Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υεμένη: Συγκρούσεις ανάμεσα στον στρατό και σε πολιτοφύλακες Χούτι

19.01.2015 | 11:45
Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα ανάμεσα σε δυνάμεις του στρατού και σε σιίτες πολιτοφύλακες Χούτι στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά κοντά στην προεδρική κατοικία, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Ρόιτερς.
Πυροβολισμοί και εκρήξεις ακούγονταν στην πόλη και σε μικρή απόσταση από την προεδρική κατοικία και την κατοικία του επικεφαλής της υπηρεσίας εθνικής ασφαλείας της χώρας. Αξιωματούχοι ασφαλείας απέκλεισαν τους δρόμους που οδηγούν στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες, ενώ οι αρχές δεν ήταν διαθέσιμες να σχολιάσουν.



Οι Χούτι, οι οποίοι διεκδικούν περισσότερα δικαιώματα για τους σιίτες μουσουλμάνους Ζαϊντι της χώρας και υποστηρίζουν ότι μάχονται κατά της διαφθοράς, κατέλαβαν την Σαναά τον Σεπτέμβριο και προήλασαν σε κεντρικά και δυτικά τμήματα της χώρας, όπου κυριαρχούν οι σουνίτες.

Συμφωνία που υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο ανάμεσα σε πολιτικά κόμματα και τους Χούτι ζητεί τον σχηματισμό μίας νέας κυβέρνησης ενότητας και την απόσυρση των δυνάμεων των Χούτι από την πρωτεύουσα, κάτι το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε.
Οι Χούτι, οι οποίοι έχουν εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον του βραχίονα της Αλ Κάιντα στην Υεμένη-- της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο-- θεωρούνται σύμμαχος του σιιτικού Ιράν στην προσπαθειά του να εξασφαλίσει επιρροή στην περιοχή, κάτι που επιδιώκει και η Σαουδική Αραβία. Η τελευταία μάλιστα διέκοψε την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Υεμένη μετά την έλευση των Χούτι.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ