OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ «δοκιμάζει» νέο τακτικό όπλο «τεχνολογίας αιχμής»

16/11/2018 - 10:23
Share on FacebookShare on Twitter

 Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε τη δοκιμή ενός νέου όπλου «τεχνολογίας αιχμής», μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας του, το KCNA.

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε τη δοκιμή ενός νέου τακτικού όπλου τεχνολογίας αιχμής στην Εθνική Ακαδημία Επιστήμης της Άμυνας», μετέδωσε το πρακτορείο. Πρόσθεσε ότι η δοκιμή αυτή στέφθηκε από επιτυχία, χωρίς να διευκρινίσει τι είδους όπλο δοκιμάστηκε.

Η έρευνα και η ανάπτυξη του όπλου «διήρκεσε για μακρό χρονικό διάστημα» και «συμβάλλει να οικοδομηθεί μια ακατάβλητη άμυνα για τη χώρα μας και να ενισχυθεί το αξιόμαχο των ένοπλων δυνάμεων του λαού μας», συνέχισε το πρακτορείο.

Ο Κιμ εξέφρασε τη «μεγάλη ικανοποίησή του» και δήλωσε ότι η δοκιμή αυτή αποτελεί «μια αποφασιστική καμπή στην ενίσχυση του αξιόμαχου των ένοπλων δυνάμεών μας», συμπλήρωσε το KCNA.

Ακόμη, ο Κιμ είπε ότι το οπλικό σύστημα που δοκιμάστηκε προσέλκυε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του πατέρα του, του Κιμ Γιονγκ Ιλ, ο οποίος είχε ηγηθεί προσωπικά των προσπαθειών για την ανάπτυξή του.

Αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη του Κιμ σε πεδίο δοκιμής οπλικών συστημάτων αφότου ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκαναν μια ιστορική συνάντηση κορυφής στη Σιγκαπούρη τη 12η Ιουνίου. Η συμφωνία είχε αποτέλεσμα να υπογραφεί ένα κείμενο-δέσμευση για τον πυρηνικό αφοπλισμό της κορεατικής χερσονήσου, αλλά οι όροι για τον τρόπο που θα γίνει αυτό παρέμειναν μάλλον αόριστοι.

Μετά τη συνάντηση κορυφής, η Βόρεια Κορέα απέχει από νέες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων, έχει καταστρέψει ένα πεδίο δοκιμών πυραύλων, ενώ υποσχέθηκε, εάν οι ΗΠΑ αποδεχθούν να κάνουν κάποιες παραχωρήσεις, να καταστρέψει το κυριότερο πεδίο ανάπτυξης και δοκιμής πυρηνικών όπλων.

Η πρόοδος όμως επιτυγχάνεται με πολύ βραδείς ρυθμούς, με την Πιονγκγιάνγκ και την Ουάσινγκτον να αλληλοκατηγορούνται ότι αθετούν τον λόγο τους. Ο Τραμπ πάντως δήλωσε πως ελπίζει να έχει μια δεύτερη συνάντηση με τον Κιμ στην αρχή της επόμενης χρονιάς.

Η αναστολή από μέρους της Πιονγκγιάνγκ των δοκιμών πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων επέτρεψε να υπάρξουν σημαντικές διπλωματικές εξελίξεις έκτοτε, ιδίως τρεις συναντήσεις κορυφής ανάμεσα στον Κιμ και τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν. Η κίνηση έχει επαινεθεί επανειλημμένα από τον Τραμπ.

Όμως η ενδεχόμενη επανέναρξη των οπλικών δοκιμών θα επιτείνει τις αμφιβολίες για το μέλλον της διαδικασίας αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου.

Πάντως, η χρήση της λέξης «τακτικό» στο τηλεγράφημα του KCNA υπονοεί ότι το όπλο που δοκιμάστηκε δεν ήταν ούτε βαλλιστικός πύραυλος, ούτε κάποια πυρηνική κεφαλή. Δεν καταγράφηκε εξάλλου ουδεμία ένδειξη δοκιμής τέτοιου όπλου από τη Νότια Κορέα.

Ο Λευκός Οίκος παρέπεμψε τις ερωτήσεις για την δοκιμή του νέου όπλου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το αμερικανικό ΥΠΕΞ δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής.

Την Τρίτη, ο Τραμπ επέκρινε αυτά που αποκάλεσε «ανακριβή» δημοσιεύματα σε αμερικανικά ΜΜΕ περί του ότι η Βόρεια Κορέα έχει 20 αδήλωτες πυραυλικές βάσεις, προσθέτοντας μέσω Twitter ότι «θα είμαι ο πρώτος που θα σας ενημερώσω αν τα πράγματα πάνε στραβά!».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο επρόκειτο να συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Τσολ, ανώτερο σύμβουλο του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, νωρίτερα αυτόν τον μήνα στη Νέα Υόρκη. Η συνάντηση αναβλήθηκε. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν ήταν «έτοιμη».

Η Ουάσινγκτον αρνείται να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ πριν να ολοκληρωθεί η διαδικασία του πυρηνικού αφοπλισμού τς Βόρειας Κορέας, η οποία ζητεί αντιθέτως η άρση των κυρώσεων να γίνει κατά φάσεις.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δήλωσε την Πέμπτη ότι ο Τραμπ σκοπεύει να ξανασυναντηθεί με τον Κιμ εντός του 2019 και ότι θα ασκήσει πίεση προκειμένου να υπάρξει σαφές σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία τερματισμού των βορειοκορεάτικων εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΟΥΝΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Related Posts

Πακιστάν
ΚΟΣΜΟΣ

Ανταλλαγή πυρών στα σύνορα Αφγανιστάν και Πακιστάν: Οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται

06/12/2025 - 10:41
Τραμπ - Μελόνι
ΚΟΣΜΟΣ

Μελόνι για το νέο στρατηγικό δόγμα Τραμπ: «Οι Αμερικανοί υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους – Πρέπει να κάνει το ίδιο και η Ευρώπη»

06/12/2025 - 09:56
Τσερνόμπιλ
ΚΟΣΜΟΣ

«Συναγερμός» ΙΑΕΑ για το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ: «Το προστατευτικό κέλυφος έχει υποστεί ζημιά»

06/12/2025 - 09:51

Διαβάστε Επίσης

Ανταλλαγή πυρών στα σύνορα Αφγανιστάν και Πακιστάν: Οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται

«Το Πολεμικό Ναυτικό αλλάζει σελίδα»: Ευχές ΥΕΘΑ για τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου

Μελόνι για το νέο στρατηγικό δόγμα Τραμπ: «Οι Αμερικανοί υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους – Πρέπει να κάνει το ίδιο και η Ευρώπη»

«Συναγερμός» ΙΑΕΑ για το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ: «Το προστατευτικό κέλυφος έχει υποστεί ζημιά»

Ουκρανία και ΗΠΑ συνεχίζουν τις συνομιλίες στη Φλόριντα: «Οποιαδήποτε αληθινή πρόοδος εξαρτάται από τη Ρωσία»

Οι «Ινδιάνοι» της Αεροπορίας Στρατού: Τα Kiowa Warrior με διαθεσιμότητα ρεκόρ και ο δρόμος προς την Αλεξάνδρεια

Καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες σε Μακεδονία και Δωδεκάνησα – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: Ο Ελληνικός Στρατός (Α’ Σώμα Στρατού) απελευθερώνει τους Αγίους Σαράντα

Top News

Καρέ που στοίχειωσαν τον πλανήτη: Από τον πνιγμένο Αλάν Κουρντί και τον «Falling Man», στον απελπισμένο άνδρα του Χονγκ Κονγκ

Νηστίσιμοι λαχανοντολμάδες και εύκολο σαγανάκι γαρίδες ξεχωρίζουν στο μενού της επόμενης εβδομάδας

Η συγκινητική ιστορία 88χρονου που εργαζόταν σε σούπερ μάρκετ για να ζήσει και η πρωτοβουλία ανθρωπιάς νεαρού influencer

Παύλος Κοντογιαννίδης για Αλέξη Τσίπρα: Γνωστός φέρελπις αποτυχημένος του παρελθόντος οραματιστής με αυταπάτες

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert