OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

F-35: Η εμπλοκή της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας στην παραγωγή τους

20/07/2018 - 19:11
Share on FacebookShare on Twitter

Τουλάχιστον δέκα εταιρείες κατασκευής αμυντικού υλικού της Τουρκίας, με διπλάσιο αριθμό θυγατρικών και υπεργολαβικών σχημάτων εμπλέκονται στην παραγωγή των stealth μαχητικών F-35.

Με διακριτή συμμετοχή σχεδόν σε όλα τα στάδια της παραγωγής και σε βασικά τμήματα του αόρατου αεροσκάφους πέμπτης γενιάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία η Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία αναμένει τζίρο άνω των 12 δις δολαρίων. 

Alp Aviation: Η Alp Aviation, η οποία έχει υποστηρίξει το πρόγραμμα από το 2004, κατασκευάζει δομικά στοιχεία για το F-35, εξαρτήματα εξοπλισμού προσγείωσης και κινητήρες F135 με ενσωματωμένο ρότορα πτερυγίων με κινητήρα τιτανίου.

ASELSAN: Η ASELSAN ξεκίνησε επίσης παραγωγικές δραστηριότητες πλήρους κλίμακας για την ανάπτυξη προσεγγίσεων παραγωγής για προηγμένα οπτικά στοιχεία που αποτελούν μέρος του συστήματος οπτικών στόχων F-35 Electro και συνεργάζεται με τη Northrop Grumman στον ηλεκτρονικό ελεγκτή διασύνδεσης αεροσκαφών F-35 CNI.

AYESAS: Η AYESAŞ είναι σήμερα ο μόνος προμηθευτής ηλεκτρονικών καρτών για τη διεπαφή τηλεχειρισμού πυραύλων και την οθόνη πανοραμικών γραφείων, τα οποία είναι δύο βασικά εξαρτήματα F-35.

FOKKER ELMO: Η FOKKER ELMO, η οποία παράγει το 40% του συστήματος ηλεκτρικής καλωδίωσης και διασύνδεσης F-35 (EWIS), υποστηρίζει επίσης την TAI με όλα τα καλωδιακά συστήματα κεντρικού τμήματος. Η FOKKER ELMO έχει επίσης αναπτύξει το EWIS, το οποίο παράγεται για τον κινητήρα και μεγάλο μέρος του οποίου παράγεται στις εγκαταστάσεις του στη Σμύρνη.

HAVELSAN: Από το 2005, το εκπαιδευτικό σύστημα F-35 που υποστηρίζει το μελλοντικό τουρκικό F-35 Integrated Pilot and Maintenance Training Center (ITC) και διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη του εκπαιδευτικού συστήματος στην Τουρκία.

Roketsan και TUBITAK-SAGE: Η ROKETSAN και η TUBITAK-SAGE αναπτύσσουν, ενσωματώνουν και κατασκευάζουν τον πυραύλο ακριβείας SOM. το υποστρατηγικό όπλο που χρησιμοποιείται από το  F-35.

KALE HAVACILIK: Η KALE AVIATION, η οποία υποστηρίζει το F-35 από το 2005, δημιουργεί κατασκευαστικά μέρη και εξαρτήματα του αεροσκάφους F-35 μαζί με την TAI. Η Kale Aviation, η οποία υποστηρίζει την Heroux Devtek ως τον μοναδικό προμηθευτή των συγκροτημάτων συστημάτων ασφαλείας των τριών τύπων αεροσκαφών, δημιούργησε επίσης μια κοινή επιχείρηση με την Pratt & Whitney στη Σμύρνη για την παραγωγή κινητήρων.

MIKES: Υποστηρίζοντας το πρόγραμμα F-35 από το 2004, η MIKES παρέχει εξαρτήματα και συγκροτήματα αεροσκαφών F-35 για την British Aerospace Engineering (BAE) και τη Northrop Grumman.

TAI (Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία): η οποία υποστηρίζει στρατηγικά το πρόγραμμα F-35 από το 2008 και παρέχει τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται σε όλα τα αεροσκάφη F-35, την παραγωγή και εγκατάσταση αεροσκάφους στο μέσο πλαίσιο μαζί με το Northrup Grumman, καλύμματα και αγωγούς εισόδου αέρα και σύνθετου αέρα. Η TAI έχει επίσης επιλεγεί για να αντιπροσωπεύει τα οργανικά οπλοστάσια των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο πλαίσιο του συστήματος ALGS (Autonomous Logistics Global Support), παράγοντας περίπου το 50% των εναλλακτικών εξοπλισμών εναλλακτικών εργασιών (AME) του F-35, συμπεριλαμβανομένων πιλότων και προσαρμογέων.

KALE HAVACILIK: Η KALE AVIATION, η οποία υποστηρίζει το F-35 από το 2005, κατασκευάζει κατασκευαστικά μέρη και εξαρτήματα του αεροσκάφους F-35 μαζί με την TAI. Η Kale Aviation, η οποία υποστηρίζει την Heroux Devtek ως μοναδικό προμηθευτή για τα συγκροτήματα κλειδαριάς των τριών τύπων αεροσκαφών, συνεργάζεται επίσης με την Pratt & Whitney δημιουργώντας  στη Σμύρνη μια κοινή μονάδα  παραγωγής κινητήρων.

Με πληροφορίες από savunmasanayist

Tags: F-35F-35 ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Τουρκία
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τραυματίας από πυροβολισμό ο αδελφός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου – Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

06/05/2026 - 13:10
Tufan
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Tufan – Kilic: Η Τουρκία απειλεί με νέα μη επανδρωμένα σκάφη και υποβρύχια «καμικάζι» [vids, pics]

06/05/2026 - 11:17
Τουρκία - πρωτομαγιά
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Πρωτομαγιά με ένταση στην Κωνσταντινούπολη – Εκατοντάδες προσαγωγές και συγκρούσεις αστυνομίας – διαδηλωτών

01/05/2026 - 13:59

Διαβάστε Επίσης

Μέση Ανατολή: Εμπορικό πλοίο δέχθηκε επίθεση από άγνωστο βλήμα στα ανοιχτά του Κατάρ

Το Ιράν απειλεί με «ανταπόδοση» μετά την επίθεση των ΗΠΑ εναντίον δεξαμενόπλοιών του

WSJ: Το Ισραήλ έστησε και υπερασπίστηκε μυστική βάση στο Ιράκ για να πολεμήσει το Ιράν

Πούτιν: «Η σύγκρουση στην Ουκρανία φτάνει στο τέλος της»

30 κιλά εκρηκτική ύλη στο θαλάσσιο drone: Σειριακοί αριθμοί και λογισμικό «φωτίζουν» το USV καμικάζι

Καιρός σήμερα: Σχεδόν αίθριος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με αραιές νεφώσεις

Σαν σήμερα: Το 1925 η Κύπρος ανακηρύσσεται αποικία του Βρετανικού Στέμματος

Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός

Top News

Οι Metallica γκρέμισαν το ΟΑΚΑ: Υπερθέαμα με Ζορμπά, Τρύπες και πάνω από 85.000 θαυμαστές – Δείτε όσα έγιναν στη μεγάλη συναυλία

Eurovision: Όταν ο Σάκης Ρουβάς το 2004 «εκτόπισε» τον νικητή του Eurostar και ξετρέλανε την Ευρώπη με το «Shake it»

Στέλιος Πέτσας και Σοφία Βούλτεψη με φανέλα των Metallica – Οι επώνυμοι που έδωσαν το παρών

Δημήτρης Παπανικολάου: «Πάθαμε σοκ όταν μας είπαν ότι η κόρη μας ενδέχεται να μη μιλήσει ποτέ κανονικά»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert