OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: «Αναπόφευκτη» η συμρφωνία με τον Άσαντ λένε οι Κούρδοι

06/01/2019 - 12:39
Share on FacebookShare on Twitter

 Μια συμφωνία με τη συριακή κυβέρνηση για το μέλλον της διοίκησης των αυτόνομων κουρδικών περιοχών στη βόρεια Συρία είναι «αναπόφευκτη», δήλωσε το Σάββατο στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κούρδος στρατιωτικός διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), Ρεντούρ Χαλίλ, ζητώντας τη διατήρηση των κουρδικών δυνάμεων στην περιοχή.

Μετά από δεκαετίες κοινωνικού αποκλεισμού και περιθωριοποίησης, η κουρδική μειονότητα στη Συρία κατέλαβε τον έλεγχο του 30% των εδαφών της χώρα (βόρεια και βορειοανατολικά), εγκαθιστώντας μια de facto αυτονομία, έπειτα από τις εμπόλεμες μάχες από το 2011.

«Είναι αναπόφευκτο ότι η αυτόνομη κουρδική διοίκηση θα καταλήξει σε λύση με την κυβέρνηση, επειδή οι περιοχές μας είναι μέρος της Συρίας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαλίλ.

Αιχμή του δόρατος στην μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, η αραβοκουρδική συμμαχία των SDF, που υποστηρίζεται από την Πολεμική Αεροπορία και το πυροβολικό του διεθνούς συνασπισμού δυνάμεων, κατόρθωσε να εκδιώξει τους τζιχαντιστές από διάφορες περιοχές της Συρίας.

Όμως, η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τον Δεκέμβριο για την πρόθεσή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, ώθησε τους Κούρδους σε νέα συμμαχία με το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ για να αντιμετωπίσει τις απειλές μιας τουρκικής επίθεσης.

Κατόπιν έκκλησης των Κούρδων, ο συριακός στρατός αναπτύχθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου για πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια στα περίχωρα της πόλης Μάνμπιτζ (βόρεια).

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με την κυβέρνηση για μια τελική λύση αναφορικά με τη διοίκηση στην Μάνμπιτζ», δήλωσε ο Χαλίλ στην συνέντευξη που παραχώρησε στην πόλη Αμούντα (βορειοανατολικά).

«Αν μια ρεαλιστική λύση, η οποία θα διατηρεί τα δικαιώματα των κατοίκων της περιοχής, επιτευχθεί για την Μάνμπιτζ, αυτή θα εφαρμοστεί και για τις υπόλοιπες περιοχές ανατολικά του Ευφράτη», σημείωσε, αναφερόμενος σε περιοχές που ελέγχονται από τους SDF στην ανατολική επαρχία Ντέιρ Εζόρ.

Οι Κούρδοι ξεκίνησαν για πρώτη φορά συνομιλίες τον Ιούλιο με το καθεστώς της Δαμασκού, το οποίο εξακολουθεί να διαλαλεί τη βούλησή του να επανακαταλάβει τον έλεγχο ολόκληρης της συριακής επικράτειας.

Ο Χαλίλ έκανε λόγο για «θετικά σημάδια» στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με τη συριακή κυβέρνηση, τονίζοντας ότι; «Η ανάπτυξη του στρατού στα βόρεια σύνορα με την Τουρκία δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Σημείωσε ωστόσο τις «διαφωνίες που υπάρχουν με την κυβέρνηση που απαιτεί διαπραγματεύσεις με διεθνή υποστήριξη» και ζήτησε από τη Ρωσία – χώρα σύμμαχος του Άσαντ – να αναλάβει ρόλο «εγγυητή».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο στρατιωτικός διοικητής των Σύρων Κούρδων απέκλεισε την αποχώρηση των Κούρδων μαχητών από τις περιοχές τους.

«Ίσως η αποστολή τους να αλλάξει, αλλά δεν θα αποσυρθούμε από τη γη μας», είπε χωρίς να απορρίψει την «ένταξή τους στον εθνικό στρατό της Συρίας»

Ο Χαλίλ ζήτησε για «ένα νέο σύνταγμα που θα εγγυάται τα δικαιώματα όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και του κουρδικού λαού».

Χάρη στη στρατιωτική βοήθεια της Μόσχας, το καθεστώς Άσαντ κατόρθωσε ελέγχει πλέον τα 2/3 της συριακής επικράτειας.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, φωτογραφία αρχείου REUTERS

Tags: ΑΣΑΝΤΚΟΥΡΔΟΙΡΩΣΙΑΣΥΡΙΑΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

πυρηνικές δοκιμές - ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Πυρηνικές δοκιμές: Οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει ακόμη «καμία απόφαση» για το πώς θα ξαναρχίσουν

24/03/2026 - 22:19
Ερντογάν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν: «Η Τουρκία διατηρεί την ψυχραιμία της και επιδιώκει ειρήνη στη Μέση Ανατολή»

24/03/2026 - 21:57
Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Τουλάχιστον 9 άνθρωποι τραυματίστηκαν από επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους με πυρομαχικά διασποράς [vids]

24/03/2026 - 21:51

Διαβάστε Επίσης

Ώρα υπογραφών για τους PULS: Σε 18 μήνες τα ισραηλινά συστήματα στην Ελλάδα

Καιρός σήμερα: Ισχυρά φαινόμενα στην Κρήτη – Τοπικές βροχές στην υπόλοιπη χώρα

Σαν σήμερα: Το 1821 ο Επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός κηρύσσει την έναρξη της Επανάστασης

Πυρηνικές δοκιμές: Οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει ακόμη «καμία απόφαση» για το πώς θα ξαναρχίσουν

Ερντογάν: «Η Τουρκία διατηρεί την ψυχραιμία της και επιδιώκει ειρήνη στη Μέση Ανατολή»

Ισραήλ: Τουλάχιστον 9 άνθρωποι τραυματίστηκαν από επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους με πυρομαχικά διασποράς [vids]

Financial Times: Το Ιράν επιτρέπει σε «μη εχθρικά» πλοία να περνάνε από τα Στενά του Ορμούζ

IDF: Έπληξε βασική ιρανική εγκατάσταση παραγωγής εκρηκτικών στο Ισφαχάν και εκτοξευτή πυραύλων στο δυτικό Ιράν [vids]

Top News

Οι διάλογοι φωτιά που έκαψαν το κύκλωμα που εξαπατούσε τον ΕΦΚΑ - «Δύο μαγαζιά μου είναι σε εικονική εταιρεία» έλεγε ο TikToker

Ο Γιώργος Τσαγκαράκης αφέθηκε ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους - Του επιβλήθηκε και εγγύηση 50.000 ευρώ

Νίκος Ορφανός: Μόλις έμαθα ότι έχω όγκο στον εγκέφαλο ενημέρωσα τον γιο και τη γυναίκα μου, τους είπα θα το παλέψουμε

Αλεξάνδρα Ούστα: Η μητέρα μου πέθανε στην κλινική που είχε μπει για απεξάρτηση από το αλκοόλ

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert