OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Εκστρατεία για να μην γίνει η Αγιά Σοφιά Τζαμί – Υπογράψτε το κείμενο

02/12/2013 - 06:01
Share on FacebookShare on Twitter

Των Dorian Jones, Δημήτρης Μανής

Έντονες αντιδράσεις, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε θρησκευτικό επίπεδο, έχει προκαλέσει η πρόσφατη δήλωση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέτ Αρίντς, για μετατροπή του μουσείου της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, σε μουσουλμανικό τέμενος.

Ο κ. Αρίντς κατά την διάρκεια επίσκεψης του στο χώρο του μουσείου, στις αρχές του μήνα, ανέφερε ότι υπήρξε μια περίοδος όπου τα τεμένη μετατρέπονταν σε μουσεία «αλλά τώρα η Τουρκία είναι μια διαφορετική χώρα», και πρόσθεσε ότι «η Αγία Σοφία είναι θλιμμένη σήμερα, αλλά με την θέληση του θεού θα χαμογελάσει ξανά».

Η Ιστάρ Γκοζαγιεντίν, καθηγήτρια του πανεπιστημίου «Ντογούς» στην Κωνσταντινούπολη με ειδίκευση σε θέματα θρησκείας και δημόσιας διακυβέρνησης υποστηρίζει ότι πίσω από την παραπάνω δήλωση, ενδεχομένως να κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες ενόψει των δημοτικών εκλογών που αναμένεται να πραγματοποιηθούν το 2014.

«Για την φιλο-ισλαμική κυβέρνηση της Τουρκίας είναι σημαντικό να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση αυτή την περίοδο εξαιτίας του πολιτικού κλίματος που επικρατεί στη χώρα. Οι δημοτικές εκλογές πλησιάζουν και θεωρεί ότι έτσι θα προσεγγίσει ένα μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων», τόνισε η κ. Γκοζαγιεντίν.

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βρίσκεται ήδη σε προεκλογική εκστρατεία, καθώς περιοδεύει στη χώρα και κάνει ομιλίες χρησιμοποιώντας συχνά ένα μείγμα θρησκευτικής και εθνικιστικής ρητορικής.

Αναλυτές, στην Τουρκία, υποστηρίζουν ότι η συζήτηση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος θα οδηγήσει αρκετούς τούρκους εθνικιστές στο να συνταχθούν με το κυβερνών κόμμα, καθώς πολύ από αυτούς θεωρούν το ιστορικό μνημείο, σύμβολο της δύναμης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η Κωνσταντινούπολη, ωστόσο, είναι και έδρα του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου και οι συγκεκριμένες δηλώσεις έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία στους κόλπους της Εκκλησίας, ακόμα περισσότερο εξαιτίας του γεγονότος ότι άλλοι δύο μικροί ιστορικοί ναοί που λειτουργούσαν ως μουσεία μετετράπησαν ήδη σε τεμένη.

Ο Μητροπολίτης Καππαδοκίας Γεννάδιος προειδοποίησε ότι το ενδεχόμενο να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τέμενος θα έχει πολλαπλές συνέπειες.

Όπως είπε «θα πρέπει να καταλάβει (η τουρκική ηγεσία) πόσο σοβαρές θα είναι οι συνέπειες από μια τέτοια ενέργεια για ολόκληρο τον κόσμο και ποιες θα είναι οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας. Το ιστορικό αυτό μνημείο το επισκέπτονται εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο, χριστιανοί και μη, και το επισκέπτονται γιατί αναγνωρίζουν ότι αποτελεί σύμβολο μιας θρησκείας, του Χριστιανισμού».

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η μετατροπή ιστορικών βυζαντινών εκκλησιών σε τεμένη αποτελεί προσβολή στο θρησκευτικό συναίσθημα εκατομμυρίων χριστιανών ανά τον κόσμο».

Η ελληνοαμερικανική οργάνωση Hellenic American Leadership Council (HALC) έχει ξεκινήσει εκστρατεία μέσω διαδικτύου για την συγκέντρωση υπογραφών προκειμένου να μην υλοποιηθούν οι εξαγγελίες των τούρκων αξιωματούχων. Η επιστολή με τις υπογραφές θα σταλεί στην UNESCO, μιας και ο διεθνής οργανισμός έχει χαρακτηρίσει την Αγία Σοφία, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Ο διαδικτυακός σύνδεσμος για την υπογραφή της επιστολής είναι ο εξής:
http://action.hellenicleaders.com/p/dia/action3/common/public/?action_KEY=10215

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί μέχρι στιγμής δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που αναμένεται να γίνει εάν η Τουρκία επιμείνει στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει πολλούς και ισχυρούς συμμάχους τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στην Ουάσινγκτον.

ΠΗΓΗ:mignatiou.com



Tags: ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑΑΡΙΝΤΣΕΡΝΤΟΓΑΝΤΖΑΜΙ

Related Posts

ΥΠΕΘΑ - τουρκικό υπουργείο Άμυνας
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το casus belli», λένε πηγές του ΥΠΕΘΑ – Η απάντηση στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας

04/12/2025 - 16:48
F-16 - Τουρκικό ΥΠΑΜ - Δένδιας
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Το τουρκικό ΥΠΑΜ απαντά στον Νίκο Δένδια για το νέο δόγμα αποτροπής στο Αιγαίο: «Δεν αποτελούμε απειλή, αλλά είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε»

04/12/2025 - 15:54
Μητσοτάκης
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα επιδιώκει το διάλογο με την Τουρκία χωρίς να υποχωρούμε από τις θέσεις μας»

03/12/2025 - 20:56

Διαβάστε Επίσης

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert