OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home Uncategorized

Συμφωνία γιοκ – Τι έγινε στη συνάντηση Τσίπρα με Γιούνκερ τι υποστηρίζουν οι δύο πλευρές

04/06/2015 - 06:31
Share on FacebookShare on Twitter

Μετά από μία μαραθώνια σύσκεψη που διήρκησε πάνω από 4 ώρες, ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ συμφώνησαν πως συμφωνούν σε κάποια σημεία και πως σε πολλά άλλα, τα γνωστά αγκάθια, συνεχίζουν να διαφωνούν.

«Η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά παραμένει η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση στο τραπέζι», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, μία δήλωση που υποδηλώνει πως υπάρχει ακόμα χάσμα μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη συζήτηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ανέφερε ότι στη συζήτηση των δύο ανδρών προστέθηκε αργότερα το επιτελείο του κ. Γιούνκερ και στη συνέχεια και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, ενώ με τη φράση : «το θετικό της σημερινής ημέρας είναι η πρόθεση της Κομισιόν για σύντομα ρεαλιστική συμφωνία», έδειξε πως διαχωρίζει τους θεσμούς και θεωρεί πως η Κομισιόν με τον Γιούνκερ έχει θέληση να δείξει ευελιξία σε αντίθεση πιθανότατα με το ΔΝΤ που είναι άκαμπτο στις προκλητικές προτάσεις του.

Πάντως, ενδεικτικό του κλίματος είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε πως η Αθήνα δεν μπορεί να δεχτεί προτάσεις όπως η περικοπή του ΕΚΑΣ και τέτοιες προτάσεις δεν μπορούν να έχουν καμία βάση συζήτησης.

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει τελεσιγραφικού χαρακτήρα πρόταση (take it or leave it) μόνο διάλογος για μια λύση επωφελή για όλους.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ εξερχόμενος από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφερόμενος στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκης Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «ήταν μια καλή συνάντηση και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις σε λίγες ημέρες».

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ δόθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό ένα πεντασέλιδο κείμενο με τις προτάσεις των Θεσμών προς την ελληνική κυβέρνηση, προτάσεις που σύμφωνα με πληροφορίες είναι ιδιαίτερα σκληρές.

Οι πληροφορίες και ξένων μέσων ενημέρωσης αναφέρουν πως οι Θεσμοί ζητούν να ισχύσουν δύο συντελεστές ΦΠΑ, με τον χαμηλό να φτάνει στο 11% και στον οποίο θα ενταχθούν τα φάρμακα και ίσως κάποια αγαθά πρώτης ανάγκης και έναν συντελεστή τον υψηλό στο 23%, όπου σε αυτό τον συντελεστή, οι δανειστές ζητούν να ενταχθεί η εστίαση και η ενέργεια.

Ένα άλλο μέτρο που φέρονται πως οι δανειστές προτείνουν είναι οι μειώσεις των συντάξεων. Συγκεκριμένα ζητούν να μειωθεί το κονδύλι για τις συντάξεις κατά 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ δηλαδή κατά 1% του ΑΕΠ.

Στο κομμάτι του ασφαλιστικού φαίνεται πως οι δανειστές ζητούν πλήρη υποταγή της ελληνικής κυβέρνησης, ζητώντας και κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Για τα πρωτογενή πλεονάσματα φαίνεται πως η διαφορά σε σχέση με την ελληνική πρόταση δεν είναι μακριά. Συγκεκριμένα, οι δανειστές ζητούν πρωτογενή πλεόνασμα 15 για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018.

Στο κομμάτι των ιδιωτικοποιήσεων, οι δανειστές φέρονται να ζητούν την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της λεγόμενης μικρής ΔΕΗ, ένα θέμα που αποτελεί από τις βασικές κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.

Τέλος, για το θέμα των αλλαγών στα εργασιακά, ξένα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως οι δανειστές δέχονται πάγωμα αυτών των αλλαγών, ενώ στο πεντασέλιδο κείμενο δεν υπάρχει καμία αναφορά στο θέμα του χρέους.

Η δήλωση Τσίπρα:

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ δήλωσε:

«Είχαμε μια φιλική και εποικοδομητική συζήτηση με τον πρόεδρο Γιούνκερ, αργότερα και με το επιτελείο του. Την παρέα μας, αργότερα, πλαισίωσε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το συμπέρασμα αυτής της συζήτησης είναι πως η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά παραμένει η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση στο τραπέζι. Βεβαίως από τις προτάσεις που ακούσαμε από την πλευρά των τριών θεσμών θέλω να κρατήσω, ως βάση συζήτησης, τα χαμηλά, τα χαμηλότερα σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα, πλεονάσματα. Και, βεβαίως, υπάρχουν και πολλά άλλα κοινά σημεία. Υπάρχουν, όμως, και σημεία τα οποία κανείς δεν θα μπορούσε να προσεγγίσει, διότι όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι μιλάμε για μία χώρα που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει υποστεί μια μεγάλη οικονομική καταστροφή, χάσαμε το 25% του ΑΕΠ από πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας.

Προτάσεις, λοιπόν, που επαναφέρουν στο τραπέζι ιδέες όπως το να κοπεί το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους, ή να αυξηθεί ο ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό 10 μονάδες είναι προτάσεις που φυσικά δεν μπορούν να έχουν καμία βάση συζήτησης. Παρόλα αυτά υπήρξε από την πλευρά της Κομισιόν εποικοδομητική διάθεση να φτάσουμε σε έναν κοινό τόπο.

Οι προτάσεις, που ούτως ή άλλως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει, αποτελούν τον μέχρι τώρα κοινό τόπο. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και νομίζω ότι το θετικό της σημερινής ημέρας είναι η απόδειξη, από την πλευρά της κομισιόν, τουλάχιστον -των συνομιλητών μας, δηλαδή- ότι υπάρχει η διάθεση προκειμένου πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ρεαλιστική. Και, επαναλαμβάνω, ότι η ρεαλιστική βάση της συζήτησης παραμένει η πρόταση της ελληνικής πλευράς.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, τις επόμενες μέρες, και μπορώ να πω ότι όσο κανείς συζητάει με ειλικρίνεια τόσο πιο κοντά βρίσκεται στο να προσεγγίσει μια κοινά αποδεκτή λύση».

Tags: ΓΙΟΥΝΚΕΡΔΑΝΕΙΣΤΕΣΕΕΣΥΜΦΩΝΙΑΤΣΙΠΡΑΣ

Related Posts

Καιρός
Uncategorized

Καιρός: βροχές και χαλάζι προβλέπει η ΕΜΥ

17/04/2019 - 19:10
Uncategorized

Συναγερμός στην Ακρόπολη με δύο τραυματίες από κεραυνό

17/04/2019 - 17:17
Uncategorized

Τοποθετήθηκε το άγαλμα του Μέγα Αλεξάνδρου στο κέντρο της Αθήνας – ΦΩΤΟ

17/04/2019 - 14:59

Διαβάστε Επίσης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν προς την Ζαπορίζια – Εκκενώνονται χωριά στα ανατολικά

Axios: Καταρρέουν οι συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν – «Οι Αμερικανοί αρνήθηκαν να αλλάξει η τοποθεσία και το περιεχόμενο»

Δένδιας από την Ουάσινγκτον: «Ελλάδα και Ισραήλ δεν αποκλείουν την Τουρκία – Δεν βοηθά στον διάλογο η λογική της Γαλάζιας Πατρίδας»

Πολεμική Αεροπορία: Δυναμική παρουσία ελληνικών μαχητικών σε τρεις διεθνείς ασκήσεις [pics]

Ιράν: Το πρακτορείο ειδήσεων Fars «στοχεύει» τις αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή

ERAM: Δοκιμάστηκε με επιτυχία ο αμερικανικός πύραυλος που προορίζεται για την Ουκρανία και προχωρά στη μαζική παραγωγή

Προκλήσεις από τουρκικά αεροσκάφη σε όλο το Αιγαίο: Έκαναν 9 παραβιάσεις και 4 παραβάσεις

Ουκρανία – Ρωσία: Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στο Άμπου Ντάμπι – Θα συνεχιστούν την Πέμπτη

Top News

Μαίρη Συνατσάκη για Κατερίνα Καινούργιου: Έγινε ένα σκηνικό με ένα unfollow σε μια παρουσιάστρια και με ρώτησαν τρία χρόνια μετά

Βασίλης Μίχας: Θα είμαι στο Maestro, θα κάνω έναν skipper, τα γυρίσματα ήταν ανάλαφρα και λίγο ερωτικά

Eurovision 2026: O Akylas ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια views στο Youtube με το «Ferto» - Είναι το φαβορί του ελληνικού τελικού

Οι αγρότες αποφάσισαν συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Αθήνα στις 13 Φεβρουαρίου – Ξεκινούν νέες κινητοποιήσεις

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert