OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΕΘΑ

Σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ πρότεινε ο Κουμουτσάκος

15/11/2018 - 19:15
Share on FacebookShare on Twitter

Τη σύσταση ανωτάτου συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας- ΗΠΑ, πρότεινε ο τομεάρχης εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος από το βήμα του «Thessaloniki Summit 2018», πρόταση την οποία συζήτησε στη συνέχεια με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

«Πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα για τη θεσμοθέτηση της στρατηγικής συνεργασίας. Ένα τέτοιο βήμα θα μπορούσε να είναι η σύσταση ανωτάτου συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας- ΗΠΑ, κατά το πρότυπο και αντιστοίχων που έχουμε θεσμοθετήσει με άλλες χώρες», δήλωσε ο κ.Κουμουτσάκος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Αυτό», εξήγησε, «σημαίνει ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα -μία ή και δύο φορές τον χρόνο, μία φορά στην Ουάσιγκτον και μία στην Αθήνα- θα υπάρχουν συναντήσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης και της διοίκησης των δύο χωρών, από διάφορα υπουργεία, ώστε να τίθενται συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι και πραγματοποιήσιμοι στόχοι και έτσι να προχωρήσει αυτή η στρατηγική συνεργασία».

Ερωτηθείς σχετικά με το σκεπτικό της πρότασης που διατύπωσε επισήμανε: «Πιστεύω στην αναγκαιότητα της ενισχυμένης στρατηγικής σχέσης Ελλάδας- ΗΠΑ, ειδικά στην παρούσα γεωπολιτική και χρονική συγκυρία. Η Ελλάδα έχει ιδιαίτερη προστιθέμενη γεωστρατηγική αξία στην Ανατολική Μεσόγειο, αξία που ανεβαίνει γιατί η φάση αποδυτικοποίησης, στην οποία έχει εισέλθει η Τουρκία την έχει καταστήσει έναν αβέβαιο και απρόβλεπτο σύμμαχο, επομένως η Ελλάδα έχει ρόλους να παίξει».

Σε ό,τι αφορά τα πεδία στα οποία θα πρέπει να αναπτυχθεί η στρατηγική σχέση Ελλάδας- ΗΠΑ διευκρίνισε ότι «πρέπει να βασίζεται σε ορισμένες θεμελιακές θέσεις και αρχές: Πρώτον κοινές αξίες, δεύτερον αμοιβαίο σεβασμό και τρίτον αμοιβαίο όφελος».

«Η συνεργασία αυτή μπορεί να αναπτυχθεί σε όλα τα πεδία, στην οικονομία -με έμφαση στις επενδύσεις, την ενέργεια και την υψηλή τεχνολογία- την ασφάλεια, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την κυβερνοασφάλεια αλλά και τις παραδοσιακές απειλές», είπε.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής σχέσης, υπογράμμισε ότι «πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση της πολύ ισχυρής παρουσίας των Ελλήνων ομογενών στις ΗΠΑ, όχι μόνο με μία αντίληψη παραδοσιακή αλλά ουσιαστική και παραγωγική».

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ε.Μπαγίς περί «μονομερούς εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην Κύπρο» ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε:

«Ο κ. Μπαγίς, όπως και η τουρκική ηγεσία επιμένουν να ξεχνούν ότι τα κράτη έχουν τα δικαιώματα, που τους αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο και βέβαια το δίκαιο της θαλάσσης. Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να αναστείλουν οποιοδήποτε από τα δικαιώματά τους. Οι προκλήσεις και οι έμμεσες απειλές δεν πρόκειται να μας κάμψουν. Το δίκαιο είναι μαζί μας.

Επιπλέον όλο και περισσότεροι διεθνείς και περιφερειακοί «παίκτες» μοιράζονται μαζί μας αυτές τις θέσεις, θέσεις υπέρ του δικαίου, της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή μας, στην στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» .

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags: ΕΛΛΑΔΑΗΠΑΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Related Posts

Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας: Αναβαθμίζεται η αεράμυνα της Πατρίδας – Στη Βουλή συμβάσεις για «θόλο», F-35, F-16 Block 50, φρεγάτες MEKO και FOS

16/03/2026 - 13:10
Δένδιας - Βοτρίν
ΥΕΘΑ

Δένδιας και Βοτρίν συζήτησαν για τον εμπλουτισμό της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ελλάδας και Γαλλίας

13/03/2026 - 13:57
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας από την Βουλγαρία: «Είμαι περήφανος που ελληνικά F-16 και Patriot καλύπτουν τον βουλγαρικό εναέριο χώρο»

12/03/2026 - 16:58

Διαβάστε Επίσης

Μερτς: Η Γερμανία δεν θα εμπλακεί στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή – Δεν υπάρχει ούτε σχέδιο ούτε εντολή

Ρούτε: Οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ συζητούν συλλογικά τρόπους για να ανοίξουν τα στενά του Ορμούζ

Εκρήξεις στο Τελ Αβίβ από πυραυλική επίθεση του Ιράν – Η Τεχεράνη έκοψε τη ροή φυσικού αερίου στο Ιράκ

Ιράν: Ο πρόεδρος Πεζεσκιάν επιβεβαιώνει επίσημα τον θάνατο του υπουργού Πληροφοριών Ισμαήλ Χατίμπ

Βρετανία: «Εκνευριστική» η έλλειψη σχεδίου ΗΠΑ και Ισραήλ για την αντιμετώπιση του μερικού κλεισίματος των Στενών του Ορμούζ

Ιράν: Το Ισραήλ χτύπησε τη μεγαλύτερη εγκατάσταση φυσικού αερίου του κόσμου – Η Τεχεράνη προειδοποιεί με αντίποινα σε Σ. Αραβία, Κατάρ και ΗΑΕ

Η Μοσάντ στρατολογεί άτομα στο Ιράν ενάντια στο καθεστώς: «Ήρθε η ώρα για δράση, επικοινωνήστε μαζί μας»

Σουηδία: «Ο πόλεμος στο Ιράν έχει αυξήσει τις απειλές στη χώρα – Οι υπηρεσίες ασφαλείας είναι σε ετοιμότητα»

Top News

Η Αγγελική Ηλιάδη για τη στιγμή της δολοφονίας του Μπάμπη Λαζαρίδη: Όταν έπεφταν οι σφαίρες ο Θεός με έσωσε

Βουλή: Άγρια κόντρα Κωνσταντοπούλου - Γεωργιάδη γιατί τον βιντεοσκοπούσε ενώ έτρωγε κρακεράκια

Κατερίνα Καινούργιου: Συζητάω με τον άντρα μου ότι δε θα ήθελα ποτέ να βάλω το παιδάκι μου στα social

Μηνιγγίτιδα: Ποια είναι τα συμπτώματα και οι επιπλοκές - Πότε θεωρείται επείγουσα κατάσταση

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert