παράλληλα την απόφαση να προχωρήσει στην κατασκευή ενός νέου αντιδραστήρα. Στο πλαίσιο αυτό, η Σόφια υπέγραψε συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία Westinghouse Electric Company LLC για την προμήθεια του αντιδραστήρα, ενώ αναζητεί και στρατηγικό επενδυτή.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Κατάρ, επικεφαλής κυβερνητικής αντιπροσωπείας το διήμερο από 16-18 Μαΐου. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ