OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: «Eκρηκτική» η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία

17/08/2015 - 09:21
Share on FacebookShare on Twitter

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας χαρακτήρισε «εκρηκτική» την κατάσταση στην Ουκρανία και κάλεσε τις δύο πλευρές στη σύγκρουση να πραγματοποιήσουν γρήγορα συνομιλίες για να αποφύγουν έναν φαύλο κύκλο βίας.

Σε συνέντευξή του, ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ δήλωνει ότι πρότεινε σε συνομιλίες με τους ομολόγους του της Ουκρανίας και της Ρωσίας να συνεδριάσουν επειγόντως το Κίεβο και οι φιλορώσοι αυτονομιστές μαζί με αντοπροσώπους του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) για να προσπαθήσουν να μειώσουν τις εντάσεις.

«Η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία είναι εκρηκτική», δήλωσε ο Στάινμαϊερ στην Bild am Sonntag. «Διακυβεύονται πολλά. Αν τα δύο μέρη της σύγκρουσης δεν επιστρέψουν στην ειρηνευτική διαδικασία, μπορεί να προκληθεί ανά πάσα στιγμή νέα στρατιωτική κλιμάκωση», πρόσθεσε ο υπουργός.

Τρεις πολίτες σκοτώθηκαν σε δυο μέρες (Παρασκευή – Σάββατο) στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι αρχές κατήγγειλαν έναν αριθμό βομβαρδισμών χωρίς προηγούμενο, παρά την εκεχειρία. Δύο πολίτες σκοτώθηκαν και δεκαπέντε άλλοι τραυματίστηκαν στους βομβαρδισμούς σε πολλές κοινότητες που συνεχίζει να ελέγχει η κυβέρνηση στην περιοχή Ντονέτσκ, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο τοπικοί αξιωματούχοι πιστοί στο Κίεβο.
Επίσης τραυματίστηκαν δύο Ουκρανοί στρατιώτες στην περιοχή όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων Αντρίι Λισένκο. Στη Γκορλίβκα, μια πόλη που ελέγχουν οι αυτονομιστές αντάρτες κοντά στο Ντονέτσκ, ένας πολίτης σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν, ανέφεραν από τη δική τους πλευρά οι αυτονομιστικές αρχές.
Στη γραμμή του μετώπου «η ένταση αυξάνεται εκ νέου», σχολίασε ο Λισένκο.

«Μέσα στις τελευταίες 24 ώρες [σ.σ Παρασκευή – Σάββατο] καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός πυρών [από τους αντάρτες] των τελευταίων έξι μηνών», πρόσθεσε ο ίδιος, κατηγορώντας τους αυτονομιστές πως χρησιμοποιούν «όλους τους τύπους όπλων που διαθέτουν: πυροβόλα, άρματα μάχης, όλμους, εκτοξευτήρες ρουκετών και ελαφρά όπλα», κυρίως γύρω από τα συντρίμμια του αεροδρομίου του Ντονέτσκ.

Θέσεις του ουκρανικού στρατού κοντά στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης, της τελευταίας μεγάλης πόλης στην ανατολική Ουκρανία που τελεί υπό τον έλεγχο του Κιέβου, επλήγησαν με ρουκέτες Γκραντ και με βαριά πυροβόλα διαμετρήματος 150 χιλιοστών, όπλα η χρήση των οποίων έχει απαγορευθεί βάσει της ειρηνευτικής συμφωνίας Μινσκ 2, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας λέει ότι φοβάται πως οι αντάρτες θα εξαπολύσουν νέα επίθεση περί την 24η Αυγούστου, ημέρα της ανεξαρτησίας της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.
Στα τέλη του Αυγούστου του 2014 οι δυνάμεις των ανταρτών που υποστηρίζονταν, σύμφωνα με το Κίεβο και δυτικές κυβερνήσεις, από ρωσικές δυνάμεις, είχαν περικυκλώσει μια μεγάλη δύναμη Ουκρανών στρατιωτών κοντά στην πόλη Ιλοβάισκ, νοτιοανατολικά του Ντονέτσκ. Ο ουκρανικός στρατός είχε, σύμφωνα με το Κίεβο, 336 απώλειες μέσα σε πέντε ημέρες.

Η ήττα εκείνη, η βαρύτερη που έχει υποστεί ο ουκρανικός στρατός στον πόλεμο, είχε σημειωθεί ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις έλεγαν πως βρίσκονταν κοντά στην κατάπνιξη της εξέγερσης των φιλορώσων αυτονομιστών. Το Κίεβο, που μερικές ημέρες αργότερα συνήψε την πρώτη ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι έχει αναπτύξει χιλιάδες στρατιώτες στο ουκρανικό έδαφος για να υποστηρίξει τους αυτονομιστές, κάτι που η κυβέρνηση της Ρωσίας διαψεύδει κατηγορηματικά.

Τουλάχιστον 6.800 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον πόλεμο που ξέσπασε στην Ουκρανία τον Απρίλιο του 2014, κατά στοιχεία του ΟΗΕ.

Η κατάπαυση του πυρός βάσει της λεγόμενης συμφωνίας Μινσκ 2, η οποία συνήφθη τον περασμένο Φεβρουάριο, γενικά εφαρμοζόταν, παρά τα συχνά αιματηρά επεισόδια, πλέον όμως έχει τεθεί εκ νέου υπό αμφισβήτηση, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες η βία εντάθηκε.

Tags: ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑΓΕΡΜΑΝΙΑΟΥΚΡΑΝΙΑΡΩΣΙΑ

Related Posts

Λίβανος - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

05/12/2025 - 17:30
Πούτιν - Ινδία
ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

05/12/2025 - 16:23
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

05/12/2025 - 15:45

Διαβάστε Επίσης

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

123 γαλλικά τεθωρακισμένα Serval και 92 Griffon αποκτά το Βέλγιο, με κόστος 1,15 δισ. ευρώ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

Γερμανία: Πέρασε από την Μπούντεσταγκ η νομοθεσία για τη στρατιωτική θητεία – Ποιες αλλαγές προβλέπει

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert