OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Χάλκη: τουρκικές εφημερίδες κατηγορούν Ερντογάν επειδή έκανε πίσω στο άνοιγμα

02/10/2013 - 01:21
Share on FacebookShare on Twitter

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Με ένα ιδιαίτερα φιλικό δημοσίευμα της Milliyet  για την Θεολογική Σχολή της Χάλκης – στα Πριγκηπονήσια- συνέπεσε η  μη  συμπερίληψη από τον Ερντογάν στο λεγόμενο »πακέτο εκδημοκρατισμού» της Τουρκίας  με μεταρρυθμίσεις υπέρ των Κούρδων και άλλων μειονοτήτων, της επαναλειτουργίας της Σχολής, όπως είχε προεξοφληθεί από τα τουρκικά ΜΜΕ μέσω διαρροών.
Ειναι σαφές, λένε αναλυτές, ότι ο Τουρκος Πρωθυπουργός, ακολουθώντας την ανατολίτικη πρακτική, έκανε πίσω από όσα είχε υπονοήσει ο ίδιος για το άνοιγμα είτε για να παζαρέψει, νομίζοντας ότι θα εκβιάσει την Ελλάδα με ένα διεθνές θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων   είτε για να ικανοποιήσει τον σκληρό πυρήνα των ισλαμιστών στις τάξεις του κόμματός του ενόψει εκλογών.

Με τον τίτλο «Η Θεολογική Σχολή έτοιμη για διδασκαλία»  το ρεπορτάζ εστιάζει στην ετοιμότητα της Σχολής να ανοίξει ανά πάσα στιγμή, επικαλούμενο και δηλώσεις του Μητρπολίτη Λαμπρινιάδη που λέει ότι  “Εάν εξασφαλίσουμε την άδεια η Σχολή μπορεί να λειτουργήσει εντός μιας εβδομάδας”.

 Γράφει λοιπόν ότι η Θεολογική Σχολή στη Χάλκη που έκλεισε το 1971, το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας και το Λύκειο Αρένων στη Χάλκη που δεν λειτουργεί επειδή δεν έχει μαθητές από το 1985 ανοίγουν τις πόρτες τους μεταξύ 08.30 και 16.30 καθημερινά για τις επισκέψεις των πολιτών. Οι επισκέπτες που μπαίνουν από την κυρίως είσοδο του Μοναστηρίου, συνεχίζει, βλέπουν αμέσως τη ρήση του Ατατούρκ στην αγγλική «Ειρήνη στη χώρα, ειρήνη στον κόσμο» καθώς επίσης και την προτομή του Ατατούρκ με την τουρκική σημασία.
Μέσα σε έναν κήπο άκρως περιποιημένο βρίσκονται το κτίριο της Θεολογικής Σχολής, η Εκκλησία της Αγίας Τριάδας και τα κοιμητήρια των Πατριαρχών και των κληρικών. Την προσοχή αυτών που επισκέπτονται το χώρο προσελκύει το ιστορικό πηγάδι πάνω στο οποίο υπάρχουν γραφές στην αρμενική και στην καρμανλίδικη.

Τη θέλουμε Σχολή- όχι μουσείο
Ο Μητροπολίτης Προύσσης Ελπιδοφόρος, λέει «η Σχολή μας είναι ένας ιστορικός, ωραίος τόπος. Όμως επιθυμούμε να τον χρησιμοποιήσουμε ως Σχολή και όχι ως μουσείο. Εδώ υπήρχε το Λύκειο και η Θεολογική Σχολή. Το Λύκειο πρόσφερε 3ετή παιδεία. Οι αποφοιτήσαντες από το Λύκειο περνούσαν στο Τμήμα της θεολογίας και σπούδαζαν άλλα τέσσερα χρόνια. Οι κληρικοί μας ελάμβαναν 7ετή παιδεία. Η Θεολογική Σχολή λειτούργησε μέχρι το 1971, επί 127 χρόνια χωρίς κανένα εμπόδιο. Το 1971 το κράτος έκλεισε τη Σχολή μας. Μετά από αυτή την ημερομηνία λειτούργησαν το Μοναστήρι και το Λύκειο αλλά δεν έχουμε μαθητές διότι η μειονότητά μας δε χρειάζεται Λύκειο στην Κωνσταντινούπολη στην οποία έχουμε τρία Λύκεια. Εκείνο που χρειαζόμασταν ήταν η Θεολογική Σχολή, αλλά και εκείνη παραμένει ακόμα κλειστή»
Φοίτησαν Θεολόγοι από όλα τα χριστιανικά δόγματα
Από τη Θεολογική Σχολή κατά τη διάρκεια που παρέμεινε ανοιχτή, αποφοίτησαν περισσότερα από 1.000 άτομα. Οι αποφοιτήσαντες από τη Σχολή αυτή εκλαμβάνονταν ως οι πιο σημαντικοί Θεολόγοι όλου του κόσμου της Ορθοδοξίας. Όλα τα Πατριαρχεία, οι Ορθόδοξοι, ακόμα και οι καθολικές, οι προτεσταντικές και οι αγγλικανικές εκκλησιές, έστελναν εδώ μαθητές. Μάλιστα, μία περίοδο φοιτητές και μαθητής από την Αιθιοπία και έμαθε από εδώ τη Θεολογία. Όλοι οι Πατριάρχες του Πατριαρχείο μας, οι Μητροπολίτες, οι επίσκοποι, οι Αρχιεπίσκοποι και οι μοναχοί ήταν απόφοιτοι από τη Σχολή αυτή.  
Η Σχολή αυτή έχει μεγάλη σημασία σε όλο τον κόσμο της Ορθοδοξίας, καταλήγει το ρεπορτάζ της Μιλλιέτ. Τη Σχολή αυτή τη διατηρήσαμε, λέει ο Μητροπολίτης,  με τον καλύτερο τρόπο από την ημέρα που έκλεισε. Είναι έτοιμη για εκπαίδευση και βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Στην περίπτωση που ανοίξει, εάν πάρουμε την άδεια αύριο – μεθαύριο, η Σχολή μπορεί να λειτουργήσει εντός μιας εβδομάδας. Είναι πολύ εύκολο να ανοίξει και να λειτουργήσει, αρκεί να δοθεί η απαιτούμενη άδεια».

Απογοήτευση στην Ομογένεια

Όπως ήδη έγραψε από χθές το OnAlert, ο «πακέτο εκδημοκρατισμού» προκάλεσε απογοήτευση στην Ομογένεια καθώς η τουρκική κυβέρνηση παρά τις προσδοκίες δεν πήρε την απόφαση της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής. Ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος ο οποίος είναι Ηγούμενος της Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

“Η μή συμπερίληψη του θέματος της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στο ανακοινωθέν σήμερα «πακέτο εκδημοκρατισμού» μας λύπησε βαθύτατα. Η απογοήτευσή μας είναι μεγάλη. Ως Πατριαρχείο τη φορά αυτή τρέφαμε βάσιμες ελπίδες ότι θα γινόταν. Δεν το περιμέναμε αυτό από την Κυβέρνησή μας. Εμείς θα συνεχίσουμε να πιστεύουμε ότι είναι αναγκαία η επαναλειτουργία της Σχολής μας και δεν θα πάψουμε να την επιδιώκουμε. Παρακαλούμε τον Πρωθυπουργό μας να συνεχίσει προς την ορθή κατεύθυνση την πορεία για την πλήρη άρση της παραβίασης των ανθρωπίνων και των θρησκευτικών δικαιωμάτων των πολιτών του”.

Διαβάστε ακόμη:

Ανακοίνωση για τη μη επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής

Τουρκία: η επαναλειτουργία της Χάλκης δεν είναι στα άμεσα σχέδιά μας


Τουρκία: Ναι μεν αλλά για τη Θεολογική Σχολή

 

Tags: ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΤΟΥΡΚΙΑΧΑΛΚΗ

Related Posts

Ερντογάν
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα: Υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, Ουκρανία και Ιράν στη ατζέντα

08/02/2026 - 18:33
Άγκυρα - Μητσοτάκης - Ερντογάν
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Στις 11 Φεβρουαρίου η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα

05/02/2026 - 12:54
Τουρκία
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Προκαλεί πάλι η Τουρκία: «Αντίθετοι με το Διεθνές Δίκαιο οι ισχυρισμοί της Ελλάδας για τα 12 ν.μ.»

05/02/2026 - 11:58

Διαβάστε Επίσης

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα: Υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, Ουκρανία και Ιράν στη ατζέντα

Ζελένσκι: Νόμιμοι στόχοι οι ρωσικές ενεργειακές υποδομές – Χρηματοδοτούν την παραγωγή όπλων

Με QR κωδικούς έστελνε ο Σμήναρχος τα απόρρητα δεδομένα στην Κίνα σε «deals» χιλιάδων ευρώ

Πολεμική Αεροπορία: «Άνοιξε τις πύλες» της στη νέα γενιά με προσομοιωτές F-16, F-35 και VR [pics]

Χαμάς: «Δεν αφοπλιζόμαστε, δεν δεχόμαστε ξένη κυριαρχία – Όσο υπάρχει κατοχή, υπάρχει αντίσταση»

Ζελένσκι κατά Ρωσίας: Εκτόξευσαν 2.000 drones, 1.200 βόμβες και 116 πυραύλους παράλληλα με τις ειρηνευτικές συνομιλίες

FSB: Συνελήφθη ο κύριος ύποπτος για την απόπειρα δολοφονίας του αντιστράτηγου Αλεξέγεφ [vid]

Ιράν σε ΗΠΑ: «Δεν εγκαταλείπουμε τον εμπλουτισμό ουρανίου ακόμα και αν μας επιβληθεί πόλεμος»

Top News

Η Ιωάννα Τούνη βρήκε τον παράδεισο στη Σαουδική Αραβία και δηλώνει high society από το Νέο Πετρίτσι Σερρών

Λούκας Γιώρκας: Βίωσα κρίσεις πανικού, όχι όμως στην Eurovision, έδινα μάχη να ανέβω στη σκηνή

Μαρέβα Γκραμπόφσκι: Στο νοσοκομείο ΚΑΤ μετά από ατύχημα - Χειρουργήθηκε στα χέρια

Γιώργος Καπουτζίδης: Για την Eurovision έχω πει και στα κορίτσια να τα πάμε καλά φέτος για να μας πάρουν και του χρόνου

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert