OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΕΘΑ

ΥΕΘΑ: Ο πρώτος γύρος με τον Πρέσβη της Τουρκίας και 2 τετ-α-τετ με Ακάρ

11/02/2019 - 15:20
Share on FacebookShare on Twitter

Λίγες μέρες προτού συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας,Ευάγγελος Αποστολάκης, συναντήθηκε με τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, έπειτα από σχετικό αίτημα του τελευταίου, προκειμένου να συζητήσουν «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Και ενώ η πολύ κρίσιμη ημέρα συνάντησης μεταξύ των δύο Υπουργών Άμυνας, Αποστολάκη και Ακάρ πλησιάζει, ο Έλληνας ΥΕΘΑ είχε συνάντηση υψηλού επιπέδου σήμερα, με τον πρέσβη της Τουρκίας, στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου, όπως φάνηκε και από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία την προηγούμενη εβδομάδα.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση Τύπου του ΥΠΕΘΑ:

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019 συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Πρέσβυ της Τουρκίας, Burak Ozugergin.

Κατά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του Πρέσβυ, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. 

Ως προς για την συνάντησή τους στιος Βρυξέλλες, αμφότεροι πλέον, με το κοστούμι του υπουργού, οι δυο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας καλούνται να “χτίσουν” πάνω στα “θεμέλια” όπως παρουσιάστηκαν, της επαναπροσέγγισης, το επόμενο επίπεδο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

‘’Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, πάντα έχουν ένα θέμα, πάντα έχουμε up και down. Αυτό τον καιρό και μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, έχει φανεί ότι μπορούμε ξανά να ενώσουμε ένα δίαυλο επικοινωνίας με στόχο να πέσει η ένταση στο Αιγαίο επ’ ωφελεία και των δύο χωρών.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να είμαστε μονίμως σε σύγκρουση και να διακινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή να προκύψει κάποιο ατύχημα με ανεξέλεγκτες εξελίξεις.

Την επόμενη εβδομάδα εγώ θα συναντήσω τον Τούρκο ομόλογο μου, με τον οποίο γνωριζόμαστε και θα προσπαθήσουμε να βρούμε κάποια άκρη, ούτως ώστε να καταφέρουμε να λιγοστέψουμε την ένταση και τις επικίνδυνες κινήσεις που μπορεί να γίνονται στο Αιγαίο.’ ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που εξέπεμψε 48 ώρες πριν το ραντεβού ο κ. Αποστολάκης.

Το τετ-α-τετ των δυο ανδρών θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ και πρόκειται για την πρώτη συνάντηση που θα έχουν μετά την απελευθέρωση των δυο Ελλήνων Στρατιωτικών.

Το πεδίο άλλωστε των ΜΟΕ, ήταν ένα από τα πολλά, που η πολύμηνη κράτηση των Αγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, είχε επηρεάσει. Μάλιστα σχεδόν 8 ημέρες πριν από την απελευθέρωσή τους, ο τότε Ναύαρχος Αποστολάκης είχε παγώσει με εντολή του τα ΜΟΕ με τη γείτονα.

Συγκεκριμένα με έγγραφο του ΓΕΕΘΑ που είχε διανεμηθεί προς όλα τα Γενικά Επιτελεία, είχε δοθεί η εντολή για διακοπή της εφαρμογής των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία έως τα τέλη τ0υ 2018.

Η αναστολή δεν αφορούσε στο σύνολο των ΜΟΕ, τα οποία μεταξύ άλλων προβλέπουν την μη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και κατά την διάρκεια μεγάλων θρησκευτικών εορτών, αλλά και την ανταλλαγή επισκέψεων σε επίπεδο διοικητών και επικεφαλής σχηματισμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς επίσης την πραγματοποίηση κοινών γυμνασίων υπό συμμαχικό καπέλο.

Όμως ο κ. Αποστολάκης γνώριζε ότι πέραν του συμβολισμού και τον αντίκτυπο που θα είχε η ουσία της συγκεκριμένης κίνησης. Τα γεγονότα που επακολούθησαν, όχι η απελευθέρωση, αλλά τα διαδοχικά περιστατικά στην μεθοριακή γραμμή, ανέδειξαν τη σημασία τους.

Ταυτόχρονα δικαίωσαν την σταθερή ελληνική επιδίωξη και υπερασπιστική γραμμή αναφορικά με τους δυο Έλληνες Στρατιωτικούς και το περίβλημα πολιτικής εκμετάλλευσης με το οποίο η Τουρκία κάλυψε την περίπτωσή τους.

Εκείνη την περίοδο άλλωστε η λειτουργία της «κόκκινης» γραμμής επικοινωνίας, όπως είχε γράψει το OnAlert, είχε διακοπεί.

Tags: ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣΥΕΘΑ

Related Posts

Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας: Επιδιώκουμε την περαιτέρω αμυντική συνεργασία με την Σερβία μέσω «Ατζέντας 2030» και ΕΛΚΑΚ

17/02/2026 - 09:55
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας στο Συνέδριο της ΠΟΜΕΝΣ: Δεν θέλουμε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να αντιμετωπίζονται σαν β’ κατηγορίας υπάλληλοι

14/02/2026 - 18:28
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας: Επίσκεψη στη ΔΙΚΕΜΣ – «Στόχος το καλάθι της στρατιωτικής οικογένειας να είναι 20% φθηνότερο από του σούπερ μάρκετ»

14/02/2026 - 13:03

Διαβάστε Επίσης

Ρωσία: Το Telegram απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι ξένοι κατασκόποι μπορούν να διαβάσουν μηνύματα στρατιωτών

LongShot: Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που θα εκτοξεύεται για να… εκτοξεύει δικούς του πυραύλους [pics]

NOTAM του Ιράν για εκτοξεύσεις πυραύλων και για ναυτικά γυμνάσια με την Ρωσία

Ρωσία: Πύρινη κόλαση από επίθεση ουκρανικών drones σε δεξαμενή πετρελαίου στο Πσκοφ [pic, vid]

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει μόνο όταν μια πλευρά εξαντληθεί οικονομικά ή και στρατιωτικά, λέει ο Μερτς

F-35: Η Γερμανία εξετάζει την αγορά επιπλέον 35 stealth μαχητικών μετά το «αδιέξοδο» στο FCAS

Ρωσία: «Καταστροφικές οι συνέπειες μιας αμερικανικής στρατιωτικής επιχειρήσης κατά του Ιράν – Δείξτε αυτοσυγκράτηση»

Wall Street Journal: Τα αμερικανικά στρατεύματα αποχωρούν από την Συρία – Ολοκληρώνεται η αποστολή τους

Top News

Άννα Μπιθικώτση: Με το μαντήλι που σκούπισα το δάκρυ του πατέρα μου πριν «φύγει», άγγιξα και τα δάκρυα της μητέρας μου πριν πεθάνει

Η ΑΑΔΕ «ανοίγει» λογαριασμούς σε ελληνικές και ξένες τράπεζες, «ψηφιακά πορτοφόλια» και κάρτες - Οι έλεγχοι BANCAPP

Η Ελένη Βουλγαράκη διέψευσε τις φήμες περί αρραβώνα με τον Φώτη Ιωαννίδη - Η αποκάλυψη της Σταματίνας Τσιμτσιλή

Marseaux: «Ο Akylas είναι απίστευτος, από την πρώτη στιγμή ήξερα ότι θα πάει εκείνος στη Eurovision»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert