OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μακρόν θέλει να τιμήσει τον Στρατάρχη Πεταίν και ξέσπασε «εμφύλιος» αντιδράσεων

07/11/2018 - 17:40
Share on FacebookShare on Twitter

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Γαλλία η πρόθεση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να τιμήσει τον στρατάρχη Φιλίπ Πεταίν, ο οποίος οδήγησε τον γαλλικό στρατό στη νίκη στη Μάχη του Βερντέν, στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά μερικές δεκαετίες αργότερα συνεργάστηκε με τη ναζιστική Γερμανία.

Ο Μακρόν χαρακτήρισε «απολύτως θεμιτό» να τιμήσει τον Πεταίν μαζί με άλλους επτά Γάλλους στρατάρχες που συμμετείχαν σε νικηφόρες εκστρατείες πριν από 100 χρόνια, ωστόσο η απόφασή του αυτή έχει επικριθεί έντονα από εβραϊκές οργανώσεις, από την αντιπολίτευση και πολλούς χρήστες στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Το θεωρώ απολύτως θεμιτό να τιμούμε τους στρατάρχες που οδήγησαν τον στρατό μας στη νίκη» ανέφερε μιλώντας στους δημοσιογράφους από την πόλη Σαρλεβίλ-Μεζιέρ, όπου πριν από έναν αιώνα βρισκόταν η πρώτη γραμμή του μετώπου μεταξύ των Γάλλων και των Γερμανών στρατιωτών. «Ο στρατάρχης Πεταίν ήταν ένας μεγάλος στρατιώτης στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», πρόσθεσε.

Ο «στρατιώτης των στρατιωτών», όπως τον αποκαλούσαν, προήχθη σε αρχιστράτηγο του γαλλικού στρατού στα μέσα του 1917, μετά τη νίκη του στο Βερντέν και ανύψωσε το ηθικό των στρατευμάτων, μετά από αλλεπάλληλες ήττες, ανταρσίες και άλλα προβλήματα.

Το Βερντέν ήταν η πλέον μακροχρόνια μάχη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου: στους δέκα μήνες που κράτησαν οι συγκρούσεις στα χαρακώματα σκοτώθηκαν περισσότεροι από 300.000 Γάλλοι και Γερμανοί στρατιώτες. Ο Πεταίν αναδείχθηκε σε εθνικό ήρωα, δρόμοι και πλατείες σε πολλές πόλεις πήραν το όνομά του.

Δύο δεκαετίες αργότερα, με τα ναζιστικά στρατεύματα προ των πυλών, ο Πεταίν έγινε πρωθυπουργός και υπέγραψε ανακωχή. Η κυβέρνησή του, που έδρευε στο Βισί, το μη κατεχόμενο τμήμα της Γαλλίας, συνεργάστηκε με τη Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ και την πρακτική της εξόντωσης των Εβραίων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Μετά τον πόλεμο, ο Πεταίν καταδικάστηκε σε θάνατο για προδοσία αλλά ο τότε πρόεδρος Σαρλ ντε Γκολ μετέτρεψε την ποινή του σε ισόβια. Πέθανε στη φυλακή το 1951, σε ηλικία 95 ετών.

«Είναι σοκαριστικό που η Γαλλία μπορεί να τιμήσει έναν άνθρωπο που κρίθηκε ανάξιος να αποκαλείται Γάλλος σε μια δίκη που διεξήχθη εξ ονόματος του λαού», σχολίασε ο Φρανσίς Καλιφά, ο πρόεδρος της Crif, της ομοσπονδίας που εκπροσωπεί περίπου 400.000 Εβραίους στη χώρα.

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, έγραψε στο Twitter: «Ο στρατάρχης (Ζοζέφ) Ζοφρ ήταν ο στρατιωτικός νικητής του πολέμου του 1914-18. Ο Πεταίν ήταν προδότης και αντισημίτης. Τα εγκλήματά του και η προδοσία του δεν μπορούν να διαγραφούν από την ιστορία. Μακρόν, αυτή τη φορά το παρατράβηξες».

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Μπενζαμέν Γκριβό ωστόσο, σχολιάζοντας αυτές τις αντιδράσεις, επικαλέστηκε μια ρήση του στρατηγού ντε Γκολ για τον Πεταίν, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «η δόξα του στο Βερντέν δεν θα έπρεπε ούτε να αμφισβητείται, ούτε να παραγνωρίζεται από την πατρίδα». Και πρόσθεσε: «Ο Πεταίν υπηρέτησε την πατρίδα το ’14 και την πρόδωσε το ’40».

Ο Πεταίν θα τιμηθεί το Σάββατο μαζί με τους άλλους επτά στρατάρχες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου σε μια τελετή που θα διοργανωθεί στο μνημείο Ενβαλίντ του Παρισιού, παρουσία πολλών στρατιωτικών αξιωματούχων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ 

Tags: ΓΑΛΛΙΑΜΑΚΡΟΝ

Related Posts

Λίβανος - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

05/12/2025 - 17:30
Πούτιν - Ινδία
ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

05/12/2025 - 16:23
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

05/12/2025 - 15:45

Διαβάστε Επίσης

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

Γερμανία: Πέρασε από την Μπούντεσταγκ η νομοθεσία για τη στρατιωτική θητεία – Ποιες αλλαγές προβλέπει

Πολεμικό Ναυτικό: Τελετές ορκωμοσίας ναυτών με την Δ’ ΕΣΣΟ 2025 [pics]

Συμμετοχή αρχηγού ΓΕΣ στο 11ο Forum of Commanders of European Land Forces στη Σουηδία

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα, με την πρωτοβουλία της Πενταμερούς, επιδιώκει να καθιερώσει τη θέση της ως πυλώνας σταθερότητας

Top News

Κακοκαιρία Byron: «Πνίγηκε» στα νερά και τις λάσπες πάλι το Θριάσιο - Αποκαλυπτικές εικόνες

Το Netflix εξαγοράζει τη Warner Bros για 82,7 δισ. δολ - Mega deal στην ψυχαγωγία και το streaming

Η efood υποσχέθηκε bonus σε όσους κάνουν delivery εν μέσω της σφοδρής καταιγίδας - Μετά τον σάλο σταμάτησε τη διανομή

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί τα σοκολατάκια «Kinder Μιx 3D pop-up»: «Δεν είναι εμφανείς οι αλλεργιόνες ουσίες»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert