OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΕΕΘΑ

ΗΠΑ: «Περιμένουμε να αναλάβετε πάλι το ρόλο που είχατε πριν από 2500 χρόνια»

16/02/2017 - 11:49
Share on FacebookShare on Twitter

Του Απόλλωνα Λεονταρίτη

Αναβαθμίζεται η συνεργασία των Ε.Δ και ιδιαίτερα των Ειδικών Δυνάμεων και Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδας με αντίστοιχα τμήματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Η ανακατάταξη αυτή γίνεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου επαναπροσδιορισμού του ρόλου της χώρας μας, σε ότι αφορά τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, με γνώμονα τη σταθερότητα και την ασφάλεια που επιδιώκεται να διατηρηθεί σε μια περίοδο όπου παρατηρείται αύξηση των απειλών σε όλα τα επίπεδα.

Σε ότι αφορά τις Ειδικές Δυνάμεις το επίπεδο συνεργασίας μέχρι σήμερα ήταν ικανοποιητικό με ασκήσεις και κοινές συνεκπαιδεύσεις, οι οποίες επιδιώκεται να εντατικοποιηθούν στο αμέσως προσεχές μέλλον.

Για το σκοπό αυτό  ο Διοικητής των Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (NATO Special Operations Headquarters-NSHQ Commander), Αντιναύαρχος Κόλιν Τζ Κιρλέιν (Vice Admiral Colin J. Kilrain USN), ήρθε στη χώρα μας στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, από τις 14 έως τις 17 Φεβρουαρίου 2017 προκειμένου να αποκτήσει μια καλύτερη αντίληψη για το ποιες είναι οι Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων του ΕΣ, του ΠΝ και της ΠΑ και σε ποιους ρόλους ειδικεύονται η κάθε μια.

Ποιές μονάδες βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Στο πλαίσιο αυτό ο Αντιναύαρχος Κίρλειν βρέθηκε χθες στην έδρα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ), της Ζ’ Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ ΜΑΚ) και του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ), όπου παρακολούθησε δραστηριότητες, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των εν λόγω μονάδων.

Σήμερα ο νατοϊκός Διοικητής των Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ επισκέπτεται στην Κρήτη το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), το προκεχωρημένο νατοϊκό τμήμα Διοίκησης και Ελέγχου Ειδικών Επιχειρήσεων (SOCCE FW) και την 1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών (1η ΜΑΛ).

Προηγουμένως ο αμερικανός Αντινάυαρχος συναντήθηκε με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ,  με τον οποίο συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην αποστολή και λειτουργία του Special Ops Component Command (SOCCE FW), το οποίο έχει συσταθεί στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στην Κρήτη, σε συνεκπαιδεύσεις που δύνανται να υλοποιηθούν καθώς και στις ενέργειες που απαιτούνται για την εκπλήρωση της συμμαχικής στοχοθεσίας στον τομέα των ειδικών επιχειρήσεων.

Η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή

Κατά την επίσκεψη του NSHQ Commander στο ΓΕΕΘΑ, πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις  διμερούς ενδιαφέροντος με αρμόδιους επιτελείς. Σύμφωνα καλά πληροφορημένες πηγές του Onalert.gr, η όλη κινητικότητα από πλευράς ΝΑΤΟ και ΗΠΑ βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς οι εξελίξεις στη γειτονική Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το περασμένο Ιούλιο, μετέβαλαν την σχέση της χώρας με τη Δύση, επιβεβαιώνοντας την απόσταση που υπάρχει πλέον σε όλο το εύρος της συνεργασίας σε επίπεδο Άμυνας.

Σε αυτό συνηγορούν και οι μαζικές διώξεις στελεχών των τουρκικών Ε.Δ, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί σε ΝΑΤΟ και ΗΠΑ στο πλαίσιο μιας ευρύτερης καχυποψίας του Ερντογάν που πλέον λειτουργεί με σπασμωδικό και αψυχολόγητο τρόπο. Ως αποτέλεσμα οι τουρκικές Ε.Δ έχουν «αποψιλωθεί» από έμπειρα και καλά εκπαιδευμένα στελέχη τα οποία αντικαταστάθηκαν από τρίτους με κριτήριο την πίστη στα «ιδεώδη» του Ισλάμ και στο κόμμα του τούρκου Προέδρου.

Επιπλέον οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ουσιαστικά η Ουάσιγκτον έχει «ξεγράψει» την Τουρκία από το ρόλο του στενού συμμάχου και όπως είναι φυσικό στρέφεται στην Ελλάδα, η οποία μπορεί και πρέπει να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Ν.Α Μεσογείου.

Κατά συνέπεια αναμένεται η αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας και εκπαίδευσης ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων, ενώ σε μια φράση που τα συνοψίζει όλα, υψηλόβαθμο στέλεχος των ΗΠΑ φέρεται να δήλωσε προς την ελληνική πλευρά σε πρόσφατη συνάντηση:

«Περιμένουμε να αναλάβετε το ρόλο που είχατε πριν από 2.500 χρόνια», αναφερόμενος προφανώς στους πολέμους εναντίον των Περσών όπου παρά την αριθμητική υστέρηση απέναντι σε έναν μεγαλύτερο αντίπαλο, οι Έλληνες κατάφεραν να υπερισχύσουν και να κερδίσουν διαμορφώνοντας ουσιαστικά τις βάσεις πάνω στις οποίες εξελίχτηκε στη συνέχεια ο πολιτισμός της Δύσης..


Tags: ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣΓΕΕΘΑΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΕΙΔΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΗΠΑΚΕΝΑΠΝΑΤΟ

Related Posts

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ
ΓΕΕΘΑ

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Μίλησε στην Σχολή Εθνικής Άμυνας για τις γεωστρατηγικές εξελίξεις και το ρόλο της τεχνολογίας στις συγκρούσεις

30/04/2026 - 17:00
ΓΕΕΘΑ
ΓΕΕΘΑ

ΓΕΕΘΑ: Υποραφή Κοινού Σχεδίου Δράσης Ελλάδας – Αρμενίας – Κύπρου για το 2026

24/04/2026 - 11:21
Α/ΓΕΕΘΑ
ΓΕΕΘΑ

Α/ΓΕΕΘΑ Χούπης για 25η Μαρτίου: Οι Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν ο κορυφαίος πολλαπλασιαστής ισχύος της Πατρίδος

24/03/2026 - 12:12

Διαβάστε Επίσης

Πολεμικό Ναυτικό: Η φρεγάτα «ΕΛΛΗ» συμμετείχε σε συνεκπαίδευση με μονάδες της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο [pics]

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ ζητά να κηρυχθεί «ανεπιθύμητο πρόσωπο» ο πρέσβης των ΗΠΑ – Ο πρόεδρος Αούν θέλει συμφωνία με το Ισραήλ

Ουκρανία: Η αστυνομία ερευνά νυν και πρώην στρατιωτικούς που θεωρούνται ύποπτοι για διαφθορά

Σειρήνες στα Εμιράτα από ιρανική επίθεση: Αναχαιτίστηκαν τέσσερις πύραυλοι – Πυρκαγιά σε πετρελαϊκή εγκατάσταση

Στενά του Ορμούζ: Στις φλόγες εμπορικό πλοίο της Νότιας Κορέας – Ερευνάται αν δέχθηκε επίθεση

Ουκρανία: Η Ρωσία έπληξε πέντε εγκαταστάσεις της Naftogaz – Δεκαπλάσια τα ρωσικά drones σε ουκρανικές υποδομές

Γερμανία: Δεν υπάρχει «οριστική ακύρωση» σχετικά με την ανάπτυξη αμερικανικών Tomahawk

C-390 Millenium: Παραγγελία «μαμούθ» από τα Εμιράτα για 10+10 μεταγωγικά αεροσκάφη

Top News

Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη «ραγίζει καρδιές» για τον θάνατο του Γιάννη Κολοτούρα: Πίστεψα ότι ίσως το θαύμα να γίνει

O Αντρέας Γεωργίου και ο Νίκος Πολυδερόπουλος ποζάρουν μαζί, κρατώντας τα μωρά τους αγκαλιά

Μαρία Σάκκαρη: Δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι προετοιμασίες του γάμου μου με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Δημοσκόπηση Prorata: Προβάδισμα 13,5 μονάδων για τη ΝΔ, έως το 10% τα ποσοστά για Τσίπρα και Καρυστιανού

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert