OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΕΘΑ

Βίτσας: Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ειναι ισχυρές – Δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο

20/12/2017 - 16:00
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017, στο 1ο Πρόγραμμα του Ραδιοφώνου της ΕΡΤ και στους δημοσιογράφους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο, ανάμεσα στα άλλα ανέφερε:

Για τη συμπεριφορά της Τουρκίας μετά την επίσκεψη Τ. Ερντογάν:

Εμείς στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, και σαν κυβέρνηση, δεν περιμέναμε ξαφνικά όλα τα πράγματα να ησυχάσουν. Μπορεί να υπάρχει αυτή η νευρικότητα που αναφέρετε από την πλευρά της Τουρκίας αλλά εμείς είμαστε σταθεροί. Είμαστε προσηλωμένοι στο καθήκον των Ενόπλων Δυνάμεων. Είμαστε αποφασιστικοί και βεβαίως είμαστε πάντοτε προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε πιθανή απειλή.

Οι θέσεις μας, που είναι οι εθνικές θέσεις, είναι ότι δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο. Όλα καθορίζονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τα ζητήματα της κυριαρχίας μας – τα οποία μεγαλώνουν με την έννοια ότι δεν είναι μόνο η κυριαρχία της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – πρέπει να είναι απόλυτα σεβαστά.

Αυτή είναι και η μόνιμη σταθερή και στο δημόσιο λόγο μας αναφορά και στα διεθνή φόρα επισήμανσή μας. Είναι πάρα πολύ θετικό το γεγονός ότι αυτές οι θέσεις μας έχουν γίνει, όχι απλώς αντιληπτές και κατανοητές, αλλά συνεπικουρούνται και από όλες τις μεγάλες δυνάμεις και όλους τους μεγάλους οργανισμούς.

Εμείς θέλουμε όσον αφορά την Τουρκία να ακολουθήσει έναν ευρωπαϊκό δρόμο. Το θέμα είναι να το θέλει και η ίδια η Τουρκία, η πολιτική της ηγεσία. Αυτό είναι προς το συμφέρον και τη ίδιας της Τουρκίας και των σχέσεων μας με τη χώρα αυτή και των σχέσεων της με τον σύγχρονο κόσμο.

Οι ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις δεν λέμε απλώς, ότι είναι ισχυρές, αλλά είναι ισχυρές και θα ήταν λάθος σε οποιονδήποτε να ποντάρει σε σχέση με την ικανότητά τους και την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού.

Τι σημαίνει η αναγγελία του κ. Κοτζιά περί επέκτασης των χωρικών υδάτων:

Είναι ένα ζήτημα εξωτερικής πολιτικής. Είναι ένα ανοικτό θέμα, το πως θα εξομοιωθούμε με το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς να προκαλέσουμε καμία επιπλέον τριβή αλλά εκφράζοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Με ποιο ακριβώς τρόπο θα ασκηθεί, είναι ένα άλλο θέμα, που έχει να κάνει με κυβερνητικές αποφάσεις. Τόσο αυτό των χωρικών υδάτων όσο και της ΑΟΖ.

Ευελπιστούμε και εργαζόμαστε, μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να ανακηρύξουμε την ελληνική ΑΟΖ. Είναι ένα ζήτημα που έχει να κάνει – επειδή όλα αυτά έχουν το χαρακτήρα των διμερών και πολυμερών σχέσεων – με τον καθορισμό και τη λειτουργία των ενεργειακών δρόμων και με την αξιοποίηση βέβαια του υποθαλάσσιου πλούτου.

Το ενδιαφέρον έχει να κάνει με ζητήματα γεωστρατηγικής από τη μια μεριά αλλά και οικονομικά συμφέροντα, που αναδεικνύονται από ζητήματα γεωπολιτικής, από την άλλη. Δηλαδή, μην μπλέκουμε μόνο κράτη. Μιλάμε και για μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Βεβαίως, στη δική μας της χώρα, στην προσπάθειά μας να ανασυγκροτήσουμε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, έχει πολύ μεγάλη σημασία.

Για τις σχέσεις με την ΠΓΔΜ και το ζήτημα του ονόματος:

Από την άποψη τη στρατιωτική, την κοινωνική κλπ, το κράτος αυτό δεν είναι κανένας κίνδυνος για την Ελλάδα. Το βασικό πρόβλημα είναι ο αλυτρωτισμός, που εκπέμπεται από ένα κομμάτι της ηγεσίας των Σκοπίων, ο οποίος υπάρχει στην ονομασία, στο Σύνταγμα και τις διάφορες εκδηλώσεις.

Εμείς λέμε, ότι αν αυτά δεν λυθούν και χωρίς τη δική μας ισχυρή θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να προχωρήσει στα άλλα θέματα, παρά τον προσανατολισμό που μπορεί να έχει λαός των Σκοπίων.

Για τη χρήση του ονόματος Μακεδονία:

Να μείνουμε σε αυτό που είπε ο αρμόδιος υπουργός των Εξωτερικών. Βεβαίως, όταν γίνονται κάποιες συζητήσεις θα υπάρχει ενός είδους συμβιβασμός αλλά αυτός είναι πάνω σε ένα όριο που δεν μπορείς να το ξεπεράσεις εύκολα.

Υπάρχει η τελευταία απόφαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και η διαδικασία είναι θεσμοθετημένη κατά κάποιο τρόπο. Από ‘κει και πέρα έχει κανείς να μετρήσει πολλά πράγματα.

Αν για παράδειγμα, αλλάξει πλήρως το όνομα και είναι μια ονομασία για όλες τις χρήσεις αλλά παραμείνουν τα πάντα που αφορούν τον αλυτρωτισμό, τότε δεν λύνεται το πρόβλημα.

Αν πάλι φύγουν αυτά και σου μείνει το όνομα, λύνεται το πρόβλημα; Η απάντηση είναι πάλι όχι.

Άρα θα πρέπει να βρεθεί ένας κοινός τόπος, που να βοηθάει και τα Σκόπια που έχουν το πρόβλημα να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Tags: ΑΝΥΕΘΑΒΙΤΣΑΣ

Related Posts

δένδιας
ΥΕΘΑ

Ο Νίκος Δένδιας στην Ιαπωνία: Στο επίκεντρο τα θαλάσσια drones και τα υποβρύχια όπλα

03/12/2025 - 16:54
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας: Υλοποιούμε πλέγμα δράσεων για τα Άτομα με Αναπηρία στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Οικογένειας

03/12/2025 - 10:35
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Ο Δένδιας στις Βρυξέλλες – Συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας της Σουηδίας για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας [pics, vid]

01/12/2025 - 21:12

Διαβάστε Επίσης

Καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες σε Μακεδονία και Δωδεκάνησα – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: Ο Ελληνικός Στρατός (Α’ Σώμα Στρατού) απελευθερώνει τους Αγίους Σαράντα

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Top News

Κακοκαιρία Byron: Φεύγει από την Αττική αλλά όχι από τη χώρα - Οι περιοχές που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Το νέο Δόγμα Μονρόε του Ντόναλντ Τραμπ: Τι σηματοδοτεί η νέα στρατηγική των ΗΠΑ για την Ευρώπη, την Ουκρανία και τον ανταγωνισμό με την Κίνα

Κρήτη: Καναδός youtuber και vlogger πήγε σε ρακοκάζανο στα Χανιά δοκίμασε αντικρυστό και ξετρελάθηκε

Μητσοτάκης, Κουτσούμπας, Ανδρουλάκης και Τσίπρας χορεύουν πεντοζάλι χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert