OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Οι 193 δοκιμές πυρηνικών όπλων οδηγούν στο σκαμνί πρώην προέδρους της Γαλλίας

10/10/2018 - 11:59
Share on FacebookShare on Twitter

 Μήνυση κατατέθηκε στις 2 Οκτωβρίου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά της Γαλλίας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εξαιτίας των πυρηνικών δοκιμών στην Γαλλική Πολυνησία, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης του αυτονομιστικού κόμματος της Γαλλικής Πολυνησίας Όσκαρ Τεμαρού.

«Το οφείλουμε σε όλους όσοι έχασαν τη ζωή τους από τις συνέπειες της πυρηνικής αποικιοκρατίας», πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Πολυνησίας, η οποία βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό και έχει περίπου 270.000 κατοίκους.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε στη διάρκεια συνόδου για την Γαλλική Πολυνησία που είχε διοργανωθεί στους κόλπους ειδικής επιτροπής του ΟΗΕ για θέματα αποαποικιοποίησης.

«Με μεγάλο αίσθημα ευθύνης και αποφασιστικότητας στις 2 Οκτωβρίου καταθέσαμε μήνυση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η προσφυγή αυτή στη δικαιοσύνη έχει στόχο να φέρουμε προ των ευθυνών τους όλους τους εν ζωή Γάλλους που διετέλεσαν πρόεδροι από τότε που άρχισαν οι πυρηνικές δοκιμές κατά της χώρας μας», σημείωσε.

«Για μας, οι γαλλικές πυρηνικές δοκιμές δεν είναι παρά το άμεσο αποτέλεσμα της αποικιοκρατίας. Αντίθετα με όσα λένε οι Γάλλοι, εμείς δεν είχαμε δεχθεί να φιλοξενήσουμε τις δοκιμές αυτές, μας τις επέβαλαν με την άμεση απειλή της εγκαθίδρυσης στρατιωτικής διακυβέρνησης, αν αρνιόμασταν», σημείωσε ο Όσκαρ Τεμαρού.

Ο αυτονομιστής ηγέτης διευκρίνισε ότι από το 2013 επιδιώκουν έναν «υπεύθυνο διάλογο» με «την διοικούσα δύναμη» υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ. Αλλά τα αιτήματά τους προς τη Γαλλία για να ξεκινήσουν έναν διάλογο «αγνοήθηκαν και περιφρονήθηκαν».

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Πολυνησίας Εντουάρ Φριτς, ο οποίος συνοδευόταν από αντιπροσωπεία ηγετικών στελεχών της πλειοψηφίας του, μίλησε επίσης χθες στην επιτροπή του ΟΗΕ.

«Δηλώνω εκ νέου ότι η χώρα μου, η Γαλλική Πολυνησία, είναι μια χώρα αυτόνομη που διοικείται ελεύθερα και δημοκρατικά», σημείωσε, υπογραμμίζοντας επίσης ότι η χώρα του «δεν ζει καθόλου σε μια αποικιακή κατάσταση ούτε σε μια κατάσταση καταπίεσης».

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Πολυνησίας υπενθύμισε την ευρεία νίκη του τον περασμένο Μάιο, απέναντι στο αυτονομιστικό κόμμα, το οποίο στήριξε την προεκλογική του εκστρατεία κυρίως στα πυρηνικά και την αποαποικιοποίηση και υπερασπίστηκε την παραμονή της Γαλλικής Πολυνησίας στην Γαλλική Δημοκρατία.

Ο αυτονομιστής βουλευτής Μοετάι Μπράδερσον καταδίκασε «την άδεια καρέκλα της Γαλλίας» στη σύνοδο αυτή στον ΟΗΕ.

Από το 1966 ως το 1996, στις ατόλες Μουρουρόα και Φανγκαταούφα έγιναν 193 γαλλικές πυρηνικές δοκιμές οι οποίες είχαν συνέπειες στην υγεία των πληθυσμών και στο περιβάλλον. Το 2010, με νόμο θεσπίστηκε διάταξη περί αποζημίωσης, η οποία ωστόσο κρίνεται ότι είναι υπερβολικά περιοριστική, σύμφωνα με ενώσεις βετεράνων που έχουν προσβληθεί από ασθένειες που προκαλούνται από την ακτινοβολία.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΓΑΛΛΙΑΠΥΡΗΝΙΚΑ

Related Posts

NATO
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Το NATO πρέπει να βασίζεται στην σύμπραξη όχι στην εξάρτηση των εταίρων»

12/02/2026 - 10:52
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Τέσσερις άμαχοι νεκροί στο Ντνιπροπετρόφσκ – Ρωσικές επιθέσεις και στο Κίεβο

12/02/2026 - 09:54
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Φιντάν: ΗΠΑ και Ιράν δείχνουν ευελιξία για μια πυρηνική συμφωνία – «Αγκάθι» ο εμπλουτισμός ουρανίου

12/02/2026 - 09:27

Διαβάστε Επίσης

Σκάνδαλο με F-35: Χωρίς ραντάρ παραδίδονται τα νέα stealth μαχητικά αεροσκάφη;

ΗΠΑ: «Το NATO πρέπει να βασίζεται στην σύμπραξη όχι στην εξάρτηση των εταίρων»

Naval Group: Ενσωματώνει Τεχνητή Νοημοσύνη σε ναυτικά συστήματα με «όπλο» το cortAIx της Thales

Ουκρανία: Τέσσερις άμαχοι νεκροί στο Ντνιπροπετρόφσκ – Ρωσικές επιθέσεις και στο Κίεβο

Φιντάν: ΗΠΑ και Ιράν δείχνουν ευελιξία για μια πυρηνική συμφωνία – «Αγκάθι» ο εμπλουτισμός ουρανίου

Νετανιάχου: Το Ισραήλ εντάχθηκε στο Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ [pics, vid]

Ρωσία: Πυρκαγιά σε στρατιωτική εγκατάσταση από επιδρομή ουκρανικών drones [vids]

Ο Meteor τώρα ακόμη πιο φονικός: Η Indra ανέπτυξε νέο datalink που αυξάνει βεληνεκές και αντίσταση στα αντίμετρα

Top News

Κίμπερλι Γκιλφόιλ για Αλεξάνδρα Νίκα και Κωνσταντίνο Αργυρό: «Ανυπομονώ να υποδεχθώ τη μικρούλα τους»

Eurovision 2026: Akylas, Marseaux και Evangelia μάγεψαν το κοινό στον α' ημιτελικό - Όσα πρέπει να ξέρετε για εκείνους

Μαίρη Βιδάλη: Έχω χάσει δουλειές λόγω παρενόχλησης, το αντιμετώπισα και έβαλα τα όριά μου

Όλο το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν: Η «ελεγχόμενη κρίση», τα ακανθώδη «αλλά όχι άλυτα» ζητήματα και το «αν όχι τώρα, πότε;»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert