OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΕΘΑ

ΗΠΑ – Μητσοτάκης: Τι συζητήθηκε για S-400 και F-35

15/03/2018 - 08:39
Share on FacebookShare on Twitter

Το μήνυμα πως η Ελλάδα θα είναι η «αναπτυξιακή έκπληξη της Ευρώπης» εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προς την αμερικανική πλευρά, κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας των επαφών που είχε με αξιωματούχους στην αμερικανική πρωτεύουσα. Παρουσιάζοντας το σχέδιό του για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως «τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας είναι μοναδικά, όπως και το ανθρώπινο δυναμικό της. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια νέα κυβέρνηση που θα εγγυηθεί την ασφάλεια δικαίου και θα θεσπίσει ένα ελκυστικό και κυρίως σταθερό φορολογικό σύστημα».

Κοινή αναφορά σε όλες τις επαφές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν η ανησυχία των Αμερικανών αξιωματούχων για τη σταθερή επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας. Μάλιστα, σε όλες τις συναντήσεις, η αμερικανική πλευρά έθεσε το ζήτημα της αγοράς των ρωσικών S-400 από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια αυτών των συζητήσεων, διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων στο γεγονός ότι η τωρινή κρίσιμη συγκυρία χρειάζεται σοβαρούς και λεπτούς διπλωματικούς χειρισμούς, ώστε η Τουρκία να μην απολέσει περαιτέρω τον δυτικό προσανατολισμό της.

Από την πλευρά του, κ. Μητσοτάκης διατύπωσε σε όλους τους αξιωματούχος το αίτημα για την άμεση επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Έβρο και κρατούνται στις τουρκικές φυλακές της Αδριανούπολης.

«Επισήμανα σε όλους τους συνομιλητές μου ότι είναι απολύτως αναγκαίο η Τουρκία να επιστρέψει άμεσα τους δύο αξιωματικούς στην Ελλάδα και να δείξει έμπρακτα ότι επιθυμεί την αποκλιμάκωση της έντασης και την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας».

Κατά τη διάρκεια των συγκεκριμένων συναντήσεων, ο κ. Μητσοτάκης διαπίστωσε το έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον για τον περιφερειακό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα, ως ένας πυλώνας γεωπολιτικής και οικονομικής σταθερότητας.

Για τον λόγο αυτό, ένα μεγάλο κομμάτι της ανάλυσης του επικεντρώθηκε στο πως η οικονομική του ατζέντα συνδέεται με μια ισχυρή γεωπολιτικά Ελλάδα, καθώς, όπως εξήγησε και στην ομιλία του στο CSIS, θεωρεί ότι είναι δύο αλληλένδετα θέματα.

Τουρκικές Κυρώσεις και F-35

Η συζήτηση με τον Αμερικανό βουλευτή Ντάνα Ροραμπάχερ, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, περιστράφηκε γύρω από όλο το φάσμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Ροραμπάχερ είναι ένας από τους πιο θερμούς υποστηριχτές της επιβολής κυρώσεων προς την Τουρκία και ένα από τα ηγετικά στελέχη της προσπάθειας να μπλοκαριστεί η παράδοση των αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών F-35 στην γειτονική χώρα.

Στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Ντέιβιντ Μάλπας, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας που του παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης, έναν οδικό χάρτη για την επόμενη μέρα μετά τη λήξη του προγράμματος. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις ρεαλιστικές μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας και έτσι να ανοίξουν τον δρόμο για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων που θεωρούνται απαραίτητες για την οικονομική ανάκαμψη.

Ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εξήγησε πως οι ΗΠΑ επιζητούν οικονομική συνεργασία με χώρες που έχουν ελεύθερες αγορές και ανοιχτή οικονομική πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό εξετάστηκαν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, όπως η μείωση της γραφειοκρατίας και το σταθερό φορολογικό σύστημα, που θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν την επενδυτική εικόνα της Ελλάδας και να την καταστήσουν έναν ασφαλή επιχειρηματικό προορισμό για τους επενδυτές στο εξωτερικό.

Από τη συνάντηση προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι Αμερικανοί επιθυμούν να δουν μια κινητικότητα εκ μέρους της Ελλάδας στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, καθώς θεωρούν ότι η οικονομική ανάκαμψη θα βοηθήσει τη χώρα να ενδυναμώσει την στρατηγική της θέση στο ΝΑΤΟ, αλλά και τις σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες.

Συνάντηση εφ’ όλης της ύλης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων

Ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συζητήσει όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων και των πρόσφατων γεωπολιτικών εξελίξεων με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν.

Σημειώνεται πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ εν μέσω της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και στο εν εξελίξει περιστατικό με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε και το Καπιτώλιο, όπου συνάντησε τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Κόρκερ. Οι δύο πολιτικοί αντάλλαξαν απόψεις για θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά και για τα πιο επίκαιρα περιφερειακά ζητήματα.

Φιλικό Γεύμα Εργασίας με τον Ραντ Πολ

Με τον γερουσιαστή Ραντ Πολ, πρώην διεκδικητή του ρεπουμπλικανικού χρίσματος για την αμερικανική Προεδρία, συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μεσημέρι της Τετάρτης για φιλικό γεύμα εργασίας. Οι δύο πολιτικοί είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν κατά την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει ο γερουσιαστής Ραντ Πολ στην Ελλάδα κατά την διάρκεια της προηγούμενη χρονιάς.

Tags: ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙΗΠΑΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣΤΟΥΡΚΙΑΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Related Posts

ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ - Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας: «Ισχυρό το ενδιαφέρον της Κύπρου για το σύστημα ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ – Θα γίνει συνάντηση με την ΕΑΒ»

24/03/2026 - 15:54
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας για 25η Μαρτίου: Στο σύγχρονο περιβάλλον η Ελλάδα αν δεν πράξει, δεν θα υπάρξει [vid]

24/03/2026 - 11:28
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας: Για πρώτη φορά οπλίτες θητείας έχουν εξομοιωτές βολών, χρήσης drone και αντι-drone συστημάτων

24/03/2026 - 10:00

Διαβάστε Επίσης

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: 30 χώρες εξετάζουν την προστασία των Στενών του Ορμούζ – Οι χώρες του Κόλπου ανησυχούν για τις ιρανικές επιθέσεις

Οι ΗΠΑ τετραπλασιάζουν την παραγωγή πυραύλων PrSM και THAAD εν μέσω του πολέμου με το Ιράν

Ιράν: Αρνητική η πρώτη απάντηση στο σχέδιο Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου – Οι 5 όροι που βάζει

Χεζμπολάχ: «Όχι σε διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ όσο συνεχίζονται οι συγκρούσεις – Θα ισοδυναμούσαν με παράδοση»

Eurofighter: Τουρκία και Βρετανία υπέγραψαν σύμβαση πολλών δισεκατομμυρίων για την εκπαίδευση και την υποστήριξη των νέων μαχητικών

IDF: Βομβαρδίστηκε η μοναδική εγκατάσταση του Ιράν για την ανάπτυξη υποβρυχίων

Πολεμικό Ναυτικό: «Όπου υπάρχει γαλάζιο, υπάρχει Ελλάδα» – Το μήνυμα των στελεχών για την 25η Μαρτίου [vid]

Λετονία – Εσθονία: Ουκρανικά τα drones που έπεσαν στις χώρες της Βαλτικής – Είχαν στόχο τη Ρωσία

Top News

Ιωάννα Τούνη: Η πανέμορφη ανθοδέσμη που της έστειλε ο σύντροφός της γιατί ακύρωσε τα σημερινά τους πλάνα

25η Μαρτίου: Καρέ καρέ η μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα - Τράβηξαν τα βλέμματα τα M-117, τα drones και όλα τα νέα οπλικά συστήματα

Λύγισε η Σαβάνα Γκάθρι στην πρώτη συνέντευξη για την απαγωγή της μητέρας της: «Αφόρητη αγωνία, φαντάζομαι τον τρόμο της κάθε νύχτα»

Συνταγή για παξιμαδάκια λαδιού με σταφίδες και αμύγδαλα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert