OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Φρεγάτες Adelaide για το ΠΝ: Τα υπέρ και τα κατά της επιλογής των Αυστραλιανών πλοίων

14/12/2018 - 06:00
Share on FacebookShare on Twitter

Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στο πλαίσιο της προσπάθειας του να ενισχύσει τον στόλο επιφανείας του, στη σκιά της κούρσας εξοπλισμών της Τουρκίας φέρεται να εξετάζει την απόκτηση δύο Αυστραλιανών φρεγατών κλάσης Adelaide των HMAS Melbourne και HMAS Newcastle, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής».

Οι δύο φρεγάτες του Βασιλικού Ναυτικού της Αυστραλίας, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, θα κοστίσουν περίπου 300 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο δεν είναι μεγάλο, αλλά δεν είναι και διόλου ευκαταφρόνητο δεδομένης της δημοσιονομικής στενότητας και των άλλων αναγκών που έχει το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Οι ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, μεταξύ άλλων, αφορούν την αγορά νέων τορπιλών για τα υποβρύχια 214, την αναβάθμιση των φρεγατών MEKO και των άλλων πλοίων του Στόλου, καθώς και την αγορά νέων πλοίων επιφανείας.

Το ΓΕΝ θα κληθεί, λοιπόν, να κατανείμει τον προϋπολογισμό του με ιδιαίτερη προσοχή, ζυγίζοντας όλες τις παραμέτρους, ώστε να κάνει τις καλύτερες δυνατές επιλογές για την διασφάλιση των θαλάσσιων συνόρων της πατρίδας μας, μια αποστολή που φέρνει εις πέρας με επιτυχία από την ημέρα της ίδρυσης του.

Όπως κάθε επιλογή, έτσι και η δυνητική επιλογή της απόκτησης των 2 μεταχειρισμένων Αυστραλιανών φρεγατών έχει τα υπέρ, αλλά και τα κατά της. Σας τα παραθέτουμε 10 θετικά και 9 αρνητικά σημεία, όπως τα κατέγραψε το NavalAnalyses.

Τα θετικά

  1. Εισάγονται σε υπηρεσία ικανότατα συστήματα και όπλα νέας γενιάς: SM-2, MU90, Mk41, Rafael LRCR, Nulka, C-PEARL, Phalanx B1B Bas2, δίδυμος Nixie, Sonars, κ.α.
  2. Μπορούν να φέρουν έκαστος δύο ελικόπτερα Seahawk
  3. Ραντάρ μεγάλης εμβέλειας AN/SPS-49, παλαιάς γενιάς μεν, ικανότατο και αξιόπιστο δε.
  4. Προστίθενται στο στόλο δύο ακόμη σκάφη με κάθετο εκτοξευτή Α/Α πυραύλων, με τετραπλάσιο φόρτο του ικανότερου σκάφους αυτή τη στιγμή σε υπηρεσία το ΠΝ (κλάση Ύδρα) με διπλό μείγμα πυραύλων και πολλαπλάσιας εμβέλειας.
  5. Αρκετά τα κοινά συστήματα με αυτά των σκαφών του ΠΝ.
  6. Τυχόν απόσυρση δύο φρεγατών Kortenaer αποδεσμεύει εκτοξευτές Harpoon και Phalanx για τοποθέτησή τους σε λοιπά πλοία του στόλου που τα έχουν ανάγκη, και πλήθος ανταλλακτικών.
  7. Βελτίωση της μέσης ηλικίας των μεγάλων σκαφών επιφανείας.
  8. Προστίθενται δύο επιπλέον σκάφη στο στόλο με VDS.
  9. Τα Mini Typhoon, δεν εξοπλίζουν τα σκάφη, μπορούν όμως να τοποθετηθούν. Εξαρτάται βεβαίως αν αποδεσμευτούν. Θα είναι οι πρώτες μεγάλες μονάδες επιφανείας με RWS.
  10. Τα σκάφη φέρουν ηλεκτροοπτικό σύστημα. Αν διατηρηθούν, αυτομάτως αποδεσμεύονται δύο τύπου Miltech για τοποθέτηση σε άλλα σκάφη του στόλου. Θεωρώ δεδομένο την απόσυρση αριθμού φρεγατών Kortenaer.

Τα αρνητικά

  1. Παλαιός εκτοξευτής πυραύλων μεγάλης εμβέλειας.
  2. Τα σκάφη δεν είναι αεράμυνας, αλλά συνοδείας.
  3. Το σκάφος φέρει μεγάλο φόρτο αντιαεροπορικών πυραύλων, αδυνατεί να τους διαχειριστεί όμως όπως θα έκανε ένα πλοίο αεράμυνας.
  4. Ερώτημα προκύπτει αν στη τιμή που γίνεται αναφορά, αποδεσμευτούν τα όπλα τους, αφού ο τύπος τους εξοπλίζει όλα τα μεγάλα σκάφη επιφανείας του RAN.
  5. Οι Ύδρα θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν σε ικανότατο επίπεδο με τη διάθεση αυτού του ποσού.
  6. Προκύπτει το ερώτημα αν το ΠΝ θα κάνει το άλμα προς τα εμπρός με την απόκτηση νέων σκαφών με οπλισμό και συστήματα νέας γενιάς.
  7. Ύπαρξη νέων συστημάτων άρα και νέες ανάγκες υποστήριξης αυτών.
  8. Τα γνωστά προβλήματα των Perry όπως η θέση του πυροβόλου αλλά και το θέμα κίνησης του πλοίου. Μπορεί να υπάρξει εν μέρει βελτίωση του δεύτερου με την προσθήκη ανασυρόμενων APU.
  9. Ανάγκη αντικατάστασης του AN/SPS-49 με 3D σε μετέπειτα στάδιο.

Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχοντας σταθεί όρθιο, όπως και οι άλλοι δυο κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων, περιορίζοντας χάρη στην αυτοθυσία και την αφοσίωση των στελεχών του, τις απώλειες, στο διάβα του μέσα από την οικονομική στενωπό, είναι έτοιμο να λάβει τις αποφάσεις που θα καθορίσουν το μελάνι με το οποίο θα γραφτούν οι επόμενες σελίδες της θρυλικής ιστορίας του.

Είναι ξεκάθαρο ότι πέραν της αδιαμφισβήτητης παράδοσης ναυτοσύνης, η πρόσκτηση νέων ικανών πλοίων θα δώσει άλλον αέρα στον Ελληνικό Στόλο.

Τώρα, αν αυτά τα πλοία που θα αγοραστούν θα πρέπει να είναι καινούργια, μεταχειρισμένα ή ένας συνδυασμός των δύο, εφόσον κάτι τέτοιο επιτρέπεται από οικονομικής πλευράς, θα το αποφασίσει το ΓΕΝ και οι επιτελείς του, οι οποίοι δουλεύουν συστηματικά και μεθοδικά όλο αυτό το χρονικό διάστημα για να βρουν την καλύτερη δυνατή επιλογή για την χώρα μας.


Tags: ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟΦΡΕΓΑΤΕΣ

Related Posts

F-35
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-35: Χωρίς ραντάρ θα παραδίδονται από το φθινόπωρο τα stealth μαχητικά στις ΗΠΑ – Το πρόβλημα με το APG-85

25/03/2026 - 07:28
PULS
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Ώρα υπογραφών για τους PULS: Σε 18 μήνες τα ισραηλινά συστήματα στην Ελλάδα

25/03/2026 - 05:07
Black Hawk
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

UH-60MX Black Hawk: O αμερικανικός στρατός παρέλαβε το πρώτο ελικόπτερο που μπορεί να πετάξει και χωρίς πιλότο

24/03/2026 - 17:37

Διαβάστε Επίσης

Ιράν: Το σχέδιο 15 σημείων των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου – Τι προβλέπει για Στενά του Ορμούζ και πυρηνικά όπλα

Ρούμπιο για 25η Μαρτίου: Επιδιώκουμε εμβάθυνση σχέσεων με την Ελλάδα για την κοινή ευημερία των λαών μας

Συντριβή C-130 στην Κολομβία: Στους 69 οι νεκροί – Αποκλείστηκε το σενάριο κατάρριψης από αντάρτες

Ιράν: Στην πυρηνική εγκατάσταση Μπουσέρ επιτέθηκαν ΗΠΑ και Ισραήλ – Αυτοσυγκράτηση, ζήτησε ο ΔΟΑΕ

Τραμπ για 25η Μαρτίου: Ελλάδα και ΗΠΑ είναι σύμμαχοι στην ελευθερία, ενωμένοι από την ιστορία, δοκιμασμένοι μέσα από αγώνες

Λίβανος: Νέοι φονικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ – Τουλάχιστον 9 νεκροί

F-35: Χωρίς ραντάρ θα παραδίδονται από το φθινόπωρο τα stealth μαχητικά στις ΗΠΑ – Το πρόβλημα με το APG-85

Ώρα υπογραφών για τους PULS: Σε 18 μήνες τα ισραηλινά συστήματα στην Ελλάδα

Top News

Λευτέρης Σουλτάτος για Βάσω Λασκαράκη: Θα ήθελα να την έχω φίλη αλλά εκείνο το βράδυ με κοιτούσε κάπως περίεργα

25η Μαρτίου: Η έπαρση της ελληνικής σημαίας και τα τανκς στη Φιλελλήνων πριν την εθνική παρέλαση

Λευτέρης Πανταζής για Κόνι Μεταξά: Τα ξαναβρήκαμε μετά από ένα διάστημα που οι σχέσεις μας ήταν δύσκολες

Συνταγή για σουπιές λεμονάτες με ρύζι και πράσα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert