OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home Uncategorized

Κοτζιάς: «Δεν τίθεται θέμα κοινών ελληνο-τουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο»

15/10/2015 - 12:09
Share on FacebookShare on Twitter

« Δεν τίθεται θέμα κοινών ελληνο-τουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού». Αυτό αποσαφήνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αλφα». «Αυτό σημαίνει είσοδο τουρκικών πλοίων στα χωρικά μας ύδατα, κάτι που θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες», εξήγησε ο κ. Κοτζιάς επισημαίνοντας, όμως, όταν η ελληνική πλευρά εξηγεί στους Ευρωπαίους ότι «οι κοινές περιπολίες είναι απαράδεκτες, αλλά η απόρριψή τους δεν σημαίνει απόρριψη της ανάγκης συνεργασιας και συντονισμού για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ρευμάτων, συμφωνούν και το καταλαβαίνουν».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε επίσης ότι «ούτε έχει διατυπωθεί τέτοιο αίτημα επίσημα στην Ελλάδα ούτε κανείς μάς άσκησε πίεση για αυτό, ούτε θα μπορούσε να μας ασκήσει και να γίνει από εμάς αποδεκτό».

«Μερικοί» εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών «είναι λίγο μακριά από την περιοχή μας και δεν αντιλαμβάνονται ακριβώς το πρόβλημα. Εμείς θέλουμε τη συνεργασία με την Τουρκία, αλλά η συνεργασία αυτή μπορεί να γίνει από το χαμηλότερο μέχρι το υψηλότερο επίπεδο» επισημαίνοντας ότι στις συζητήσεις που είχε τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον κ. Νταβούτογλου, όσο και ο ίδιος με τον κ. Σινιρλίογλου, στον ΟΗΕ, συμφωνήθηκε να ενταθεί η συνεργασία Ελλάδας -Τουρκίας γύρω από αυτό το θέμα.

«Κάποιοι» σημείωσε ο κ. Κοτζιάς «διατύπωσαν τη λέξη «κοινές περιπολίες»». Ο υπουργός, εξηγώντας τους τι θα σήμαινε αυτό για την Ελλάδα τούς τόνισε: «στην πραγματικότητα, αν θέλετε να αποτρέψουμε να έρχονται πρόσφυγες στην Ελλάδα, θα πρέπει να κλείσουμε ή τα τουρκικά παράλια- που δεν θα συμφωνήσει η Τουρκία- ή να δημιουργηθούν σταθμοί μετεγκατάστασης στην ίδια την Τουρκία» και «όπως τους καταγράφουμε εμείς στη Μυτηλήνη ή σε ορισμένα ακόμα νησιά και πηγαίνουν στην Ευρώπη, θα μπορούσαν να καταγράφονται στο ίδιο το τουρκικό έφαφος και από εκεί να πηγαίνουν απευθείας στην Ευρώπη» γεγονός που θα είχε σαν αποτέλεσμα και καλύτερο έλεγχο των προσφυγικών κυμάτων αλλά και δυνατότητα να μην διακινδυνεύουν οι άνθρωποι τη ζωή τους.

Ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε, επίσης, ότι στη συζήτηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τα τέσσερα σημεία που διατύπωσε προς αυτήν, η κ. Μέρκελ όχι μόνο κατανόησε αλλά και συμφώνησε.

Η σαφέστατη τοποθέτηση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, αποτελεί και απάντηση στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος μιλώντας χθες στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξέφρασε την άποψη ότι «θα ήταν πολύ χρήσιμο» αν «υπό ευρωπαϊκή αιγίδα» υπήρχε ναυτική συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας, «ούτως ώστε να επιτηρείται η πύλη εισόδου» των μεταναστών στην Ευρώπη, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι είναι θέμα ευρωπαϊκό και όχι ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο κ. Γιουνκέρ προχώρησε μάλιστα περισσότερο λέγοντας ότι για τις αντιρρήσεις της ελληνικής πλευράς θα υπάρξουν διαβουλεύσεις και αφήνοντας να εννοηθεί ότι εξ όσων αντελήφθη κατά τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η ‘Αγκυρα δεν έχει αντιρρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατηγορηματική άρνηση της Ελλάδας να εξετάσει το ενδεχόμενο κοινών ελληνοτουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο, είχε επισημανθεί ήδη προχθές από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κούτρα με μεγάλη σαφήνεια.

Tags: ΑΙΓΑΙΟΓΙΟΥΝΚΕΡΚΟΤΖΙΑΣΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ

Related Posts

Καιρός
Uncategorized

Καιρός: βροχές και χαλάζι προβλέπει η ΕΜΥ

17/04/2019 - 19:10
Uncategorized

Συναγερμός στην Ακρόπολη με δύο τραυματίες από κεραυνό

17/04/2019 - 17:17
Uncategorized

Τοποθετήθηκε το άγαλμα του Μέγα Αλεξάνδρου στο κέντρο της Αθήνας – ΦΩΤΟ

17/04/2019 - 14:59

Διαβάστε Επίσης

Ώρα υπογραφών για τους PULS: Σε 18 μήνες τα ισραηλινά συστήματα στην Ελλάδα

Καιρός σήμερα: Ισχυρά φαινόμενα στην Κρήτη – Τοπικές βροχές στην υπόλοιπη χώρα

Σαν σήμερα: Το 1821 ο Επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός κηρύσσει την έναρξη της Επανάστασης

Πυρηνικές δοκιμές: Οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει ακόμη «καμία απόφαση» για το πώς θα ξαναρχίσουν

Ερντογάν: «Η Τουρκία διατηρεί την ψυχραιμία της και επιδιώκει ειρήνη στη Μέση Ανατολή»

Ισραήλ: Τουλάχιστον 9 άνθρωποι τραυματίστηκαν από επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους με πυρομαχικά διασποράς [vids]

Financial Times: Το Ιράν επιτρέπει σε «μη εχθρικά» πλοία να περνάνε από τα Στενά του Ορμούζ

IDF: Έπληξε βασική ιρανική εγκατάσταση παραγωγής εκρηκτικών στο Ισφαχάν και εκτοξευτή πυραύλων στο δυτικό Ιράν [vids]

Top News

Οι διάλογοι φωτιά που έκαψαν το κύκλωμα που εξαπατούσε τον ΕΦΚΑ - «Δύο μαγαζιά μου είναι σε εικονική εταιρεία» έλεγε ο TikToker

Ο Γιώργος Τσαγκαράκης αφέθηκε ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους - Του επιβλήθηκε και εγγύηση 50.000 ευρώ

Νίκος Ορφανός: Μόλις έμαθα ότι έχω όγκο στον εγκέφαλο ενημέρωσα τον γιο και τη γυναίκα μου, τους είπα θα το παλέψουμε

Αλεξάνδρα Ούστα: Η μητέρα μου πέθανε στην κλινική που είχε μπει για απεξάρτηση από το αλκοόλ

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert