OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΕΘΑ

Ταξίδι Α/ΓΕΕΘΑ στις ΗΠΑ: Συνάντηση βαρύνουσας σημασίας με τον Στρατηγό Ντάνφορντ

02/05/2018 - 10:40
Share on FacebookShare on Twitter

Με τα μηνύματα και από τις πλευρές του Ατλαντικού να μαρτυρούν ότι αξιοποιήθηκε αμφίπλευρα το άκρως θετικό μομέντουμ στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, εξαιρετικά -φαίνεται πως είναι- τα αποτελέσματα της συνάντησης υψηλού συμβολισμού το Αμερικανικό Πεντάγωνο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ,  με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγό Τζόσεφ Ντάνφορντ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε υπό το φως των άκρως θετικών εξελίξεων με την υπογραφή της συμφωνίας αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας, την αναμενόμενη ολοκλήρωση του προγράμματος εκσυγχρονισμού του ΑΦΝΣ P-3 Orion, την παραλαβή των ελικοπτέρων επιθετικής αναγνώρισης  OH-58D Kiowa Warrior, καθώς επίσης την ανοιχτή συζήτηση για την ενίσχυση του Ελληνικού Στόλου. 

Στην δεύτερη συνάντησή του με τον ισχυρό άνδρα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που πραγματοποιήθηκε σε διάστημα μικρότερο των δέκα μηνών,ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, έθεσε εμφατικά και το μείζον ζήτημα της συνεχούς παραβατικής συμπεριφοράς των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο. 

Με εκπεφρασμένη την αμερικανική πεποίθηση για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στη διασφάλιστη της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Κατά τη συνάντηση άλλωστε συζητήθηκε το διεθνές περιβάλλον ασφαλείας, με έμφαση στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, Β. Αφρικής και Μέσης Ανατολής.

Επίσης, έγινε επισκόπηση της υφιστάμενης διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, και εξετάσθηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσης της στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης και των τριών Κλάδων των ΕΔ, των ειδικών επιχειρήσεων καθώς και της ανταλλαγής πληροφοριών. Παράλληλα, συζητήθηκαν προγράμματα εκσυγχρονισμού μονάδων ΕΔ αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στις τοποθετήσεις του, επισήμανε μεταξύ άλλων, τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Την σκοπιμότητα συνέχισης και γεωγραφικής διεύρυνσης της συμμαχικής επιχείρησης ανάσχεσης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο.Τη στρατηγική σημασία των υποδομών της Σούδας.

Από την άλλη ανέδειξε περαιτέρω τις  δυνατότητες του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στον τομέα της εκπαίδευσης στην θαλάσσια ασφάλεια επ’ ωφελεία τόσο κρατών μελών της συμμαχίας, όσο και τρίτων χωρών.

Κατά την παραμονή του στο Πεντάγωνο, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον Mr. Gregory M. Kausner, Deputy Director of the Defense Security Cooperation Agency, με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν στην δυνατότητα περαιτέρω συνεργασίας στον εξοπλιστικό τομέα.

Επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον Deputy Assistant Secretary of Defence for Europe and NATO, Mr. Thomas W. Goffus, με τον οποίον συζήτησε τη συνολική αμυντική συνεργασία των δύο χωρών σε διμερές και συμμαχικό πλαίσιο, υπό το πρίσμα των διαβουλεύσεων της 18ης Συνάντησης της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου Ελλάδας – ΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 12 Απριλίου 2018, με εστίαση στην δυνατότητα περαιτέρω συνεργασίας στον αμυντικό τομέα. 

Tags: ΑΓΕΕΘΑΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣΗΠΑΝΑΥΑΡΧΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣΠΕΝΤΑΓΩΝΟ

Related Posts

Δαβάκης
ΥΕΘΑ

Ο ΥΦΕΘΑ Δαβάκης στην επιμνημόσυνη δέηση για τον Ήρωα των Ιμίων αντιναύαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο

26/01/2026 - 13:18
ΥΠΕΘΑ
ΥΕΘΑ

ΥΠΕΘΑ: Επανέρχονται στην κυριότητά του ακίνητα στην Αττική συνολικής έκτασης 114.363 τ.μ.

25/01/2026 - 11:56
ΥΠΕΘΑ: Κωμικές οι αναφορές περί πώλησης του κτιρίου του Πολεμικού Ναυτικού
ΥΕΘΑ

ΥΠΕΘΑ: Κωμικές οι αναφορές περί πώλησης του κτιρίου του Πολεμικού Ναυτικού

24/01/2026 - 11:10

Διαβάστε Επίσης

Συρία: Οι συγκρούσεις μεταξύ στρατού και Κούρδων απειλούν την ειρηνευτική διαδικασία με το PKK στην Τουρκία

Chunmoo: Η Νορβηγία ρίχνει «άκυρο» στα αμερικανικά HIMARS και στρέφεται στο νοτιοκορεάτικο πυροβολικό – Τα κριτήρια επιλογής

«ONE WAY EFFECTOR»: Τα νέα drones – καμικάζι της Γαλλίας, σχεδιασμένα για τον κορεσμό εχθρικών συστημάτων αεράμυνας

«Κλείνει» η Βαλτική Θάλασσα για τον ρωσικό «σκιώδη στόλο» – Κοινή δήλωση 14 ευρωπαϊκών χωρών

MC-55A Peregrine: Η Αυστραλία παρέλαβε το πρώτο σύγχρονο αεροσκάφος επιτήρησης και ηλεκτρονικού πολέμου [pics]

Κίνα και Ρωσία συμφώνησαν να ενισχύσουν τον «στρατηγικό τους συντονισμό» – Επικοινωνία των δύο υπουργών Άμυνας

Τραγωδία στη Ρουμανία με Έλληνες οπαδούς: Σοκαριστικό βίντεο από το πολύνεκρο τροχαίο

Ιράν: Αναφορές για εκρήξεις κοντά στον πυρηνικό σταθμό Παρτσίν – Για «δοκιμές» κάνει λόγο η Τεχεράνη

Top News

Συναγερμός για την ανθρωπότητα: Το Ρολόι της Αποκάλυψης πιο κοντά στα μεσάνυχτα από ποτέ

Σία Κοσιώνη: Δεν αναμένεται να πάρει εξιτήριο εντός της εβδομάδας

Η Κατερίνα Παπουτσάκη χώρισε από τον Θάνο Χατζόπουλο μετά από 1,5 χρόνο σχέσης

Οι τραγωδίες που σημάδευσαν τον ΠΑΟΚ: Από τα Τέμπη στη Ρουμανία οι τραγικές απώλειες της ασπρόμαυρης οικογένειας

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert