OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

Οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν να επιστρέψουν τις περιουσίες που άρπαξαν το 1974!

01/08/2015 - 00:07
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί , θα δώσει στις 5 Αυγούστου συνέντευξη Τύπου, με την οποία θα ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του Μπαρίς Μπουρτζιού.
 
Σε γραπτή του δήλωση, ο Μπαρίς Μπουρτζιού αναφέρει ότι ο κ. Ακιντζί «είναι σταθερά προσηλωμένος στις αρχές της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και προσεκτικός στο να μην επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά, κάτι που θα συνεχίσει να πράττει, ώστε να διατηρηθεί το θετικό κλίμα». Αναφέρεται εξάλλου, πως ο Μουσταφά Ακιντζί δηλώνει ότι η τελική απόφαση για τη συμφωνία στο Κυπριακό θα αφεθεί στις δύο κοινότητες μέσω δημοψηφίσματος.

Στο μεταξύ, μεγάλες αντιδράσεις προκαλεί στα κατεχόμενα η συναντίληψη των δύο ηγετών, Αναστασιάδη και Ακιντζί, να αναγνωριστεί το δικαίωμα περιουσίας σε όσους το απολάμβαναν πριν από το 1974. Σύμφωνα με μερίδα του τουρκοκυπριακού τύπου σε περίπτωση τέτοιας ρύθμισης «το 76% των περιουσιών στα κατεχόμενα θα επιστρέψει στους Ελληνοκυπρίους. «Βουλευτές» της αντιπολίτευσης, εκτιμούν ότι θα ανοίξει ο δρόμος για «εμφύλιο πόλεμο, ενώ οι ξένοι που διαμένουν στα κατεχόμενα ανησυχούν».
 
Εξάλλου, η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» αναφέρει ότι έπειτα από την έναρξη «προπαγάνδας» των Ελληνοκυπρίων για το θέμα, προκλήθηκε πανικός στους Τουρκοκυπρίους. Υπενθυμίζει δε, πως το 80% του εδάφους στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, πριν το 1974 αποτελούσε ελληνοκυπριακή περιουσία.
 
Ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζού, δήλωσε ότι «το σημαντικό είναι να γίνεται αποδεκτό το δικαίωμα των σημερινών χρηστών όσο και των παλαιών ιδιοκτητών».Σε ερώτηση, εάν τον πρώτο λόγο στις περιουσίες θα τον έχουν οι Ελληνοκύπριοι, ο Μπαρίς Μπουρτζού είπε «όχι, θα έχουν δικαίωμα και οι παλιοί ιδιοκτήτες και οι σημερινοί χρήστες». Επέκρινε αυτούς που κατηγορούν τον Ακιντζί ότι υποχώρησε, λέγοντας ότι οι επικρίσεις τους είναι άδικες και εντελώς λανθασμένες, καθώς το δικαίωμα στην περιουσία είναι ένα παλιό ζήτημα που αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο.
 
Σε ερώτηση, ποιοί περιλαμβάνονται στον ορισμό «σημερινοί χρήστες», ο κ. Μπουρτζού είπε ότι αυτό είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση και πως δεν υπάρχει συμφωνία 100% σε αυτό το θέμα ακόμη. Οι διαπραγματευτές ωστόσο βρίσκονται σε πιο προχωρημένο σημείο από ότι στο παρελθόν, ανέφερε ο εκπρόσωπος του κ. Ακιντζί.

Tags: ΑΚΙΝΤΖΙΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑΚΥΠΡΟΣΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ

Related Posts

Μητσοτάκης - Χριστοδουλίδης
ΕΛΛΑΔΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μίλησε με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό

11/12/2025 - 16:25
Κύπρος - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

05/12/2025 - 20:24
Τουρκία - Κύπρος
ΚΥΠΡΟΣ

«Στράβωσε» η Τουρκία με τη συμφωνία Κύπρου – Λιβάνου για καθορισμό ΑΟΖ: «Αγνοούνται οι Τουρκοκύπριοι – Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά τους»

27/11/2025 - 11:13

Διαβάστε Επίσης

Εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ: Στην τελική ευθεία οι 3 κύριες συμβάσεις – «Τρέχουν» επικοινωνίες, νέο sonar και πυροβόλα Mk45-Sovraponte

Καιρός: Τοπικές νεφώσεις και πιθανότητα βροχών σε Σποράδες, Εύβοια και Κρήτη

Σαν σήμερα: Το 1937 ξεκινά επί Στάλιν η οργανωμένη μαζική καταδίωξη των ελληνικής καταγωγής πολιτών στην ΕΣΣΔ

Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Αυστραλοί χαιρετίζουν ως ήρωα τον περαστικό που αφόπλισε έναν ένοπλο [vid]

Μελόνι: «Από την πρώτη ημέρα ήμασταν στο πλευρό της Ουκρανίας, δεν νοσταλγούμε την Σοβιετική Ένωση»

An-22: Καρέ-καρέ η μοιραία συντριβή του ρωσικού μεταγωγικού στο Ιβάνοβο

ΗΠΑ: Κρατείται ένα άτομο που πιθανώς σχετίζεται με τους πυροβολισμούς στο Πανεπιστήμιο Μπράουν

Σίδνεϊ: Αποφασισμένοι για μακελειό οι δράστες της επίθεσης – Είχαν και αυτοκίνητο με εκρηκτικά – 12 οι νεκροί

Top News

Αίγιο: Πέθανε ο 43χρονος ασθενής μποξέρ που γρονθοκόπησε γιατρό - Τι λέει ο ορθοπεδικός για την επίθεση

Ο Στέφανος Κασσελάκης συγκαλεί έκτακτο συνέδριο για την τύχη του Κινήματος Δημοκρατίας - Στον «αέρα» το κόμμα

Ο Άρης Μουγκοπέτρος ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα - «Για ακόμη μια φορά είχα Άγιο, σε ευχαριστώ Παναγιά μου»

Τροχαίο στον Κολωνό: Η στιγμή που μηχανή με μεθυσμένη οδηγό συγκρούεται με δύο αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert