OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΕΘΑ

Ο Αβραμόπουλος μπροστά στη Λίστα του Σίντλερ

04/08/2013 - 08:01
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μπορεί το ραντεβού με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας να τράβηξε όλο το ενδιαφέρον της επίσκεψης Αβραμόπουλου στην Ουάσινγκτον,υπήρξε όμως και μία επίσκεψη που δεν πέρασε απαρατήρητη. Στο Μουσείο Μνήμης Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ, ο Αβραμόπουλος στάθηκε για αρκετή ώρα μπροστά στην λίστα του Σίντλερ.

Το Μουσείο υπέγραψε συμφωνία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ώστε να ερευνηθούν τα αρχεία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Το Μουσείο Μνήμης Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ (US Holocaust Memorial Museum – USHMM) είναι ανεξάρτητος φορέας της Κυβέρνησης των ΗΠΑ και λειτουργεί σύμφωνα με το Νόμο για το «Συμβούλιο Μνήμης Ολοκαυτώματος».

Τον Απρίλιο του 2012, ζήτησε από τον ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλο να του επιτραπεί να ερευνήσει τα αρχεία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για θέματα ενδιαφέροντός του:

α. Έλληνες Ισραηλίτες, που υπηρέτησαν στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ή συμμετείχαν σε οργανώσεις Εθνικής Αντίστασης.
β. Τα εγκλήματα πολέμου από τους Ναζί σε βάρος των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. 
Το Μουσείο έχει υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες με το Ιστορικό και Διπλωματικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών το 1999 και τα Γενικά Αρχεία Κράτους (ΓΑΚ) το 2010. Μετά την συμφωνία που υπεγράφη στην Ουάσιγκτον, αναμένεται υπογραφή ακόμη μιας με το Στρατοδικείο Αθηνών για τα αρχεία των εκτάκτων στρατοδικείων που δίκασαν εγκληματίες πολέμου.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ενέκρινε το αίτημα του Μουσείου με επιστολή την 9 Απριλίου 2012. Στη συνέχεια, το Μουσείο ζήτησε με επιστολή του την 6 Ιουνίου 2012 συνεργασία με τον Ελληνικό Στρατό, της οποίας το κόστος θα φέρει το USHMM.

Η Διεύθυνση Γραμματειακής και Μεταφραστικής Υποστήριξης) (ΓΕΣ/ΔΓΜΥ) ως προϊστάμενη επιτελική αρχή της Υπηρεσίας Στρατιωτικών Αρχείων (ΥΣΑ), με έγκριση της Ιεραρχίας του ΓΕΣ, διαπραγματεύθηκε με το Μουσείο το κείμενο σχεδίου Μνημονίου.

Το σχέδιο, πριν την ολοκλήρωση του υποβλήθηκε στη Διεύθυνση Αμυντικής Σχεδίασης και Προγραμματισμού του ΓΕΣ (ΓΕΣ/ΔΑΣΠ) και συντονίσθηκε με το ΓΕΕΘΑ και την Ειδική Νομική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών (ΕΝΥ/ΥΠΕΞ). Η αρχική εισήγηση υποβλήθηκε στο ΥΠΕΘΑ τον Ιανουάριο 2013 και τελικά εγκρίθηκε από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο την 24 Ιουλίου 2013.

Η έρευνα στους φακέλους της ΥΣΑ θα γίνει από την εταιρεία «ΑΜS», που συνεργάζεται για την υλοποίηση του έργου ΕΣΠΑ για την ψηφιοποίηση του αρχείου του Ελληνικού Στρατού, που λαμβάνει χώρα στους χώρους της ΥΣΑ.

Το μνημόνιο ανοίγει οδό συνεργασίας με το USHMM, ένα μεγάλο θεσμό με προβολή όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε όλες τις χώρες που ασχολούνται ενεργά με την ιστορική έρευνα για το Ολοκαύτωμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Προβάλλει τη χώρα μας, όχι μόνο για τις εξαιρετικά επαχθείς απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και για τη συμμετοχή της στην ανάδειξη όλων των πτυχών του τρομερού αυτού εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας.

        

Tags: ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣΗΠΑ

Related Posts

Πρωτεύς - S113
ΥΕΘΑ

Παραδόθηκε το υποβρύχιο «Πρωτεύς» S113 ως μουσείο – Δένδιας: «H ναυτική παράδοση δύναμη ευθύνης για το μέλλον» [pics]

11/05/2026 - 22:00
Δένδιας - drone
ΥΕΘΑ

Νίκος Δένδιας για το drone στην Λευκάδα: «Ξέρουμε τι είναι και τι περιέχει, δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε»

09/05/2026 - 13:59
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας: Επίσκεψη στην έδρα της 34 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στη Θεσσαλονίκη [pics, vid]

09/05/2026 - 12:32

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: 1947: Εγκαινιάζεται το στρατόπεδο Μακρονήσου, το οποίο προορίζεται κυρίως για τον εγκλεισμό «ύποπτων στρατιωτικών»

Τραμπ: Κρίσιμη σύσκεψη στον Λευκό Οίκο για τα επόμενα βήματα στο Ιράν – «Στο τραπέζι» η επανέναρξη των επιθέσεων

Παραδόθηκε το υποβρύχιο «Πρωτεύς» S113 ως μουσείο – Δένδιας: «H ναυτική παράδοση δύναμη ευθύνης για το μέλλον» [pics]

Λευκάδα: Η στιγμή της ελεγχόμενης έκρηξης των εκρηκτικών που βρέθηκαν στο θαλάσσιο drone [vid]

Ιμάμογλου: «Σκουπίδια το κατηγορητήριο» – Ξεσπά ο πρώην δήμαρχος Κωνσταντινούπολης στην δίκη του για «πολιτική κατασκοπεία»

«NATO Tiger Meet 2026»: Παρουσία των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ η DV Day της πολυεθνικής αεροπορικής άσκησης στον Άραξο [pics, vid]

Τραμπ: «Ηλίθια η απάντηση του Ιράν – Άλλαξαν ξαφνικά γνώμη για το εμπλουτισμένο ουράνιο»

Τουρκία – Συρία: Συνοριακό φυλάκιο μεταξύ των δύο χωρών ανοίγει ξανά μετά από 12 χρόνια

Top News

Λευτέρης Πανταζής: Ο Akylas θα βγει πρώτος στη Eurovision, του κάνω πρόταση να τραγουδάμε του χρόνου μαζί

Χριστίνα Βίδου: Η πρώτη «καλησπέρα» στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, μετά την αποχώρηση της Σίας Κοσιώνη

Η Αμαλία Κωστοπούλου έγινε 29 ετών: Σε ευχαριστώ Θεέ μου για αυτή την γεμάτη και όμορφη ζωή

Σενάρια για εκλογές τον Σεπτέμβριο: Οι πέντε προϋποθέσεις και ο παράγοντας των δικογραφιών

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert