OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Μεγάλες επιπτώσεις στην οικονομία από το «εμπάργκο» Ρώσων τουριστών

27/11/2015 - 14:50
Λίρα
Share on FacebookShare on Twitter

  Η απαγόρευση που επέβαλε ουσιαστικά η Ρωσία στον τουρισμό πολιτών της στην Τουρκία θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία της γειτονικής χώρας πολύ πέραν αυτών που θα υπάρξουν στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Τα χρήματα που αφήνουν οι Ρώσοι τουρίστες στην τουρκική οικονομία εκτιμώνται στο 1,4% του ΑΕΠ της χώρας ετησίως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, καθώς είναι πολύ υψηλές οι δαπάνες των Ρώσων για αγορές στην τοπική αγορά.

Η Τουρκία είναι ο πιο δημοφιλής ξένος τουριστικός προορισμός για τους Ρώσους, με τον αριθμό τους που επισκέφθηκε τη γειτονική χώρα στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου φέτος να φθάνει τα 3,3 εκατομμύρια και να αποτελεί πάνω από το 10% των τουριστών στην Τουρκία την ίδια περίοδο. Η πώληση τουριστικών πακέτων για την Τουρκία θα αποτελούσε «κατάφωρη παραβίαση» ρωσικών νόμων, σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Τουρισμού. Αν και δεν υπάρχουν σχέδια για την εκκένωση των 11.000 Ρώσων τουριστών που βρίσκονταν ήδη στην Τουρκία, οι 6.000 περίπου Ρώσοι που είχαν κάνει κρατήσεις για τις επόμενες εβδομάδες, θα πρέπει να αλλάξουν τα σχέδιά τους.

Τα έσοδα της Τουρκίας από το τουριστικό συνάλλαγμα το φετινό 9μηνο ανήλθαν σε 21 δις. δολάρια και είναι ιδιαίτερα σημαντικά για να διατηρείται υπό έλεγχο το υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της. Πριν από την εβδομάδα που διανύουμε, το έλλειμμα αυτό αναμενόταν να υποχωρήσει στο 5% του ΑΕΠ από 5,8% το 2014 και 8% το 2013, σύμφωνα με προβλέψεις που έχει συγκεντρώσει το Bloomberg. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχει ξεχωριστή σημασία, επειδή η τουρκική οικονομία είναι ευάλωτη στις μεταβολές του επενδυτικού κλίματος έναντι των αναδυόμενων αγορών, καθώς η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια, δήλωσε αναλυτής του London Capital Group. Για να μειωθεί το έλλειμμα, η Τουρκία επέβαλε πριν από δύο χρόνια περιορισμούς στην καταναλωτική πίστη, ώστε να περιορισθεί η εγχώρια ζήτηση, με αποτέλεσμα να επιβραδυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της. «Η τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας έχει ήδη κλονισθεί από τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις. Οι ακυρώσεις από τους Ρώσους μπορεί να αντιστρέψουν την πρόσφατη βελτίωση στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών», πρόσθεσε ο ίδιος αναλυτής.

Οι συνέπειες για την τουρκική οικονομία υπερβαίνουν τα επίσημα στοιχεία για το τουριστικό συνάλλαγμα. Τα συναλλαγματικά έσοδα της Τουρκίας που προέρχονται από μη καταγραφόμενες αγορές των Ρώσων τουριστών είναι υψηλότερα από 6 δις. δολάρια ετησίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, ή λίγο πάνω από το 0,8% του ΑΕΠ της χώρας. Αν προστεθούν οι τουρκικές εξαγωγές μέσω επίσημων καναλιών, τα έσοδα της τουρκικής οικονομίας που σχετίζονται με τη Ρωσία φθάνουν στο 1,4% του ΑΕΠ, δήλωσε αναλυτής της τράπεζας Turk Ekonomi Bankasi στην Κωνσταντινούπολη.

Η τουρκική οικονομία είχε ήδη πληγεί από τη σύγκρουση στη γειτονική της Συρία και την κατάρρευση της τριετούς εκεχειρίας με τους Κούρδους μαχητές του PKK. Η τουρκική λίρα είχε την τρίτη χειρότερη επίδοση φέτος, μετά το ρεάλ και το πέσο της Κολομβίας, από όλα τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, ενώ τα ομόλογά της είχαν τη χειρότερη επίδοση. Η απόδοση των 2ετών τουρκικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 31 μονάδες βάσης στο 10,65% μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους.

Tags: ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΡΩΣΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣΡΩΣΙΑΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Οκτώ ευρωπαϊκές ψώρες προειδοποιούν: Η Ρωσία είναι η κύρια απειλή για την ειρήνη στον Ευρωατλαντικό χώρο

16/12/2025 - 17:09
Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Η Ουκρανία αντιμετωπίζει οικονομικές προκλήσεις, τα δεσμευμένα ρωσικά assets είναι καίριας σημασίας

16/12/2025 - 15:42
ΗΠΑ - Χέγκσεθ
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο σχεδιάζει βαθιά αναδιάρθρωση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων – Μειώνονται οι στρατηγοί και η σημασία της Ευρώπης

16/12/2025 - 15:30

Διαβάστε Επίσης

Οκτώ ευρωπαϊκές ψώρες προειδοποιούν: Η Ρωσία είναι η κύρια απειλή για την ειρήνη στον Ευρωατλαντικό χώρο

Η Ρωσία διαψεύδει ότι ουκρανικό υποθαλάσσιο drone έπληξε ρωσικο υποβρύχιο στο Νοβοροσίσκ [vid]

EFA GROUP: Νέοι επενδυτές, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και δημιουργία Τεχνολογικών Clusters που αναδιαμορφώνουν το μέλλον της άμυνας

Ζελένσκι: Η Ουκρανία αντιμετωπίζει οικονομικές προκλήσεις, τα δεσμευμένα ρωσικά assets είναι καίριας σημασίας

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο σχεδιάζει βαθιά αναδιάρθρωση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων – Μειώνονται οι στρατηγοί και η σημασία της Ευρώπης

Ουκρανία: Στα «σκαριά» η δημιουργία διεθνούς οργανισμού για ρωσικές πολεμικές αποζημιώσεις

Κρεμλίνο σε Ζελένσκι: «Εκεχειρία Χριστουγέννων στην Ουκρανία; Όχι, θέλουμε ειρηνευτική συμφωνία»

Γαλλία: «Να καθιερωθούν πρώτα οι εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία πριν τις διαπραγματεύσεις για το εδαφικό»

Top News

Θεσσαλονίκη: Πιλοτική 24ωρη λειτουργία του Μετρό και έξι λεωφορειακών γραμμών στις 20 και 27 Δεκεμβρίου

Στέφανος Τσιτσιπάς: Ο δικηγόρος του κατέθεσε έγγραφα που φέρεται να αποδεικνύουν ότι δεν οδηγούσε εκείνος την Lotus στην Αττική οδό

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πως να αλλάξετε πάροχο - Η διαδικασία μέσω gov.gr

Μαρία Καρυστιανού για το νέο κόμμα: «Δεν θα αυτοπροταθώ ως ηγέτης - Μόνο του θα υποδείξει ποιον θέλει αρχηγό»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert