OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ραγδαία αύξηση στις αγορές κατευθυνόμενων βομβών και πυραύλων

04/02/2016 - 11:23
Share on FacebookShare on Twitter

 Το Πεντάγωνο πρόκειται να επιταχύνει το 2017 τις αγορές «έξυπνων» βομβών και πυραύλων, το απόθεμα των οποίων έχει μειωθεί σημαντικά λόγω της εκστρατείας αεροπορικών πληγμάτων εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ.

Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ για το 2017 προβλέπει την αγορά «πλέον των 45.000» βομβών κατευθυνόμενων με λέιζερ και το σύστημα γεωεντοπισμού θέσης μέσω δορυφόρων GPS, καθώς και άλλων «έξυπνων» βλημάτων, έναντι ποσού 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Τις χρησιμοποιούμε τόσο» εναντίον των τζιχαντιστών «που τα αποθέματά μας αρχίζουν να είναι χαμηλά», εξήγησε ο Κάρτερ, παρουσιάζοντας τις αδρές γραμμές του προϋπολογισμού του υπουργείου Άμυνας. Η λεπτομερής παρουσίαση του σχεδίου του αμερικανικού αμυντικού προϋπολογισμού αναμένεται να γίνει την προσεχή εβδομάδα.

Ο διεθνής στρατιωτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που δρα εναντίον του ΙΚ στο Ιράκ και στη Συρία χρησιμοποιεί συχνότερα από ποτέ άλλοτε τέτοιου είδους όπλα για τους βομβαρδισμούς ακριβείας που χρησιμοποιεί, ώστε να χάνουν τη ζωή τους όσο το δυνατόν λιγότεροι άμαχοι, όπως τονίζει. Αντιπαραβάλλει την αποτελεσματικότητα των όπλων που χρησιμοποιεί με τη χρήση μη κατευθυνόμενων βομβών στις αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας στο έδαφος της Συρίας — οι οποίες, όπως λέει η Ουάσινγκτον και σημειώνουν ΜΚΟ, προκαλούν βαριές απώλειες μεταξύ των αμάχων.
Ο συνασπισμός δεν παραδέχεται παρά μόνο 21 θύματα μεταξύ των αμάχων στις επιδρομές του, αφότου άρχισαν στο Ιράκ και στη Συρία τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2014 αντίστοιχα. Ωστόσο έχει κατηγορηθεί ότι υποτιμά τον αριθμό των απωλειών, που μπορεί στην πραγματικότητα να είναι εκατοντάδες: σύμφωνα με την ΜΚΟ Airwars (Λονδίνο) πιθανόν ξεπερνούν τους χίλιους.

Συνολικά, οι δαπάνες για την εκστρατεία εναντίον του ΙΚ θα αυξηθούν κατά 50% στον αμερικανικό στρατιωτικό προϋπολογισμό του 2017 και θα ανέλθουν σε $7,5 δισεκ., είπε ο Κάρτερ.
Η αύξηση αυτή θα επιτρέψει την κλιμάκωση της δράσης εναντίον των ισλαμιστών, εξήγησε ο υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ. Το θέμα της δράσης εναντίον του ΙΚ θα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά τη συνάντηση των 26 υπουργών Άμυνας χωρών του διεθνούς συνασπισμού την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Ο πόλεμος εναντίον του ΙΚ οδήγησε επίσης το Πεντάγωνο να αναβάλει ως το 2022 τουλάχιστον τη σταδιακή απόσυρση των αεροσκαφών εκ του σύνεγγυς υποστήριξης A-10, καθώς αποτελούν ένα ατού στις επιχειρήσεις με στόχο δυνάμεις των τζιχαντιστών, είπε ο Κάρτερ.
Γενικότερα το αμερικανικό Πεντάγωνο προβλέπει ότι θα δαπανήσει $582,7 δισεκ. το 2017, ένα ποσό ελαφρά μειωμένο σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό του για το 2016 ($585,3 δισεκ.).

Πέραν της κλιμάκωσης των επιχειρήσεων εναντίον του ΙΚ, θα τετραπλασιαστούν σε $3,4 δισεκ. οι δαπάνες για την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ευρώπη με στόχο την αποτροπή της «ρωσικής επιθετικότητας», είπε ακόμη ο Άστον Κάρτερ.

Tags: ΑΣΤΟΝ ΚΑΡΤΕΡΗΠΑΚΑΡΤΕΡ

Related Posts

Ορμούζ
ΚΟΣΜΟΣ

Στενά του Ορμούζ: Πέρασαν δύο δεξαμενόπλοια φορτωμένα με υγραέριο με προορισμό την Ινδία

23/03/2026 - 19:49
Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ μιλά ξανά για «καλές συνομιλίες με το Ιράν» παρά τη διάψευση από την Τεχεράνη – «Μετά τη συμφωνία δεν θα έχουν πυρηνικά»

23/03/2026 - 19:07
IDF - Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

IDF: «Έχουμε καταστρέψει 330 από τους 470 εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν» – Πλήγμα στο κεντρικό αρχηγείο των IRGC

23/03/2026 - 18:43

Διαβάστε Επίσης

Στενά του Ορμούζ: Πέρασαν δύο δεξαμενόπλοια φορτωμένα με υγραέριο με προορισμό την Ινδία

HMS Dragon: Έφτασε στην Κύπρο το βρετανικό αντιτορπιλικό

Ο Τραμπ μιλά ξανά για «καλές συνομιλίες με το Ιράν» παρά τη διάψευση από την Τεχεράνη – «Μετά τη συμφωνία δεν θα έχουν πυρηνικά»

IDF: «Έχουμε καταστρέψει 330 από τους 470 εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν» – Πλήγμα στο κεντρικό αρχηγείο των IRGC

C-130 Hercules: Συνετρίβη μεταγωγικό αεροσκάφος της Κολομβίας που μετέφερε πάνω από 110 επιβαίνοντες

Θρίλερ με τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Ιράν: «Fake news» λέει ο πρόεδρος του ιρανικού Κοινοβουλίου

ΕΛΚΑΚ: Ξεκίνησαν 2 νέες διαγωνιστικές διαδικασίες στους τομείς της Κυβερνοάμυνας και της Θαλάσσιας Επιτήρησης

Μοχάμεντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ: Ποιος είναι ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ιράν με τον οποίο διαπραγματεύονται οι ΗΠΑ

Top News

Βραζιλιάνος προπονητής πήγε σε συνέντευξη Τύπου με το παιδί του που έχει σύνδρομο Down: «Λίγη αγάπη, μπορεί να κάνει τη διαφορά»

Ιωάννα Τούνη: Η ανάρτηση που «αγρίεψε» τους followers στο TikTok: «Μη φλεξάρεις τόσο πολύ το χρήμα, ο κόσμος πεινάει»

Fuel pass 2026: Πότε θα δοθεί η ψηφιακή κάρτα καυσίμων και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την επιδότηση

Κώστας Τερζάκης για Λάμψη: Ο Νίκος Φώσκολος μου είπε ότι θα φοράω μάσκα ως Ευλογητός και μ' άρεσε πάρα πολύ

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert