OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Στο Βερολίνο το τετ-α-τετ Μέρκελ – Ορμπάν

05/07/2018 - 10:46
Share on FacebookShare on Twitter

 Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν μεταβαίνει στο Βερολίνο για μια επίσκεψη με την αίσθηση της νίκης καθώς οι υποστηρικτές της σκληρής γραμμής απέναντι στους πρόσφυγες φαίνεται να θριαμβεύουν στην Ευρώπη και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ πλέον είναι αναγκασμένη να ακολουθήσει.

«Συνέβη κάτι πρωτοφανές: Η Άγγελα Μέρκελ ζήτησε να συναντηθεί με τον Βίκτορ Ορμπάν και όχι το αντίθετο», ανέφερε σε άρθρο της η ουγγρική εφημερίδα Magyar Idok που πρόσκειται στην κυβέρνηση.

«Ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση στην Ευρώπη», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «υποχώρηση» της Μέρκελ.

Μέρκελ και Ορμπάν εκπροσωπούσαν επί χρόνια αντίθετους πόλους αναφορικά με τη μεταναστευτική πολιτική στην Ευρώπη: Από τη μία η Γερμανίδα καγκελάριος άνοιξε το 2015 τις πόρτες της χώρας της για να δεχθεί τους Σύρους πρόσφυγες, ενώ ο Ούγγρος πρωθυπουργός αρνήθηκε κατηγορηματικά να τους δεχθεί στο όνομα της υπεράσπισης των χριστιανικών αρχών της Ευρώπης.

Πλέον είναι αναγκασμένοι να συνεργαστούν. Οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους στις 13:00 (τοπική ώρα, 14:00 ώρα Ελλάδας) μετά την πρώτη τους τετ α τετ συνάντηση εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο Ορμπάν κατήγγειλε «τον ηθικό ιμπεριαλισμό» της Μέρκελ, προτού αναχθεί στον πρωτεργάτη του κλεισίματος «του δρόμου των Βαλκανίων» που χρησιμοποιούσαν οι περισσότεροι πρόσφυγες που έφευγαν από την Ελλάδα για να πάνε στη δυτική Ευρώπη.

Σιγά σιγά ο Ορμπάν κατάφερε να επιβάλει την ατζέντα του στην ΕΕ, βοηθούμενος από την άνοδο στην εξουσία της ακροδεξιάς σε πολλές χώρες, όπως η Αυστρία ή η Ιταλία, αλλά και η άνοδός της σε άλλες, όπως η Γερμανία.

Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ την προηγούμενη εβδομάδα δικαίωσε τον Ορμπάν, ο οποίος έκανε λόγο για την «τεράστια επιτυχία» των απόψεών του.

Η Ευρώπη συμφώνησε να ενισχύσει τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορά της αλλά και σε τρόπους για να κρατήσει τους πρόσφυγες μακριά από την ΕΕ, στη Βόρεια Αφρική.

Παράλληλα η Μέρκελ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει εντελώς το σχέδιό της για μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο στις χώρες της ΕΕ βάσει ποσοστώσεων μπροστά κυρίως στην αντίσταση από τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό η Γερμανίδα καγκελάριος ήρθε σε συμβιβασμό με τη συντηρητική πτέρυγα του συνασπισμού της, την Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), και δέχθηκε να τοποθετούνται σε κέντρα τράνζιτ στα γερμανικά σύνορα όσοι πρόσφυγες έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλη χώρα της ΕΕ και στη συνέχεια να απελαύνονται. Για να γίνει αυτό πρέπει να καταλήξει σε διμερείς συμφωνίες με πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ουγγαρία.

Η γερμανική εφημερίδα Suddeutsce Zeitung διερωτάται για την αλλαγή στάσης της Μέρκελ. Η «καγκελάριος των προσφύγων» έχει γίνει αυτή του «φρουρίου» της Ευρώπης, εκτιμά.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΓΕΡΜΑΝΙΑΜΕΡΚΕΛΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΟΡΜΠΑΝΟΥΓΓΑΡΙΑΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Related Posts

Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Συγκλονιστικό βίντεο με εξωατμοσφαιρική αναχαίτιση ιρανικού πυραύλου από Arrow-3 [vids]

22/03/2026 - 20:03
Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: «Προοίμιο χερσαίας εισβολής του Ισραήλ οι επιθέσεις σε γέφυρες του ποταμού Λιτάνι»

22/03/2026 - 18:29
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: «Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν σε υποδομές νερού και ενέργειας από τις επιθέσεις Ισραήλ – ΗΠΑ»

22/03/2026 - 17:21

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1821 η Καλαμάτα είναι η πρώτη ελληνική πόλη που απελευθερώνεται από τους Τούρκους

Ισραήλ: Συγκλονιστικό βίντεο με εξωατμοσφαιρική αναχαίτιση ιρανικού πυραύλου από Arrow-3 [vids]

Λίβανος: «Προοίμιο χερσαίας εισβολής του Ισραήλ οι επιθέσεις σε γέφυρες του ποταμού Λιτάνι»

Δένδιας «Η ελευθερία έχει κόστος» – Ιστορική πρώτη παρέλαση στο Μεσολόγγι με οπλικά συστήματα [vid, pics]

Ιράν: «Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν σε υποδομές νερού και ενέργειας από τις επιθέσεις Ισραήλ – ΗΠΑ»

Α/ΓΕΕΘΑ Χούπης στην BILD: Σε ετοιμότητα 5 λεπτών η Πολεμική Αεροπορία για τυχόν ιρανική επίθεση – Η Ελλάδα είναι ασφαλής

Το Ισραήλ ανατίναξε την γέφυρα Κασμίγια στο νότιο Λίβανο – Πλήγμα στην Χεζμπολάχ [vid]

Ο Νετανιάχου καλεί την Ευρώπη να μπει στον πόλεμο εναντίον του Ιράν μετά τις επιθέσεις στη βάση Ντιέγκο Γκαρσία

Top News

Γιώργος Τσαγκαράκης: Το email που σήμανε συναγερμό στις αρχές - Τι σκοπεύει να υποστηρίξει ο γκαλερίστας για το Ευαγγέλιο

Πύρρος Δήμας: Η Αφροδίτη Σκαφίδα μου έχει δώσει πολλή αγάπη, με έκανε να ξαναγελάσω

Ο Βασίλης Κικίλιας πήγε για πρώτη φορά να δει την ΑΕΚ με τον γιο του, Παναγιώτη Αντώνιο: «Εκεί που κάποτε έπαιζα εγώ»

Κατερίνα Στανίση: Αν βγει τώρα το βιβλίο μου θα επιβαρυνθεί η υγεία ενός δικού μου προσώπου

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert