OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ-Ιράν: Κοινό μέτωπο εναντίον των ΗΠΑ

17/05/2018 - 08:43
Ιράν
Share on FacebookShare on Twitter

Κοινό μέτωπο ΕΕ-Ιράν διαμορφώνεται σιγά-σιγά εναντίον των ΗΠΑ, αναφορικά με την πυρηνική συμφωνία του Ιράν.

Οι ηγέτες των 28 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν το βράδυ της Τετάρτης στη Σόφια να ακολουθήσουν «ενιαία προσέγγιση» στην προσπάθεια να διατηρηθεί σε ισχύ η συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μετά την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από αυτήν, δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ συμφώνησαν ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν αυτή τη συμφωνία, «για όσο το Ιράν θα την τηρεί», καθώς και ότι θα αναλάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου «να προστατεύσουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες οι οποίες πλήττονται από την αμερικανική απόφαση», εξήγησε η πηγή αυτή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Παράλληλα, οι ευρωπαίοι ηγέτες διαβεβαίωσαν ότι «θα δώσουν απαντήσεις στις (σ.σ. αμερικανικές) ανησυχίες όσον αφορά τον ρόλο του Ιράν στην περιοχή (της Μέσης Ανατολής) και όσον αφορά το πρόγραμμά του για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων», συνέχισε η ίδια πηγή.

Επίσης, οι 28 συμφώνησαν να αμυνθούν από κοινού μπροστά την απειλή του Λευκού Οίκου να επιβάλλει δασμούς στον ευρωπαϊκό χάλυβα και στο ευρωπαϊκό αλουμίνιο που εισάγουν οι ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευθούν «με το πιστόλι στον κρόταφο».

Η ΕΕ έχει εξαιρεθεί μέχρι τα μεσάνυχτα της 31ης Μαΐου από τους αμερικανικούς δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα (25%) και στο εισαγόμενο αλουμίνιο (10%). Οι Βρυξέλλες αξιώνουν να υπάρξει μόνιμη εξαίρεση του ευρωπαϊκού χάλυβα και του ευρωπαϊκού αλουμινίου από τους αμερικανικούς δασμούς.

Για να υπάρξει μόνιμη εξαίρεση, η Ουάσινγκτον απαιτεί μεγαλύτερο άνοιγμα της ευρωπαϊκής αγοράς στις αμερικανικές εταιρείες.

Αν οι δασμοί των ΗΠΑ εφαρμοστούν τελικά, η ΕΕ έχει προετοιμαστεί να επιβάλλει αντίποινα. Στον κατάλογο των προϊόντων που θα συμπεριληφθούν στα αντίμετρα συμπεριλαμβάνονται εμβληματικά είδη όπως τα τζιν, το μπέρμπον, ή οι μοτοσικλέτες Χάρλεϊ-Ντέιβιντσον.

Αν αντιθέτως εξαιρεθεί, η ΕΕ είναι διατεθειμένη να πάρει μέτρα «εθελοντικής ρυθμιστικής συνεργασίας» με τις ΗΠΑ, να συνεργαστεί για να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις στον ΠΟΕ και να διευρύνει «την αμοιβαία πρόσβαση» στις αγορές για «βιομηχανικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων», διαβεβαίωσε η ευρωπαϊκή πηγή το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η ΕΕ «θα συνεχίσει να μάχεται για ένα διεθνές σύστημα βασισμένο σε κανόνες, παρά τις πρόσφατες αποφάσεις (των ΗΠΑ) για την κλιματική αλλαγή, τους δασμούς και το Ιράν», ανέφερε η ευρωπαϊκή πηγή, επικαλούμενη όσα συζητήθηκαν στο δείπνο των ηγετών των 28 χωρών μελών στη Σόφια την παραμονή της συνόδου κορυφής η οποία στη θεωρία θα είναι αφιερωμένη στα Βαλκάνια.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επέκρινε έντονα την «καπριτσιόζικη συμπεριφορά» της κυβέρνησης του Τραμπ. 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Tags: ΕΕΗΠΑΙΡΑΝΠΥΡΗΝΙΚΑΤΡΑΜΠ

Related Posts

Κένυα: Απαράδεκτη η στρατολογήση από τη Ρωσία Αφρικανών για τον πόλεμο στην Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Κένυα: Απαράδεκτη η στρατολογήση από τη Ρωσία Αφρικανών για τον πόλεμο στην Ουκρανία

11/02/2026 - 13:18
Altay
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Altay: «Παίρνει φωτιά» η γραμμή παραγωγής των τουρκικών αρμάτων μάχης νέας γενιάς – Το 2028 θα έχουν παραδοθεί 85

11/02/2026 - 12:42
Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Τετ α τετ με Νετανιάχου για την εκεχειρία στη Γάζα και το σενάριο πολέμου με το Ιράν

11/02/2026 - 09:50

Διαβάστε Επίσης

Ερντογάν λίγο πριν τη συνάντηση με Μητσοτάκη: Θέλουμε ειρήνη και ασφάλεια για εμάς, τους γείτονές μας και όλες τις αδελφές χώρες

Τροχαίο με Steyr του στρατού στον Έβρο – Ελαφρά τραυματίες δύο στρατιώτες

Sunray: Το χαμηλού κόστους σύστημα laser της Ουκρανίας – Θα είναι η απάντηση στα ρωσικά Shahed;

Delian Alliance: Το ελληνικό αντι-drone σύστημα M4K15 ενσωματώνεται στα stealth USV της Polar Mist

Κένυα: Απαράδεκτη η στρατολογήση από τη Ρωσία Αφρικανών για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Altay: «Παίρνει φωτιά» η γραμμή παραγωγής των τουρκικών αρμάτων μάχης νέας γενιάς – Το 2028 θα έχουν παραδοθεί 85

Ο σμήναρχος που κατηγορείται για κατασκοπεία ζήτησε να προφυλακιστεί γιατί φοβάται για τη ζωή του

Δένδιας: Εθνική αναγκαιότητα η δημιουργία αμυντικού οικοσυστήματος – Οι αναφορές σε «Ασπίδα του Αχιλλέα», «Κένταυρο», Belharra και F-35 [vid]

Top News

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Η πρώην σύντροφος του αθλητή δεν τον συγχωρεί για την απιστία παρά τη δημόσια δήλωση αγάπης

Ελένη Φουρέιρα: «Όταν ήρθα στην Ελλάδα μου έκανε εντύπωση το ψωμί του εμπορίου, στην Αλβανία το έφτιαχνε η μαμά μου»

Λάκης Λαζόπουλος για το ενδεχόμενο να συνεργαστούν Μαρία Καρυστιανού και Παύλος Ντε Γκρες: «Τι να κάνει δηλαδή;»

Καιρός: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες φέρνει διπλό σύστημα κακοκαιρίας - Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert