Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρετανός ΥΠΕΞ: Δυο κράτη με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ προτείνει ο Μπόρις Τζόνσον

08.01.2018 | 17:15
Η Ιερουσαλήμ θα πρέπει τελικά να γίνει η κοινή πρωτεύουσα που θα μοιράζονται τα κράτη του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον στον Παλαιστίνιο ομόλογό του Ριάντ αλ Μάλικι, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε το Φόρεϊν Όφις.

"Επαναλαμβάνω τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου να στηρίξει τον παλαιστινιακό λαό και τη λύση των δύο κρατών, την κατεπείγουσα ανάγκη για επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και τη σαφή και μακρόχρονη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου όσον αφορά το καθεστώς της Ιερουσαλήμ" ανέφερε ο Βρετανός υπουργός.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι το καθεστώς αυτό θα πρέπει να "διευθετηθεί μέσω διαπραγμάτευσης μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων και η Ιερουσαλήμ θα πρέπει τελικά να γίνει η πρωτεύουσα που θα μοιράζονται τα κράτη του Ισραήλ και της Παλαιστίνης". 

Η απόφαση του αμερικανού προέδρου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ όξυνε τη διαμάχη Ισραηλινών και Παλαιστινίων επισκίασε τη γιορτινή περίοδο σύμφωνα με ρεπορτάζ της DW. 

«Υπάρχουν λιγότεροι τουρίστες», είχε πει στο σχετικό ρεπορτάζ ο Βατζί Νουσέιμπα που φρουρεί, όπως ο ίδιος λέει, εδώ και 40 χρόνια την είσοδο του Ναού της Αναστάσεως. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «καλά θα έκανε να αφήσει ήσυχη την Ιερουσαλήμ», σχολιάζει εκνευρισμένος ο 67χρονος, προσθέτοντας ότι «μερικές φορές είναι καλύτερα να κρατάς το στόμα στο κλειστό».

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει στις 6 Δεκεμβρίου την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ έριξε νέο λάδι στη φωτιά της διαμάχης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, οι οποίοι διεκδικούν το ανατολικό τμήμα της πόλης -που είχε καταλάβει το 1967 το Ισραήλ- προκειμένου να αποτελέσει πρωτεύουσα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους. Η κίνηση του αμερικανού προέδρου προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες, νέα αιματηρά περιστατικά αλλά και διεθνή κριτική.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, DW

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ