OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΕΘΑ

Κυβερνητικές πηγές: «Δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή στο παλαιό καθεστώς αυθαιρεσίας»

11/08/2018 - 11:55
Share on FacebookShare on Twitter
Στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την διαδικασία του κατεπείγοντος, με την οποία συμπληρώνεται το νομοθετικό πλαίσιο, που δίνει τη δυνατότητα έκδοσης πράξεων κατεδάφισης στους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών, προχώρησε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όλα έγιναν «στη βάση όσων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στο Λαύριο, και με γνώμονα την αποκατάσταση της νομιμότητας και την προστασία της δημόσιας ασφάλειας».

«Υπό το βάρος της εθνικής τραγωδίας που βίωσε ο ελληνικός λαός, επιβάλλεται η λήψη άμεσων μέτρων από την Πολιτεία ώστε να προχωρήσει, χωρίς προσκόμματα, η κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών και κτισμάτων που αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια» αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι «πρέπει να βρεθούν ταχείες λύσεις και να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων και κατασκευών, με προτεραιότητα στις συνταγματικά προστατευόμενες περιοχές».

Όπως υπογραμμίζουν, «για λόγους ασφάλειας των κατοίκων σε περίπτωση κινδύνου, καθίσταται υποχρέωση της κυβέρνησης η μηδενική ανοχή σε παράνομα κτίσματα σε ακτές και δάση».

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επιτρέπεται στο ΥΠΕΝ να προβαίνει στην εκτέλεση αφενός των πράξεων που θα εκδοθούν με τη νεοεισαχθείσα διαδικασία της κοινής υπουργικής απόφασης και αφετέρου των πράξεων κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτων, κατασκευών και περιφράξεων, σε ζώνη αιγιαλού-παραλίας, σε εθνικούς δρυμούς, και σε δασικές εκτάσεις στην Αττική, αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για μία παράλληλη διαδικασία στην οποία προχωρούμε λόγω των έκτακτων συνθηκών που καλούμαστε σήμερα να αντιμετωπίσουμε και θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το έργο των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης».

Αυτό εξυπηρετεί τη βέλτιστη κατανομή του διοικητικού φορτίου μεταξύ των υπηρεσιών της κεντρικής διοίκησης, θέτοντας ταυτόχρονα στην εξυπηρέτηση του σκοπού της καταπολέμησης της αυθαιρεσίας, το μέγιστο δυνατό αριθμό ανθρώπινου δυναμικού.

Όπως τονίζουν, «με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η κυβέρνηση σύσσωμη, καθιστά σαφές ότι η χώρα γυρίζει σελίδα και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή στο παλαιό καθεστώς αυθαιρεσίας, το οποίο συνέβαλε στην εθνική τραγωδία στο Μάτι» και συμπληρώνουν ότι «οι κατεδαφίσεις εξπρές που προωθούμε με την ΠΝΠ δεν αφήνουν χώρο για αμφιβολίες και αμφισβητήσεις ότι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε στο μέλλον περνάει μόνο μέσα από μηχανισμούς διαφάνειας και νομιμότητας, με απόλυτη προτεραιότητα το σεβασμό στη ζωή των κατοίκων και στο περιβάλλον».

Ειδικότερα, με την ΠΝΠ προβλέπεται η διαβίβαση από την αρμόδια Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής προς την Ειδική Γραμματεία Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του ΥΠΕΝ των πράξεων κατεδάφισης που έχει στην κατοχή της και αφορούν αυθαίρετα κτίσματα, κατασκευές, περιφράξεις και άλλες εγκαταστάσεις, που βρίσκονται σε αιγιαλό και παραλία, σε εθνικούς δρυμούς και σε δασικές εκτάσεις, εφόσον για τα τελευταία έχει συνταχθεί πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής του αρμόδιου δασάρχη, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 67 Α του ν. 998/1979 (Α’ 289).

Από την παραπάνω υποχρέωση, εξαιρείται η διαβίβαση των πράξεων κατεδάφισης που έχουν ήδη περιληφθεί σε συμβάσεις παροχής υπηρεσιών κατεδάφισης που έχει συνάψει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, και σε επεκτάσεις των συμβάσεων αυτών, για τις οποίες έχει εγκριθεί χρηματοδότηση.

Επιπλέον, πράξεις κατεδάφισης που αφορούν περιφράξεις και περιτοιχίσεις που έχουν ανεγερθεί κατά παράβαση του άρθρου 23 του ν. 1337/1983 (νόμος Τρίτση), δηλαδή περιφράξεις που βρίσκονται σε ζώνη πλάτους 500 μ. από την ακτή, δύνανται να εκτελούνται και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Με τις διατάξεις της ΠΝΠ το Τμήμα Επιθεώρησης Δόμησης και Κατεδαφίσεων, της ανωτέρω Ειδικής Γραμματείας του ΥΠΕΝ, αποκτά τη δυνατότητα να προβεί άμεσα στην εκτέλεση των πράξεων οι οποίες θα διαβιβασθούν.

Τα έξοδα των εν λόγω κατεδαφίσεων θα καλυφθούν από πόρους του Πράσινου Ταμείου. Καλούνται τέλος, οι αστυνομικές αρχές όπως και κάθε δημόσια αρχή (κτηματικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και των οικείων ΟΤΑ), να συνδράμουν στην πραγματοποίηση των κατεδαφίσεων, με τη διάθεση μηχανικών μέσων, αλλά και να διευκολύνουν με οποιοδήποτε τρόπο το έργο κατεδάφισης.

Ως αρμόδια τέλος, για τη διενέργεια των διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων με σκοπό την εκτέλεση κατεδαφίσεων αυθαίρετων κατασκευών, ορίζεται η Διεύθυνση Προμηθειών, Υποδομών και Διαχείρισης Υλικού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Tags: ΑΤΤΙΚΗΑΥΘΑΙΡΕΤΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Related Posts

δένδιας
ΥΕΘΑ

Ο Νίκος Δένδιας στην Ιαπωνία: Στο επίκεντρο τα θαλάσσια drones και τα υποβρύχια όπλα

03/12/2025 - 16:54
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας: Υλοποιούμε πλέγμα δράσεων για τα Άτομα με Αναπηρία στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Οικογένειας

03/12/2025 - 10:35
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Ο Δένδιας στις Βρυξέλλες – Συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας της Σουηδίας για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας [pics, vid]

01/12/2025 - 21:12

Διαβάστε Επίσης

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

Γερμανία: Πέρασε από την Μπούντεσταγκ η νομοθεσία για τη στρατιωτική θητεία – Ποιες αλλαγές προβλέπει

Πολεμικό Ναυτικό: Τελετές ορκωμοσίας ναυτών με την Δ’ ΕΣΣΟ 2025 [pics]

Συμμετοχή αρχηγού ΓΕΣ στο 11ο Forum of Commanders of European Land Forces στη Σουηδία

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα, με την πρωτοβουλία της Πενταμερούς, επιδιώκει να καθιερώσει τη θέση της ως πυλώνας σταθερότητας

Κρεμλίνο στηρίζει Γουίτκοφ: Δηλώνει έτοιμο να συνεχίσει να εργάζεται με την παρούσα αμερικανική ομάδα

Κυβέρνηση Τραμπ: Αναπροσαρμόζει «την αμυντική στρατηγική» των ΗΠΑ και «βλέπει» πολιτισμική εξάλειψη της Ευρώπης

«Πεισματική βλακεία»: Αιχμηρό σχόλιο του απεσταλμένου του Πούτιν εναντίον του καγκελαρίου Μερτς

Top News

Κακοκαιρία Byron: «Πνίγηκε» στα νερά και τις λάσπες πάλι το Θριάσιο - Αποκαλυπτικές εικόνες

Το Netflix εξαγοράζει τη Warner Bros για 82,7 δισ. δολ - Mega deal στην ψυχαγωγία και το streaming

Η efood υποσχέθηκε bonus σε όσους κάνουν delivery εν μέσω της σφοδρής καταιγίδας - Μετά τον σάλο σταμάτησε τη διανομή

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί τα σοκολατάκια «Kinder Μιx 3D pop-up»: «Δεν είναι εμφανείς οι αλλεργιόνες ουσίες»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert