OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν πρότεινε αποκεντρωμένη ομοσπονδία

23/10/2018 - 17:31
Share on FacebookShare on Twitter

Στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου δεν προβλεπόταν να κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση από τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, για την εκχώρηση εξουσιών από την κεντρική κυβέρνηση στις συνιστώσες πολιτείες στο πλαίσιο της ομοσπονδιακής λύσης, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

Αυτό επιβεβαίωσε και ο γγ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος υπέβαλε στον κ. Αναστασιάδη το ερώτημα ποιες εξουσίες και αρμοδιότητες εισηγείται να δοθούν στις δύο κοινότητες, αλλά, όπως είπε, δεν πήρε καμία απάντηση. «Υπάρχει σύγχυση τι ακριβώς εννοεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας» πρόσθεσε.

Ο κ. Αναστασιάδης ολοκλήρωσε σήμερα την ενημέρωση προς τους πολιτικούς αρχηγούς, περιλαμβάνοντας και τα σχετικά στοιχεία με την έκθεση του γγ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, η οποία μεσολάβησε από την προηγούμενη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, ο κ. Αναστασιάδης θα συγκαλέσει πάλι το Εθνικό Συμβούλιο, μετά τη συνάντησή του με την ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ, Τζένιφερ Λουτ, η οποία αναμένεται πιθανώς στις αρχές επόμενου μήνα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι μπορεί να είναι κοινή διαπίστωση ότι το αδιέξοδο και η στασιμότητα που παρατηρούνται μετά το Κραν Μοντανά είναι σίγουρα ανεπιθύμητα, αλλά, «παρά το γεγονός ότι υπάρχουν από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου διάφορες εκτιμήσεις και εισηγήσεις, είναι κεντρική διαπίστωση στην έκθεση του γγ ότι ο ίδιος και τα ΗΕ κρατούν ανοικτό το ζήτημα και τη διαδικασία, προσφέροντας τις καλές υπηρεσίες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων». Όπως συμπλήρωσε, η επίσκεψη και οι διαβουλεύσεις της κ. Λουτ έχουν σκοπό την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι πρέπει -το συντομότερο δυνατόν- να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο όπου σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά πέρυσι και απηύθυνε έκκληση στον Κύπριο Πρόεδρο να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σημείωμα με σειρά ερωτημάτων, που προκύπτουν από τον όρο «αποκεντρωμένη ομοσπονδία», κατέθεσε στο Εθνικό Συμβούλιο ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος. Όπως σημείωσε, δεν μπορεί να υπάρξει επί της ουσίας συζήτηση, εάν δεν δοθούν απαντήσεις και δεν κατατεθεί η συγκεκριμένη πρόταση του κ. Αναστασιάδη. Ο κύριος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε θετικό τον προβληματισμό Προέδρου της Δημοκρατίας για τη βιωσιμότητα της λύσης του Κυπριακού, προσθέτοντας πως «συμμερίζεται τη διαπίστωσή του ότι αυτό που συζητείται μέχρι σήμερα δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων».

Ωστόσο, εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις αναφορικά με «τη θεραπεία που προτείνεται». Εξήγησε ότι ένα κράτος πρέπει να έχει καθοριστικές εξουσίες, «που δεν μπορούν να εκχωρούνται στις πολιτείες, ειδικότερα όταν μπορούν να οδηγήσουν σε παράλυση το κράτος και τον κυπριακό ελληνισμό σε περιπέτειες».

Η αποκέντρωση εξουσιών δεν δίνει προοπτική διάρρηξης του αδιεξόδου, αντίθετα «μπορεί οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος. Τόνισε ότι η στασιμότητα δεν είναι αποδεκτή, όμως «η κινητικότητα, εάν θα είναι προς αρνητική κατεύθυνση, θα είναι καταστροφική». Επίσης, παρατήρησε ότι τόσο το πλαίσιο Γκουτέρες όσο και αρκετά σημεία της πρόσφατης έκθεσής του είναι άκρως αρνητικά και ελλοχεύουν σοβαρούς κινδύνους. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ κατέθεσε έγγραφο με τις εισηγήσεις του κόμματος.

Απογοήτευση για τη μη αποδοχή της πρότασης της Συμμαχίας Πολιτών να εκδοθεί κοινή δήλωση στη βάση των ελάχιστων ζητημάτων, επί των οποίων συμφωνούν οι πολιτικές δυνάμεις, εξέφρασε ο πρόεδρός της, Γιώργος Λιλλήκας και επισήμανε ότι ότι στόχος της πρότασής του ήταν να θωρακιστεί ο κ. Αναστασιάδης απέναντι σε ενδεχόμενες πιέσεις. Όπως υπογράμμισε, μετά το Κραν Μοντανά δεν έχει αλλάξει κάτι που να δίδει την ελπίδα ότι η Τουρκία θα εγκαταλείψει τη θέση για παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων και διατήρηση των εγγυήσεων.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι δεν ελέχθη κάτι καινούργιο σε σχέση με το θέμα των εξουσιών σε μία αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Όπως ανέφερε, υπάρχει σύγκλιση σε 24 εξουσίες, που θα έχει η κεντρική κυβέρνηση, ωστόσο δεν υπήρξε αναφορά ποιες από αυτές σκέφτεται ο Κύπριος Πρόεδρος ότι μπορεί να δοθούν στις συνιστώσες πολιτείες.

Το ΕΛΑΜ απορρίπτει κάθε μορφής ομοσπονδία, χαλαρή ή ισχυρή, είτε «με ορθό, είτε με οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γεάδης Γεάδη.

Η βάση των συνομιλιών για επίτευξη λύσης διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι λανθασμένη και δεν οδηγεί σε κανένα αποτέλεσμα, επειδή η λύση δεν θα είναι δίκαιη, υποστήριξε η πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους.

Από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου αναχώρησε, χωρίς να προβεί σε δηλώσεις, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣΚΥΠΡΙΑΚΟΚΥΠΡΟΣ

Related Posts

Κύπρος - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

05/12/2025 - 20:24
Τουρκία - Κύπρος
ΚΥΠΡΟΣ

«Στράβωσε» η Τουρκία με τη συμφωνία Κύπρου – Λιβάνου για καθορισμό ΑΟΖ: «Αγνοούνται οι Τουρκοκύπριοι – Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά τους»

27/11/2025 - 11:13
Κύπρος - ΑΟΖ
ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος και Λίβανος υπέγραψαν συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ και ηλεκτρικής διασύνδεσης

26/11/2025 - 15:14

Διαβάστε Επίσης

Ζελένσκι: Μίλησε για τα επόμενα βήματα στις συνομιλίες με Γουίτκοφ και Κούσνερ – Τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τους Ευρωπαίους

ΗΠΑ: Εντυπωσιακό βίντεο με sniper της Ακτοφυλακής να εξουδετερώνει ταχύπλοο με κοκαΐνη στον Ειρηνικό

Δένδιας: Με την «Ατζέντα 2030» η Ελλάδα αποκτά το πιο σύγχρονο Πολεμικό Ναυτικό της ιστορίας της

Σπόντα Φιντάν για τα F-35: «Τουρκία και ΗΠΑ θα βρουν έναν τρόπο απομάκρυνσης των κυρώσεων CAATSA πολύ σύντομα»

Ουκρανία: Ρωσικά drones και πύραυλοι έπληξαν σιδηροδρομικό κόμβο κοντά στο Κίεβο [pics, vid]

Λωρίδα της Γάζας: Κατάρ και Τουρκία ζητούν την απόσυρση των IDF και συζητούν για τη «δύναμη σταθεροποίησης»

Γάζα: Το Ισραήλ θα ανοίξει το πέρασμα της Ράφα «μόνο για έξοδο» – Ανησυχία από τις μουσουλμανικές χώρες

«Τελεσίγραφο» ΗΠΑ στην Ευρώπη: «Θα αναλάβετε την άμυνα του NATO ως το 2027»

Top News

Καιρός - Θοδωρής Κολυδάς: Αντικυκλώνας απλώνει την προστατευτική του «ομπρέλα» σταματώντας τις βροχές

Δώρο Χριστουγέννων 2025: Νωρίτερα φέτος η καταβολή του - Πώς να το υπολογίσετε

Τροχαίο για την Πηγή Δεβετζή στην Εγνατία Οδό στην Καβάλα: Μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο

Δήμητρα Αλεξανδράκη: Τροχονομικός έλεγχος μετά από περιπετειώδη καταδίωξη σε βουνό - «Μου έκλεισαν το δρόμο»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert