OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί η Ρωσία στέλνει τόσα πλοία στη Μεσόγειο; Το σχέδιο δράσης

08/09/2013 - 00:28
Share on FacebookShare on Twitter

»Στήνεται» μέρα τη μέρα υπολογίσιμη ρωσική αρμάδα στην Αν Μεσόγειο  για τις δυνατότητες της οποίας αξίζει να δούμε τι λένε οι ίδιοι οι Ρώσοι. Μέσα στις επόμενες μέρες,όπως έγραψε το OnAlert, αναμένεται να φθάσει στην περιοχή και να αναλάβει τον γενικό συντονισμό και θα ηγηθεί των επιχειρήσεων του πολεμικού  ναυτικού της Ρωσίας στην Αν Μεσόγειο,ένα ακόμα πλοίο,το καταδρομικό »Μόσχα» («Μασκβά») το οποίο είναι εξοπλισμένο με κατευθυνόμενους πυραύλους.

Το πυρηνοκίνητο καταδρομικό »Μασκβά» κινείται μέσω των Στενών του Γιβραλτάρ., ενώ από το Βόσπορο κινούνται και άλλα 4 πλοία μεταξύ των οποίων ένα από τα μεγαλύτερα πλοία συλλογής πληροφοριών και αποκρυπρογράφησης του ρωσικού Ναυτικού, το CCB-201. Υπάγεται στο Στόλο της Μαύρης Θάλασσας με έδρα τη Σεβαστούπολη. και τον περασμένο Ιούνιο ήταν ξανά  στην Αν Μεσόγειο προκαλώντας τότε πονοκέφαλο και στο Ισραήλ που εκείνη την περίοδο έκανε ασκήσεις… Η Ρωσία διατηρεί από πολύ καιρό εξάλλου  μια σταθερή παρουσία με τέσσερα πολεμικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο ,εκ περιτροπής τους κάθε λίγους μήνες.

Τι μπορεί όμως να κάνει επιχειρησιακά ο ρωσικός στολίσκος- για την συγκρότηση του οποίου το OnAlet  έχει κάνει αρκετές αναφορές ακολουθώντας την ειδησεογραφία- σε περίπτωση που οξυνθεί κι άλλο η κατάσταση;

Η απάντηση έρχεται από την »Φωνή της Ρωσίας» :

Ο ρωσικός στόλος,συγκεντρώνει στη Μεσόγειο τις πιο ισχυρές από την εποχή της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ δυνάμεις του, διαπιστώνει κατ αρχήν στην ανάλυσή του ο κ.Ιλιά Κράμνικ.

 Τα περισσότερα πλοία μετά το 1992
Αυτή τη στιγμή, επισημαίνει, στη Μεσόγειο Θάλασσα έχει συγκεντρωθεί ένα σχηματισμός του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας, στον οποίο συμμετέχουν περισσότερα από 10 καράβια και ένας άγνωστος αριθμός υποβρυχίων. Τέτοιος αριθμός πολεμικών σκαφών με τη ρωσική σημαία, συγκεντρώνονται για πρώτη φορά τα τελευταία είκοσι χρόνια, μετά το 1992.
Η όξυνση της Συριακής κρίσης και η απόλυτα ρεαλιστική προοπτικής να γίνει πολύ σύντομα η έναρξη του πολέμου, απαιτούν από τη Ρωσία έγκαιρη αντίδραση στα γεγονότα, και η παρουσία πολεμικών καραβιών στην συγκεκριμένη περίπτωση σημαίνει κάτι παραπάνω από απλή «επίδειξη της σημαίας».
Πολλά αποβατικά
Πριν απ’ όλα, συνεχίζει, εκείνο που τραβάει την προσοχή είναι ο αριθμός των μεγάλων αποβατικών καραβιών. Αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο βρίσκονται 7 από αυτά. Τα αποβατικά καράβια εξασφαλίζουν το δίαυλο βοήθειας από την πλευρά της Ρωσίας προς τη νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας στην πόλεμο που διεξάγει κατά της τρομοκρατίας. Η δεύτερη αποστολή των αποβατικών σκαφών σε αυτή την περιοχή είναι η εξασφάλιση σε περίπτωση που χρειαστεί της ασφαλούς απομάκρυνσης από τη Συρία των Ρώσων πολιτών, τόσο εκείνων που βρίσκονται για δουλειές, όσο και εκείνων που διαμένουν μόνιμα.

Πανίσχυρα ραντάρ – αντιαεροπορική άμυνα 

Ωστόσο, οι αποστολές του στόλου δεν εξαντλούνται σε μια πιθανή απομάκρυνση ανθρώπων και η παρουσία στη Μεσόγειο πολεμικών σκαφών του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού είναι η επιβεβαίωση αυτής της ιδέας, επισημαίνει. Στις αμέσως επόμενες ημέρες στην ανατολική Μεσόγειο θα καταφτάσει το πυρηνικό καταδρομικό «Μοσκβά». Το καράβι αυτό θα γίνει ο πυρήνας του σχηματισμού, χάρη στα πανίσχυρα ραντάρ του και αντιαεροπορική άμυνα μεγάλου βεληνεκούς. Ενισχυμένος από το «Μοσκβά» ο σχηματισμός μπορεί να λύσει μια σειρά προβλημάτων σε περίπτωση πολέμου.

Ο εντοπισμός αμερικανικών πυραύλων Κρουζ

Πρώτον, οι τεχνικές δυνατότητες του καταδρομικού του επιτρέπουν να έχει πλήρη και αξιόπιστη εικόνα των γεγονότων, αφού «σκεπάσει» με τα ραντάρ του όλη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Οι πληροφορίες για τον εντοπισμό αμερικανικών πυραύλων Κρουζ, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ ξεκινήσουν τον βομβαρδισμό της Συρία, μπορεί να μεταδίδονται όχι μόνο στη Μόσχα, αλλά και στη Δαμασκό, καθιστώντας πιο εύκολο τον εντοπισμό και την κατάρριψη των πυραύλων από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα.

Με βάση όλες τις δυνατότητες των ρωσικών καραβιών, ο σχηματισμός συνολικά έχει αρκετά περιορισμένη δυναμικότητα, και πρώτα απ’ όλα αυτά αφορά την αεροπορική και την αμφίβια δυνατότητά του. Τα ρωσικά αποβατικά σκάφη χρησιμοποιούμενα στη συγκεκριμένη περίπτωση ως μεταφορικά, δεν είναι πλήρης εναλλακτική λύση στα καθολικά αποβατικά σκάφη, ικανά να εξασφαλίσουν μακρά παραμονή στην περιοχή των πολεμικών επιχειρήσεων σχηματισμών πεζοναυτών με αεροπορική υποστήριξη. Η ύπαρξη σήμερα στη Μεσόγειο 1 – 2 σκαφών τύπου «Μιστράλ» θα μπορούσε να ενισχύσει ποιοτικά το σχηματισμό, ωστόσο ένα καράβι αυτού του τύπου, το «Βλαδιβοστόκ», αυτή τη στιγμή ναυπηγείται στο Σεν – Ναζέρ.

Η έλλειψη αεροπλανοφόρου
Ακόμη πιο αποτελεσματική υποστήριξη στις δυνάμεις του στόλου θα μπορούσε να παράσχει ένα αεροπλανοφόρο, ωστόσο το μοναδικό καράβι αυτού του τύπου του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας θα καταπλεύσει στη Μεσόγειο Θάλασσα το Δεκέμβριο του 2013, ενώ η αναγκαιότητα ναυπήγησης των διαδόχων του προς το παρόν συζητείται,καταλήγει ο αρθρογράφος με την αποτίμηση των δυνατοτήτων του στολίσκου που επιχειρεί.
 

Tags: ΑΝΤΙΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟΙΕΠΙΘΕΣΗΠΛΟΙΑΡΩΣΙΑΣΥΡΙΑΕΠΕΜΒΑΣΗΧΗΜΙΚΑ

Related Posts

F-16
ΚΟΣΜΟΣ

«Χτυπήσαμε ισραηλινό F-16» λένε οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν – Άγνωστο αν καταρρίφθηκε

21/03/2026 - 17:49
Μοτζταμπά Χαμενεΐ
ΚΟΣΜΟΣ

Axios: Άφαντος ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ – CIA και Μοσάντ ψάχνουν απεγνωσμένα σημάδια ζωής του

21/03/2026 - 17:18
Νατάνζ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: «Οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στην ιρανική πυρηνική εγκατάσταση της Νατάνζ – Δεν είχαμε συμμετοχή»

21/03/2026 - 15:47

Διαβάστε Επίσης

«Χτυπήσαμε ισραηλινό F-16» λένε οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν – Άγνωστο αν καταρρίφθηκε

Axios: Άφαντος ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ – CIA και Μοσάντ ψάχνουν απεγνωσμένα σημάδια ζωής του

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 27 Μαρτίου

Ισραήλ: «Οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στην ιρανική πυρηνική εγκατάσταση της Νατάνζ – Δεν είχαμε συμμετοχή»

CENTCOM: «Έχουμε καταστρέψει πάνω από 8.000 στόχους του Ιράν – Δεν έχουν ναυτικό ούτε πετούν μαχητικά αεροσκάφη»

Reuters: Ο πόλεμος στο Ιράν ξέφυγε από τον έλεγχο του Τραμπ – Οι λάθος υπολογισμοί και οι εναλλακτικές λύσεις

Με «bunker buster» βόμβες MOP χτύπησαν οι ΗΠΑ την ιρανική πυρηνική εγκατάσταση της Νατάνζ

Ιράν: Είμαστε σε αυτοάμυνα στην απρόκλητη επίθεση των ΗΠΑ – Τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν ανοιχτά

Top News

Γιώργος Τσαγκαράκης: Μόνο 7 ήταν τα γνήσια έργα στη γκαλερί - Κατασχέθηκαν 190.000 ευρώ, συνελήφθη υπάλληλός του

Η Έλενα Παπαρίζου ξανά στο νοσοκομείο - Μεταφέρθηκε εσπευσμένα πριν από μερικές ημέρες

Η στιγμή που ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος στο Long Island - Το βίντεο έχει κάνει τον γύρο του κόσμου

Η Φαίη Σκορδά για τον γάμο της: Θα συνεχίσω να προστατεύω την προσωπική μου ζωή αλλά δεν έχω να κρύψω κάτι

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert