OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Ασταμάτητη η Μπόκο Χαράμ κατέλαβε και λεηλάτησε δύο ακόμα στρατιωτικές βάσεις

28/12/2018 - 10:16
Νιγηρία
Share on FacebookShare on Twitter

 Μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ επιτέθηκαν σε δύο στρατιωτικές βάσεις στη βορειοανατολική Νιγηρία το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη στο πλαίσιο μιας εφόδου με σκοπό την κατάληψη της πόλης στρατηγικής σημασίας Μπάγκα, στη λίμνη Τσαντ, δήλωσαν πηγές προσκείμενες στον στρατό.

Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ), μιας φράξιας της Μπόκο Χαράμ που έχει ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), κυρίευσε μια ναυτική βάση και μια εγκατάσταση της Μεικτής Πολυεθνικής Δύναμης (MNJTF) στην Μπάγκα, έπειτα από σκληρές μάχες, ανέφεραν οι πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αυτή η φράξια της Μπόκο Χαράμ έχει εξαπολύσει επανειλημμένα επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών βάσεων στην περιοχή.

Μαχητές με πολλά οχήματα επιτέθηκαν στην Μπάγκα και ξέσπασαν σφοδρές ανταλλαγές πυρών ανάμεσα σε αυτούς και στους στρατιωτικούς στη βάση της MNJTF, στην οποία έδρευαν μονάδες των ένοπλων δυνάμεων της Νιγηρίας, του Νίγηρα, του Τσαντ και του Καμερούν.

Οι αντάρτες επιτέθηκαν επίσης σε μια ναυτική βάση στο Mile 3, περίπου πέντε χιλιόμετρα από τη Μπάγκα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο στρατιωτική πηγή υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Οι στρατιωτικοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με υπέρτερο και καλά οπλισμένο εχθρό και «αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν μαχόμενοι», σύμφωνα με την πηγή αυτή. Οι δράστες της επίθεσης άρπαξαν «στρατιωτικά φορτηγά, πυρομαχικά και πολλούς εκτοξευτήρες ρουκετών από τη βάση», συμπλήρωσε.

Οι μονάδες από τις δύο βάσεις αναδιπλώθηκαν σε μια άλλη ναυτική βάση, στο Fish Dam, στις όχθες της λίμνης Τσαντ, συνέχισε η πηγή. Η βάση αυτή, στην οποία τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά, έχει μπορέσει να αποκρούσει πολλές επιθέσεις μελών της Μπόκο Χαράμ.

Οι τζιχαντιστές κατόπιν υποχώρησαν, αλλά οι στρατιωτικοί αποφάσισαν να μην τους καταδιώξουν για να μην πέσουν σε ενέδρα, τακτική που χρησιμοποιούν συχνά τα μέλη της Μπόκο Χαράμ, πάντα κατά τον ίδιο αξιωματικό.

Ο εκπρόσωπος του στρατού της Νιγηρίας Σάνι Ούσμαν επιβεβαίωσε ότι ξέσπασαν οι μάχες, διευκρινίζοντας ότι η επίθεση των τζιχαντιστών άρχισε περί τις 19:00 (20:00 ώρα Ελλάδας), διήρκεσε όλη νύχτα και υποστηρίζοντας ακόμη πως είχε αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή τους μόνο ένας άνδρας του Ναυτικού.

Στρατιωτικές ενισχύσεις στάλθηκαν στην περιοχή για να καταδιώξουν τους τζιχαντιστές, συμπλήρωσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Κάτοικοι της πόλης Μαϊντουγκούρι ανέφεραν πως είδαν έξι πολεμικά αεροσκάφη να πετούν προς την κατεύθυνση της Μπάγκα.

Τον Ιανουάριο του 2015, η Μπόκο Χαράμ είχε κυριεύσει τη βάση της MNJTF και είχε καταλάβει την πόλη Μπάγκα, αφού τα μέλη της σκότωσαν εκατοντάδες κατοίκους και ανάγκασαν χιλιάδες άλλους να καταφύγουν στη Μαϊντουγκούρι.

Η πόλη αργότερα ανακτήθηκε, όμως οι τζιχαντιστές συνεχίζουν να εξαπολύουν συχνά επιθέσεις εναντίον των στρατιωτικών και των αμάχων στην περιοχή, προπύργιο του ΙΚΔΑ.

Ο ανταρτοπόλεμος των τζιχαντιστών της Μπόκο Χαράμ, που άρχισε το 2009 στη βορειοανατολική Νιγηρία, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 27.000 ανθρώπους και έχει προκαλέσει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, με τον εκτοπισμό 1,8 εκατομμυρίων κατοίκων.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΕΠΙΘΕΣΗΜΠΟΚΟ ΧΑΡΑΜΝΕΚΡΟΙΝΙΓΗΡΙΑΣΤΡΑΤΟΣΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Related Posts

ΗΠΑ - Ιράν - THAAD
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν περισσότερα συστήματα αεράμυνας στη Μέση Ανατολή, ενόψει πιθανής επίθεσης στο Ιράν

01/02/2026 - 19:48
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον 12 νεκροί σε επίθεση ρωσικού drone σε λεωφορείο που μετέφερε εργάτες ορυχείου

01/02/2026 - 19:36
Ισραήλ - Λωρίδα της γάζας
ΚΟΣΜΟΣ

Λωρίδα της Γάζας: Τουλάχιστον 32 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα – Για «αντίποινα» κάνει λόγο ο ισραηλινός στρατός

01/02/2026 - 18:22

Διαβάστε Επίσης

Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν περισσότερα συστήματα αεράμυνας στη Μέση Ανατολή, ενόψει πιθανής επίθεσης στο Ιράν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον 12 νεκροί σε επίθεση ρωσικού drone σε λεωφορείο που μετέφερε εργάτες ορυχείου

ΓΕΣ: Αποφοίτησαν 12 Αξιωματικοί της 78ης Εκπαιδευτικής Σειράς της ΣΤΕΑΜΧ [pics]

Λωρίδα της Γάζας: Τουλάχιστον 32 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα – Για «αντίποινα» κάνει λόγο ο ισραηλινός στρατός

Η Ουκρανία ευχαριστεί τον Έλον Μασκ για τα «μέτρα» που έλαβε ώστε ρωσικά drones να μην μπορούν να χρησιμοποιoύν το Starlink

Νίκος Δένδιας: «Oι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ακρογωνιαίος λίθος της ύπαρξης της Ελλάδας, που αντιμετωπίζει σημαντική απειλή»

Πακιστάν: Πάνω από εκατό νεκροί σε επιθέσεις αυτονομιστών στην Μπαλουτσιστάν

Χαμενεΐ: «Οποιαδήποτε αμερικανική επίθεση κατά του Ιράν θα πυροδοτούσε έναν περιφερειακό πόλεμο»

Top News

Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ «έβγαλε» είδηση: Γνωρίζω ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα έρθει στην Ελλάδα – Υπέροχη Πρώτη Κυρία η Μελάνια

Κακοκαιρία: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χιόνια μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας - Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Ρία Ελληνίδου για το σεξιστικό σύνθημα οπαδών: Το αντιμετώπισα με πλάκα, δεν πήγαμε σε χορό λογιστών

Σόλων Τσούνης: «Όλοι είχαμε άγχος για το «Σόι σου» γιατί στο παρελθόν κάποια σίκουελ σειρών δεν είχαν πάει καλά»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert