OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

Γάλλοι ειδικοί στην Κύπρο για καταστροφή βλημάτων

15/04/2013 - 11:09
Share on FacebookShare on Twitter
Σύμφωνα με δημοσίευμα στην κυπριακή εφημερίδα Αλήθεια βρίσκονται στην Κύπρο Γάλλοι ειδικοί της εταιρείας που κατασκεύασε τα 60 χιλιάδες βλήματα, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα σε στρατόπεδα σε όλη τη Κύπρο και έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν σημάδια αλλοίωσης, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα καταστροφής τους, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Φώτης Φωτίου.
Πρόσθεσε ότι λαμβάνονται όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα φύλαξης των βλημάτων από την Εθνική Φρουρά, γιατί «στόχος μας είναι να μην επαναληφθεί ένα νέο Μαρί» και να μην επαναληφθεί η εθνική τραγωδία που σημειώθηκε στην Κύπρο πριν από δύο περίπου χρόνια.

Σε δηλώσεις στη Λάρνακα και κληθείς να σχολιάσει πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», σύμφωνα με το οποίο 10 χιλιάδες βλήματα που είναι διάσπαρτα σε αρκετά στρατόπεδα στην Κύπρο, έχουν αρχίσει να χάνουν υγρά και να παρουσιάζουν σημεία αλλοίωσης, ο Υπουργός είπε ότι το σχετικό δημοσίευμα «ασφαλώς αληθεύει».

Πρόσθεσε ότι «είναι μια σοβαρή κατάσταση την οποία αγγίξαμε άμεσα από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μου, ενημέρωσα το Υπουργικό Συμβούλιο και έχουν ληφθεί αποφάσεις. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επιδείξει τεράστιο ενδιαφέρον γι’ αυτό το θέμα, το οποίο αφορά την ασφάλεια τόσο των οπλιτών, των αξιωματικών αλλά και των πολιτών. Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί και έχω δώσει οδηγίες να ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα από την Εθνική φρουρά, αλλά και αυτά που εισηγούνται οι Γάλλοι γιατί πρέπει να διαφυλάξουμε πάνω απ’ όλα ότι δεν θα έχουμε μια άλλη εθνική τραγωδία».

Ο στόχος όλων μας, συνέχισε είναι «να μην επαναληφθεί ένα νέο Μαρί και να μην επαναληφθεί αυτή η εθνική τραγωδία που είχαμε πριν δύο χρόνια περίπου. Θα επισπεύσουμε τις διαδικασίες, ήδη οι Γάλλοι θα είναι αύριο στην Κύπρο, θα αρχίσει η συζήτηση για να καταλήξουμε σε ένα πλαίσιο, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η καταστροφή αυτών των επικίνδυνων πυρομαχικών».
Ο στόχος, ανέφερε ο Υπουργός «είναι η καταστροφή να γίνει εκτός Κύπρου γιατί είναι απαίτηση και της κατασκευάστριας εταιρείας ότι θα είναι πιο ασφαλές αυτό να γίνει στην ίδια την κατασκευάστρια εταιρεία».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Φωτίου είπε ότι «όλα τα βλήματα θα μεταφερθούν στη Γαλλία για καταστροφή».

Σε ερώτηση εάν όντως πρόκειται για δέκα χιλιάδες βλήματα, απάντησε πως «δυστυχώς πρόκειται για πολύ περισσότερα βλήματα, πρόκειται για 60 χιλιάδες βλήματα που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε διάφορες αποθήκες. Δεν σημαίνει ότι όλα είναι επικίνδυνα, όμως εμείς έχουμε υποχρέωση από τη στιγμή που έχουμε επισημάνει αυτό το θέμα, να πάρουμε όλα εκείνα τα μέτρα που πρέπει για να ελαχιστοποιήσουμε το κίνδυνο. Αυτή τη στιγμή λαμβάνονται μέτρα γιατί δεν πρέπει να προκαλέσουμε και το φόβο στους οπλίτες που είναι σε αυτά τα στρατόπεδα, όμως είναι κάτι που πρέπει να επιληφθούμε άμεσα».

Ερωτηθείς γιατί δεν καταστράφηκαν αυτά τα βλήματα, στο πλαίσιο του προγράμματος καταστροφής των πεπαλαιωμένων βλημάτων, ο Υπουργός Αμυνας απάντησε πως «αυτά έχουν αγοραστεί τη δεκαετία του 1990, μεταξύ 1990 και 2000. Όμως από τη στιγμή που για κάποιους λόγους τους οποίους ακόμα δεν γνωρίζουμε, έχουν φτάσει σε μια κατάσταση που θεωρούνται επικίνδυνα, δεν έχουμε το περιθώριο του να μην τα καταστρέψουμε».

Υπάρχει, πρόσθεσε «γενικότερος σχεδιασμός όσον αφορά την φύλαξη, τη συντήρηση και την καταστροφή επικίνδυνων πυρομαχικών, ο οποίος έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιους μήνες και θα τον υλοποιήσουμε».

Εξήγησε ακόμα ότι έχει ετοιμάσει δύο σημειώματα τα οποία ήταν τις τελευταίες εβδομάδες ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, είναι ενήμερος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «και λαμβάνουμε όλα τα μέτρα ώστε να υπάρξει και φύλαξη και συντήρηση αλλά και αποθήκευση σωστή».
Ερωτηθείς εάν ήταν πλημμελής η αποθήκευση και γι’ αυτό τα βλήματα έχουν αλλοιωθεί, απάντησε «δεν γνωρίζω. Αυτά θα τα δούμε με τους Γάλλους αυτές τις μέρες».

Διαβάστε τις Καταγγελίες του Κύπριου Προέδρου Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας στο newsit.com.cy

Tags: ΒΛΗΜΑΤΑΓΑΛΛΙΑΚΥΠΡΟΣΜΑΡΙ

Related Posts

ΕΟΚΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ

ΕΟΚΑ: Η έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων της Κύπρου – Οι θυσίες και οι ήρωες

01/04/2026 - 10:52
F-16 - Τουρκία - Κύπρος
ΚΥΠΡΟΣ

Η Κύπρος καταγγέλλει στον ΟΗΕ νέες αεροναυτικές παραβιάσεις από την Τουρκία από την αρχή του έτους

30/03/2026 - 21:06
Griffon
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Στο στόχαστρο τεθωρακισμένα οχήματα Griffon και Serval με αντιαρματικούς Akeron μέσω SAFE

30/03/2026 - 11:46

Διαβάστε Επίσης

FT: Ο Τραμπ απειλεί να σταματήσει την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, αν οι Ευρωπαίοι δεν στείλουν δυνάμεις στο Ορμούζ

Ουκρανία: Η Ρωσία εξαπέλυσε πάνω από 360 drones σε διάφορες πόλεις μέσα σε λίγες ώρες – Τέσσερις νεκροί

To Ιράν εξαπέλυσε το μεγαλύτερο μπαράζ πυραύλων κατά του Ισραήλ – Η IAF βομβαρδίζει την Τεχεράνη

Patriot: «Αν καθυστερήσει η παράδοσή του, θα ακυρώσουμε την αγορά του», λέει η Ελβετία και κόβει τις πληρωμές στις ΗΠΑ

Ιράν: Το «στρατιωτικό συμβούλιο» των Φρουρών της Επανάστασης εμποδίζει την πρόσβαση στον ανώτατο ηγέτη

Άσκηση ετοιμότητας του Λιμενικού στην Ελευσίνα για πλήγμα drones σε τάνκερ: Τα σενάρια και τα μέσα [pics, vid]

Ιράν: «Ψευδείς και αβάσιμες» οι δηλώσεις Τραμπ ότι ζητήσαμε εκεχειρία – Τα Στενά του Ορμούζ θα μείνουν κλειστά

Μπορεί ο Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από το NATO; Όχι, χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου

Top News

Μαρία Καρυστιανού: Το νέο κόμμα που ανακοίνωσε την ημέρα των γενεθλίων της κόρης της Μάρθης και το πρώτο «σποτ» με την κλεψύδρα

Ιωάννα Τούνη: «Η αλήθεια νικάει πάντα το ψέμα» το πρώτο της μήνυμα μετά τη δικαστική απόφαση για το revenge porn

ΟΠΕΚΕΠΕ: Λιβανός, Καραμανλής, Αραμπατζή ανάμεσα στους 13 βουλευτές που περιέχονται στη νέα δικογραφία - Όλα τα ονόματα

Νατάσα Σκαφίδα: «Πέρασα επιλόχειο κατάθλιψη, έφτασα στο σημείο να μη θέλω το παιδί μου»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert