OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΝΑΤΟ

Συνθήκη του Άαχεν: Και με «τη βούλα» η εμβάθυνση του γαλλογερμανικού άξονα

22/01/2019 - 17:57
Μέρκελ - Μακρόν - Μεσόγειος
Share on FacebookShare on Twitter

Η Άγγελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν διακήρυξαν σήμερα τη βούλησή τους για την προσέγγιση των δύο χωρών τους και την προώθηση της Ευρώπης, υπογράφοντας μια νέα συνθήκη η οποία προκάλεσε τη μήνιν των εθνικιστών των δύο χωρών.

Ο Γάλλος πρόεδρος κατηγόρησε τους τελευταίους ότι διαδίδουν «επικίνδυνα» ψέματα για το θέμα αυτό.

Φθάνοντας σήμερα το πρωί στο Άαχεν της Γερμανίας, την πρωτεύουσα του Καρλομάγνου, μπροστά από το δημαρχείο της πόλης του 14ου αιώνα, τους δύο ηγέτες υποδέχθηκαν με αποδοκιμασίες δεκάδες άνθρωποι, ορισμένοι από τους οποίους φορώντας κίτρινα γιλέκα, που φώναζαν «Η Μέρκελ πρέπει να φύγει» και «Μακρόν, παραιτήσου».

Η ακροδεξιά τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία, αλλά και η ριζοσπαστική αριστερά στη Γερμανία, διπλασίασαν τη σφοδρότητα με την οποία επιτίθενται κατά της νέας γαλλο-γερμανικής συνθήκης τις τελευταίες ημέρες, επικαλούμενες τον κίνδυνο να απωλεσθεί κυριαρχία.

Αβάσιμες φήμες κυκλοφόρησαν ευρέως, από την πρόθεση της Γαλλίας να μοιραστεί με το Βερολίνο την έδρα της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μια δήλωση της Μαρίν Λεπέν, μέχρι την εκχώρηση της Αλσατίας και της Λορένης στη Γερμανία.

«Εκείνοι που ξεχνάνε την αξία της γαλλο-γερμανικής συμφιλίωσης γίνονται συνεργοί στα εγκλήματα του παρελθόντος, εκείνοι που παρωδούν ή διασπείρουν ψεύδη κάνουν κακό στους λαούς που υποτίθεται ότι προασπίζουν και στην Ιστορία μας», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Το Ελιζέ έκρινε μάλιστα απαραίτητο να τους διαψεύσει στον ιστότοπό του χθες βράδυ, με ένα κείμενο που εξηγεί ότι θέλει να δοθεί «όλη η αλήθεια» για τη συνθήκη του Άαχεν.

Στη Γερμανία, ο ηγέτης της ακροδεξιάς Αλεξάντερ Γκάουλαντ κατηγόρησε το Παρίσι και το Βερολίνο ότι με τη συνθήκη θέλουν να δημιουργήσουν μια «σούπερ ΕΕ» στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Μαρίν Λεπέν ζήτησε προσφυγή στο Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας για τη νέα συνθήκη κρίνοντας ότι δεν συνάδει με το γαλλικό Σύνταγμα.

Αψηφώντας τις επικρίσεις, ο Εμανουέλ Μακρόν και η Άγγελα Μέρκελ διαδήλωσαν την πρόθεσή τους για «σύγκλιση» των πολιτικών τους σε όλους τους τομείς, από την οικονομία μέχρι την άμυνα, την παιδεία, την έρευνα, την εξωτερική πολιτική.

«Κάνουμε πράξη την οικονομική και κοινωνική σύγκλησή μας, τη σταδιακή προσέγγιση των κοινωνιών μας, την προσέγγιση των μεθοριακών περιοχών, τη δημιουργία μιας νέας δυναμικής», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Τόσο η Άγγελα Μέρκελ όσο και ο Εμανουέλ Μακρόν επαναβεβαίωσαν τη βούλησή τους για τη δημιουργία εν καιρώ ενός «ευρωπαϊκού στρατού» και κρίνουν πως οι χώρες τους έχουν έναν κινητήριο ρόλο να διαδραματίσουν σε αυτόν τον τομέα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε μια «κοινή στρατιωτική παιδεία και μια κοινή βιομηχανία εξοπλισμών» που περιλαμβάνονται στη νέα συνθήκη.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπερθεμάτισε από την πλευρά του στη διάρκεια μιας συζήτησης για την Ευρώπη με πολίτες των δύο χωρών. «Υπάρχουν απολυταρχικές δυνάμεις που αναδύονται σχεδόν παντού; Ας φτιάξουμε έναν αληθινό ευρωπαϊκό στρατό για να προστατευθούμε και ας έχουμε μια αληθινή εξωτερική πολιτική».

Η νέα γαλλο-γερμανική συνθήκη περιλαμβάνει μια ρήτρα διμερούς αλληλεγγύης μεταξύ των δύο χωρών σε περίπτωση επίθεσης στη μία ή την άλλη χώρα, η οποία έρχεται ως συμπλήρωμα εκείνης που υπάρχει ήδη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε σε ανακοίνωση την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συνθήκης, εκτιμώντας πως «εδώ και δεκαετίες η γαλλο-γερμανική συνεργασία είναι απαραίτητη για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη».

Στο κείμενο αναφέρεται πως οι δύο χώρες «παρέχουν βοήθεια και συνδρομή η μία στην άλλη με όλα τα μέσα που διαθέτουν, περιλαμβανομένης της στρατιωτικής δύναμης, σε περίπτωση επίθεσης εναντίον της επικράτειάς τους. Θα μπορούν επίσης να αναπτύξουν από κοινού μέσα σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης ή να συνεργαστούν σε μεγάλα στρατιωτικά προγράμματα κατά το πρότυπο των προγραμμάτων τους για τα άρματα μάχης ή τα μαχητικά αεροπλάνα.

Προβλέπεται επίσης «η διεξαγωγή επιχειρήσεων κοινής ανάπτυξης» και η εγκαθίδρυση ενός «γαλλο-γερμανικού Συμβουλίου άμυνας και ασφάλειας».

Το Παρίσι και το Βερολίνο ελπίζουν με την επαναβεβαιωθείσα συμμαχία τους να ενισχύσουν το ευρωπαϊκό σχέδιο, που έχει εξασθενήει λόγω της ανόδου των ευρωσκεπτικιστών, τέσσερις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

«Την ώρα που η Ευρώπη κλυδωνίζεται εξαιτίας του Brexit και απειλείται από τους εθνικισμούς, από προκλήσεις που ξεπερνούν το πλαίσιο των εθνών, η Γερμανία και η Γαλλία οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί και να δείξουν τον δρόμο», εκτίμησε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η συνθήκη αναμένεται να «συμπληρώσει» εκείνην του Ελιζέ που υπογράφτηκε το 1963 από τον στρατηγό ντε Γκολ και τον Κόνραντ Αντενάουερ, που υλοποίησαν τη μεταπολεμική γαλλο-γερμανική συμφιλίωση.

Η συνθήκη, ωστόσο, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, υπογράφεται από δύο αποδυναμωμένους ηγέτες: η Άγγελα Μέρκελ ετοιμάζεται να αφήσει τον θώκο το φθινόπωρο του 2021, και ο Εμανουέλ Μακρόν αντιμετωπίζει την κρίση των «κίτρινων γιλέκων».

Την ίδια ώρα πολλές εφημερίδες χαρακτηρίζουν την πρόοδο που καταγράφηκε στη νέα συνθήκη μέτρια, όπως η γερμανική Handelsblatt που κάνει λόγο για ένα «άτολμο και χωρίς σφρίγος» κείμενο.

Για το εβδομαδιαίο Der Spiegel, η «δυσπιστία που εξακολουθεί να υφίσταται ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και την Άγγελα Μέρκελ δεν είναι κάτι ξένο.

«Η Άγγελα Μέρκελ είδε στον (Γάλλο) πρόεδρο έναν άνδρα που μιλάει για μεταρρύθμιση όταν είναι να υπερασπιστεί τα γαλλικά συμφέρονται και ο Μακρόν είδε στην καγκελάριο μια γυναίκα που προσέχει με φόβο τα γερμανικά χρήματα», εκτιμά η εφημερίδα, υπογραμμίζοντας πως η συνθήκη του Άαχεν είναι «ίσως η τελευταία ευκαιρία να διασωθεί η δύσκολη σχέση τους».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ 

Tags: ΓΑΛΛΙΑΓΕΡΜΑΝΙΑΜΑΚΡΟΝΜΕΡΚΕΛ

Related Posts

Ιντσιρλίκ - NATO
ΝΑΤΟ

Τουρκικό υπουργείο Άμυνας: Η αεράμυνα του ΝΑΤΟ αναχαίτισε τον βαλλιστικό πύραυλο προς το Ιντσιρλίκ

13/03/2026 - 12:15
NATO
ΝΑΤΟ

Τουρκία: Το NATO αναπτύσσει Patriot στην Μαλάτια – Η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας [pic]

10/03/2026 - 09:55
Cold Response
ΝΑΤΟ

Cold Response: Ξεκίνησαν οι στρατιωτικές ασκήσεις του NATO στην Αρκτική – Οι συμμετοχές

09/03/2026 - 12:11

Διαβάστε Επίσης

Από τον Δούναβη έως την Ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα σε αναβαθμισμένο ρόλο με εγγυητή τις ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις

Σαν σήμερα: Το 2003 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους διατάσσει την επίθεση κατά του Ιράκ

Κατάρ: Υπό έλεγχο η φωτιά στην κυριότερη μονάδα LNG μετά από ιρανική επίθεση – Αναχαιτίσεις σε Εμιράτα και Ριάντ

Το Ισραήλ έπληξε πάνω από 5 πολεμικά πλοία του Ιράν στην Κασπία Θάλασσα, σύμφωνα με το Axios

Ισπανία: Αποσύρει 300 στρατιώτες από το Ιράκ λόγω της κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Ουκρανία: Χτυπήσαμε ρωσικά εργοστάσια κατασκευής και συντήρησης αεροσκαφών Ilyushin

Τουρκία: Προτείνει επέκταση του πετρελαιαγωγού της μέχρι τη Βασόρα του Ιράκ ως εναλλακτική στα Στενά του Ορμούζ

France Libre: «Ελεύθερη Γαλλία» το όνομα του αεροπλανοφόρου που θα αντικαταστήσει το Charles de Gaulle [pics]

Top News

Η Αγγελική Ηλιάδη για την αποκάλυψη περί κακοποίησης από τον Μπάμπη Λαζαρίδη: Δεν φοβάμαι πια, νιώθω περήφανη που μίλησα

Γαλάτεια Βασιλειάδη: Με τον Γιώργο Παπαδόπουλο μείναμε 2 μήνες χώρια και κατάλαβα ότι δεν μπορώ να ζήσω χωρίς αυτόν

Eurovision: Το Ισραήλ «φλερτάρει» με αποκλεισμό από τον διαγωνισμό λόγω νομοσχεδίου για τη δημόσια τηλεόραση

Απίστευτη γκάφα στο «The Chase»: Οι παίκτες έδωσαν την ίδια λανθασμένη απάντηση με τη «Γυναίκα με τα μαύρα»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert