OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΕΘΑ

Πως αποδόμησε την «αναδιοργάνωση» των ΕΔ ο Δένδιας και τι είπε για το F 35 στο Αιγαίο

26/12/2014 - 22:35
Share on FacebookShare on Twitter

“Χρειαζόμαστε 400 στρατόπεδα”, ρώτησε με ειλικρινή απορία τους στρατιωτικούς συντάκτες ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας, στην συνάντηση που είχε μαζί τους για την ανταλλαγή ευχών. Μ΄ ένα ερώτημα αποδόμησε πλήρως την περιβόητη διαδικασία που επί υπουργίας Πάνου Παναγιωτόπουλου και Αρχηγίας Κωσταράκου “βαφτίστηκε” αναδιοργάνωση.

Όλοι του απάντησαν αυτό που και ο ίδιος γνώριζε. Όχι δεν χρειαζόμαστε 400 στρατόπεδα τα οποία για να μην είμαστε άδικοι, ήταν περισσότερα πριν από την “κάτι σαν αναδιοργάνωση” που ανακοινώθηκε την εποχή Παναγιωτόπουλου. Αλλά και πάλι είναι πολλά. Η Πελοπόννησος για παράδειγμα -κι ας γκρινιάξει ο ΥΦΕΘΑ Γιάννης Λαμπρόπουλος- είναι γεμάτη στρατόπεδα. Πολλά είναι και τα στρατόπεδα που εξακολουθούν να λειτουργούν στην δυτική Ελλάδα όχι επειδή τα χρειαζόμαστε αλλά επειδή χρησιμεύουν ως οικονομική τονωτική ένεση τοπικών κοινωνιών.

Ο Δένδιας ερχόμενος από το υπουργείο Ανάπτυξης ,λειτούργησε περίπου ως μάνατζερ στο ΥΠΕΘΑ και είχε μια δικαιολογημενη εμμονή με τα οικονομικά. Αφού διαπίστωσε ότι η απορρόφηση κονδυλίων ήταν σε τραγικά χαμηλά επίπεδα,προσπάθησε να καταλάβει την “φιλοσοφία” με την οποία ήταν “στημένες” οι Ένοπλες Δυνάμεις. Και δεν ήθελε και πολύ …φιλοσοφία ότι παρά το επιχειρούμενο συμμάζεμα στα έξοδα ,οι ΕΔ συνέχισαν να λειτουργούν όπως στην εποχή που υπήρχαν λεφτά για την Άμυνα. Κι αυτό πρέπει να αλλάξει είναι η άποψη του Δένδια. Ο οποίος έχει στο μυαλό του ένα σχέδιο το οποίο φυσικά δεν θα προλάβει να εφαρμόσει.

Πόσα χρήματα λείπουν κατά την άποψη του νυν ΥΕΘΑ; Με περίπου 400 εκατομμύρια επιπλέον ο Δένδιας πιστεύει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να λειτουργήσουν σε απολύτως ικανοποιητικά επίπεδα για να αντιμετωπίσουν τις απειλές που πρέπει.

Ενδιαφέρον έχει και ο προβληματισμός του για το τι κάνουμε στον αέρα. Ο Δένδιας λαμβάνοντας σοβαρά υπ΄ όψιν την είσοδο του F 35 στο Αιγαίο από την Τουρκία μέχρι το 2017 έθεσε τον προβληματισμό της αντιμετώπισής του. Ο οποίος προβληματισμός θέτει τι δίλημμα “ποσότητα ή ποιότητα”; Για να το πούμε αλλιώς το ερώτημα που θέτει είναι αν πρέπει να εκσυγχρονιστούν όλα τα F 16, αν πρέπει να ανοίξει μια συζήτηση για το F 35 στην Ελλάδα ή αν πρέπει να συζητήσουμε άλλες εναλλακτικές απαντήσεις στο νέο μαχητικό που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να πούμε ότι μ΄ όσα έχουμε ζήσει στο ΥΠΕΘΑ τα τελευταία χρόνια και μόνο το γεγονός ότι υπάρχουν πλέον τέτοιοι προβληματισμοί είναι τεράστια…πρόοδος. Μετά από την περίοδο Αβραμόπουλου όπου πράγματι έγινε δουλειά στην κατέυθυνση της ανασυγκρότησης ,είναι ενθαρρυντικό ότι και ο διάδοχός του ο Δένδιας δεν σκέφτεται κοντόφθαλμα. Το θέμα είναι τι θα προκυψει με τον επόμενο ΥΕΘΑ που πιθανότατα δεν θα αργήσει να μας προκύψει λόγω των πολιτικών εξελίξεων.

Όποιος κι αν είναι ο ΥΕΘΑ της “επόμενης μέρας” θα πρέπει να πείσει την όποια κυβέρνηση υπηρετεί ότι σε συνεργασία με όλα τα κόμματα θα πρέπει να σχεδιάσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις που θέλουμε να έχουμε όχι απλά αύριο,αλλά την επόμενη 20ετία. Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό. Έτσι γίνεται σ΄ όλες τις σοβαρές χώρες. Και είναι καιρός -ναι τώρα μεσα στην κρίση- να σοβαρευτούμε κι εμείς.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Δένδιας στόλαρχος σε φρεγάτα εν πλω στο Αιγαίο – Γιατί θα περάσει τη νύχτα στο πλοίο

Τι είπε ο Νταβούτογλου στον Σαμαρά για τους Έλληνες και Τούρκους στρατιωτικούς

Tags: F 35ΑΙΓΑΙΟΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΔΕΝΔΙΑΣ

Related Posts

δένδιας
ΥΕΘΑ

Ο Νίκος Δένδιας στην Ιαπωνία: Στο επίκεντρο τα θαλάσσια drones και τα υποβρύχια όπλα

03/12/2025 - 16:54
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας: Υλοποιούμε πλέγμα δράσεων για τα Άτομα με Αναπηρία στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Οικογένειας

03/12/2025 - 10:35
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Ο Δένδιας στις Βρυξέλλες – Συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας της Σουηδίας για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας [pics, vid]

01/12/2025 - 21:12

Διαβάστε Επίσης

Κυβέρνηση Τραμπ: Αναπροσαρμόζει «την αμυντική στρατηγική» των ΗΠΑ και «βλέπει» πολιτισμική εξάλειψη της Ευρώπης

«Πεισματική βλακεία»: Αιχμηρό σχόλιο του απεσταλμένου του Πούτιν εναντίον του καγκελαρίου Μερτς

Γαλλία: Άνοιξε πυρ εναντίον drones πάνω από τη βάση των υποβρυχίων της γαλλικής δύναμης αποτροπής

ΗΠΑ: Ανακοίνωσαν ότι έπληξαν ταχύπλοο που φέρεται να μετέφερε ναρκωτικά – 4 νεκροί [vid]

Ισραήλ: Αύξηση στρατιωτικών δαπανών στα 34 δισ. προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2026

Μαδούρο: Ζήτησε από τον Τραμπ να κρατήσει 200 εκατομμύρια και αμνηστία 100 αξιωματούχων του για να αποχωρήσει από τη Βενεζουέλα

Κακοκαιρία Byron: Σε δυτική και βόρεια Αττική τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

Top News

Καιρός - Τσατραφύλλιας: Η κακοκαιρία δεν έχει τελειώσει - Τα 7 σημεία που παραμένουν στο επίκεντρο

Τάσος Ξιαρχό προς Κόνι Μεταξά: Αυτά τα καραγκιοζιλίκια εγώ δεν τα θέλω και δε τα σηκώνω

Το Plan b της κυβέρνησης για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα πριν από τις γιορτές

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο πρόσεχε τους διπλανούς της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert