OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποτίει φορό τιμής στους νεκρούς της Χιροσίμα

27/05/2016 - 15:07
Share on FacebookShare on Twitter

 
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απέτισε σήμερα φόρο τιμής στα θύματα της πρώτης πυρηνικής επίθεσης στην ιστορία της ανθρωπότητας, κατά τη διάρκεια της ιστορικής του επίσκεψης στη Χιροσίμα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε έντονα συγκινησιακό κλίμα, άλλοτε σφίγγοντας το χέρι επιζησάντων της ατομικής βόμβας και άλλοτε αγκαλιάζοντάς τους.

Ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου, με αφορμή την επίσκεψή του στην πόλη που βομβαρδίστηκε στις 8.15′ το πρωί της 6ης Αυγούστου 1945 με αμερικανική ατομική βόμβα, απηύθυνε έκκληση για «έναν κόσμο χωρίς (πυρηνικά) όπλα».
«Πριν από 71 χρόνια, ο θάνατος έπεσε από τον ουρανό», δήλωσε ο Ομπάμα μπροστά από το μνημείο που είναι αφιερωμένο στα θύματα της ατομικής βόμβας. Εκείνη την ημέρα, ο κόσμος «άλλαξε για πάντα», αυτή η βόμβα «απέδειξε ότι η ανθρωπότητα είχε τα μέσα για να καταστραφεί μόνη της».
«Γιατί ήρθαμε εδώ στη Χιροσίμα; Ήρθαμε για να συλλογιστούμε αυτή την τρομερή δύναμη που εξαπολύθηκε σε ένα όχι και τόσο μακρινό παρελθόν. Είμαστε εδώ για να θρηνήσουμε τα θύματα, να τιμήσουμε τους νεκρούς. Οι ψυχές τους μας μιλούν, μας ζητούν να κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας», πρόσθεσε.

«Οι τεχνολογικές πρόοδοι χωρίς αντίστοιχη πρόοδο των ανθρώπινων θεσμών μπορούν να αποβούν μοιραίες για εμάς. Η επιστημονική επανάσταση που μας οδήγησε στη διάσπαση του ατόμου απαιτεί και μια ηθική επανάσταση».
Οι κυβερνήσεις της Ουάσινγκτον και του Τόκιο ελπίζουν ότι η επίσκεψη του Ομπάμα στη Χιροσίμα υπογραμμίζει μια νέα φάση συμφιλίωσης και ισχυρότερων δεσμών μεταξύ των πρώην εχθρών.

Πριν από την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο της Ειρήνης, ο Ομπάμα επισκέφθηκε ένα μουσείο όπου εκτίθενται φωτογραφίες θυμάτων που φέρουν βαριά εγκαύματα, τα κουρελιασμένα ρούχα που φορούσαν και αγάλματα που απεικονίζουν τα θύματα να λιώνουν εξαιτίας της ραδιενέργειας.
Σύμβουλοι του αμερικανού προέδρου είπαν ότι κύριος στόχος του Ομπάμα στη Χιροσίμα είναι να προβάλει το πρόγραμμά του για τον πυρηνικό αφοπλισμό, για το οποίο βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2009.

«Θυμόμαστε όλους τους αθώους που σκοτώθηκαν στο τόξο αυτού του τρομερού πολέμου», δήλωσε ο Ομπάμα. «Έχουμε κοινή ευθύνη να κοιτάξουμε την Ιστορία κατάματα. Πρέπει να αναρωτηθούμε τι πρέπει να κάνουμε διαφορετικά για να μην επαναληφθούν τέτοια δεινά».
Ο Ομπάμα είχε δηλώσει νωρίτερα ότι θα τιμήσει όλους εκείνους που έχασαν τη ζωή τους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά δεν θα ζητήσει συγνώμη για τον βομβαρδισμό. Η πόλη του Ναγκασάκι βομβαρδίστηκε από μια δεύτερη πυρηνική βόμβα στις 9 του Αυγούστου του 1945 και η Ιαπωνία συνθηκολόγησε έξι ημέρες αργότερα.

Η πλειοψηφία των Αμερικανών πιστεύει ότι οι βομβαρδισμοί ήταν αναγκαίοι για τον τερματισμό του πολέμου και για τη διάσωση του πληθυσμού, αν και ορισμένοι ιστορικοί αμφισβητούν την άποψη αυτή. Οι περισσότεροι Ιάπωνες πιστεύουν ότι οι βομβαρδισμοί ήταν αδικαιολόγητοι.
«Δεν θα επανεξετάσω την απόφαση για τη χρήση ατομικών όπλων στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, ωστόσο θα επισημάνω ότι η επίσκεψή μου εδώ στη Χιροσίμα μαζί με τον πρωθυπουργό (Σίντζο) Αμπε δείχνει στον κόσμο τη δυνατότητα της συμφιλίωσης — ότι ακόμη και πρώην αντίπαλοι μπορεί να γίνουν οι ισχυρότεροι σύμμαχοι», έγραψε ο Ομπάμα απαντώντας σε ερωτήσεις που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Asahi.

Tags: ΗΠΑΙΑΠΩΝΙΑΟΜΠΑΜΑΧΙΡΟΣΙΜΑ

Related Posts

Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Channel 12: Oι απαιτήσεις του Ιράν για να κάνει συμφωνία με τις ΗΠΑ – Πρόθυμο να σταματήσει το βαλλιστικό του πρόγραμμα για 5 χρόνια

23/03/2026 - 22:10
Χεζμπολάχ - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ βομβαρδίζει θέσεις της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό – Σειρήνες σε Εϊλάτ και Ντιμόνα από ιρανικές επιθέσεις

23/03/2026 - 21:56
Λιθουανία
ΚΟΣΜΟΣ

Λιθουανία: Άγνωστο drone συνετρίβη κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία [vid]

23/03/2026 - 21:48

Διαβάστε Επίσης

Black Hawk: Σε πλήρη εξέλιξη η εκπαίδευση στις ΗΠΑ του πρώτου πυρήνα Στελεχών της Αεροπορίας Στρατού

Καιρός σήμερα: Αυξημένες νεφώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τοπικές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1999 το ΝΑΤΟ εξαπολύει βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας

Channel 12: Oι απαιτήσεις του Ιράν για να κάνει συμφωνία με τις ΗΠΑ – Πρόθυμο να σταματήσει το βαλλιστικό του πρόγραμμα για 5 χρόνια

Το Ισραήλ βομβαρδίζει θέσεις της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό – Σειρήνες σε Εϊλάτ και Ντιμόνα από ιρανικές επιθέσεις

Λιθουανία: Άγνωστο drone συνετρίβη κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία [vid]

Συντριβή C-130 στην Κολομβία: 125 άτομα μετέφερε το αεροσκάφος – Πάνω από 70 οι επιζήσαντες [vids]

David’s Sling: Το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας απέτυχε να καταρρίψει δύο ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους

Top News

Μαρία Γρατσία: «Φιάσκο η δίκη για τα Τέμπη, ένιωσα ντροπή ως λειτουργός της δικαιοσύνης» - Αινιγματική για το κόμμα Καρυστιανού

Kόντρα Κυρανάκη και Κωνσταντοπούλου στη Βουλή: «Δεν θα με κρίνει ο υπάλληλος της Ομάδας Αλήθειας» - «Είστε μια αυταρχική νάρκισσος»

Εβελίνα Νικόλιζα για Μπέσσυ Αργυράκη: Είχα θυμό με τη μητέρα μου γιατί έλειπε πολύ όταν ήμουν μικρή

Κώστας Τερζάκης για Λάμψη: Ο Νίκος Φώσκολος μου είπε ότι θα φοράω μάσκα ως Ευλογητός και μ' άρεσε πάρα πολύ

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert