OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

Η Τουρκία το παίζει δερβέναγας στην ΑΟΖ: Σε κλοιό κατασκοπίας η Κύπρος

17/02/2019 - 07:38
Share on FacebookShare on Twitter

Το ρόλο του δερβέναγα στην Κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζει να παίζει η Τουρκία. Μάλιστα αναβαθμίζει το επίπεδο των προκλήσεων, και ξεπερνώντας κάθε όριο έχει στήσει κλοίο κατασκόπων γύρω από την Κύπρο.

Πρωταγωνιστές της ακραίας επιθετικότητας της Τουρκίας, το ερευνητικό Μπαρμπαρός αλλά και η Πολεμική Αεροπορία. Το Μπαρμπαρός, τα τελευταία 24ωρα, πέραν της παράνομης δραστηριότητάς του στα τεμάχια 7, 8, 9 και 1 της κυπριακής ΑΟΖ, ακολουθεί και τη δραστηριότητα του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, που πραγματοποιεί έρευνες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Φιλελεύθερος” της Κύπρου τις τελευταίες εβδομάδες, το ερευνητικό Nautical Geo πραγματοποιεί συγκεκριμένες εξειδικευμένες γεωλογικές και περιβαλλοντικές έρευνες, εντός τμημάτων των τεμαχίων 6, 7, 8, 10, 11 και 12, από τα αποτελέσματα των οποίων μεταξύ άλλων θα καθοριστούν και τα ακριβή σημεία των αμέσως επόμενων τεσσάρων από τις πέντε γεωτρήσεις που προγραμματίζονται στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. 
 
ΠΗΓΗ: www.philenews.com
Το ερευνητικό, που επιχειρεί για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και των αναδόχων των ερευνητικών δικαιωμάτων στα τεμάχια αυτά, βγαίνει στη θάλασσα, πραγματοποιεί τις έρευνες που προγραμματίζει και επιστρέφει στο λιμάνι Λεμεσού. Επειδή απαιτείται ήρεμη θάλασσα για τις έρευνες, που περιλαμβάνουν και συλλογή δεδομένων από τον βυθό, μένει δεμένο όταν επικρατούν δυσμενείς συνθήκες στην θάλασσα. Στην τελευταία του έξοδο για έρευνες για αρκετές μέρες της εβδομάδας, πραγματοποίησε συγκεκριμένες έρευνες σε περιοχές των τεμαχίων 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ.
 
Το Μπαρμπαρός, που τις τελευταίες μέρες πραγματοποιούσε παράνομες σεισμογραφικές έρευνες κυρίως στο τεμάχιο 8, στην περιοχή που «δέσμευσε» παράνομα η Τουρκία για το σκοπό αυτό, εξέρχεται σαφώς της πορείας του εντός της παράνομα «δεσμευμένης ζώνης», για να κάνει έρευνες πάνω από τις περιοχές που σταματά για έρευνα το Nautical Geo.

 
Τουρκικές αποστολές και από αέρος στη γεώτρηση
 
Σε διάφορες περιπτώσεις αυτές τις μέρες, η Τουρκία έστειλε νότια της Κύπρου το κατασκοπευτικό αεροσκάφος που διαθέτει, το CASA CN-235 MSA, με το αναγνωριστικό «Turna15» και νηολόγιο TCB-651, που πραγματοποιούσε –ιδιαίτερα από τη Δευτέρα μέχρι τα μέσα της εβδομάδας– πολύωρες αποστολές. Το τουρκικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος πραγματοποιούσε κύκλους στο τρίγωνο μεταξύ της γεώτρησης στον στόχο «Γλαύκος», της περιοχής που έπλεε το Nautical Geo και της περιοχής που έπλεε το τουρκικό Μπαρμπαρός. Σύμφωνα με πηγές του «Φ», μεταξύ άλλων κατέγραψε και τα δεδομένα πλοίων του ρωσικού στόλου που βρίσκονται στην περιοχή. 
 
Την Πέμπτη, καταγράφηκε στην ίδια περιοχή η παρουσία δύο τουρκικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών ταυτόχρονα. Επρόκειτο για ένα Boeing KC-135R και ένα Boeing E-7T. Το δεύτερο, το E-7T (Boeing 737-7ES Peace Eagle) με τα χαρακτηριστικά Turaf12, τόσο την Πέμπτη όσο και τις προηγούμενες μέρες, δηλαδή την Τρίτη και την Τετάρτη, πραγματοποίησε σειρά κύκλων πάνω από την περιοχή της γεώτρησης στον στόχο «Γλαύκος» και των περιοχών που κινήθηκε το ερευνητικό Nautical Geo. Πρόκειται για αεροσκάφος της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, εξοπλισμένο με συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου.
 
Τις ίδιες μέρες πάντως, πραγματοποιούσαν πτήσεις στην περιοχή και αμερικανικά κατασκοπευτικά, ενώ ταυτόχρονα γίνονταν και οι τακτικές κατασκοπευτικές πτήσεις από πλευράς Ισραήλ στην περιοχή. 
 
Χαρακτηριστική ήταν η περασμένη Δευτέρα, όπου ταυτόχρονα ήταν στον αέρα νότια των ακτών της Κύπρου, περιλαμβανομένης και της περιοχής που πετούσε το τουρκικό κατασκοπευτικό, πέντε κατασκοπευτικά αεροπλάνα. 
 
Συγκεκριμένα, πέραν του τουρκικού κατασκοπευτικού, καταγράφονται πτήσεις δύο αμερικανικών τύπου Boeing RC (το ένα 135V και το δεύτερο 135U), όπως και του σχεδόν μόνιμου πλέον στην περιοχή αμερικανικού P-8A Poseidon (που εποπτεύει κυρίως σε σχέση με τη Συρία), αλλά και του ισραηλινού G550 Nachshon 679, που επίσης εποπτεύει σε πολύ μεγάλο ύψος σχεδόν καθημερινά μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου.
 
Χθες, καταγράφηκε νοτιοδυτικά της Κύπρου σε απόσταση μέχρι και 30 ν. μιλίων από το Πισσούρι, να πετά και κατασκοπευτικό αεροπλάνο του ΝΑΤΟ, τύπου Awacs, που πραγματοποίησε κύκλους στην περιοχή και αποχώρησε. Επρόκειτο για αεροσκάφος τύπου Boeing E-3A Sentry LX-N9044. Να σημειωθεί ότι χθες, έφτασε στην περιοχή ακόμα ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος, που είναι ενταγμένο στο πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ, τύπου C-26D Metro Swearingen. 

Tags: ΑΟΖΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖΚΥΠΡΟΣΤΟΥΡΚΙΑΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Related Posts

Εθνική Φρουρά
ΚΥΠΡΟΣ

Συναγερμός στην Εθνική Φρουρά Κύπρου: «Εξαφανίστηκαν» 13 κιλά εκρηκτικών – Τα σενάρια που εξετάζονται

30/01/2026 - 16:20
Γεραπετρίτης
ΚΥΠΡΟΣ

Γεραπετρίτης για Κυπριακό: «Νέες συνομιλίες όταν ωριμάσουν οι συνθήκες» – Τι είπε για Συρία και Λιβύη με τον ΓΓ του ΟΗΕ

29/01/2026 - 08:33
Hisar
ΚΥΠΡΟΣ

Hisar: Η Τουρκία ανέπτυξε αντιαεροπορικό σύστημα του Steel Dome στα κατεχόμενα, γράφουν κυπριακά ΜΜΕ

26/01/2026 - 17:22

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1912 ο Εμμανουήλ Αργυρόπουλος πραγματοποιεί την πρώτη πτήση στην Ελλάδα με αεροπλάνο τύπου Νιεπόρ 50 ίππων

Ο Σμήναρχος είχε τετ α τετ με Κινέζο σύνδεσμο στην Αθήνα – Οι θέσεις «κλειδιά» και οι σχέσεις με απόστρατους [vid]

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» πληρωμών από τις 9 έως τις 13 Φεβρουαρίου

Δένδιας: Το SAFE είναι μόνο η αρχή – Πρέπει να παραταθεί η προθεσμία και να αυξηθούν τα κονδύλια για επενδύσεις

Πολεμική Αεροπορία: Οι 330 και 347 Μοίρες εντυπωσίασαν με F-16 στο Tactical Leadership Programme του NATO

Ρωσία: Καταστροφικές επιθέσεις ουκρανικών drones σε στρατιωτικά εργοστάσια και διοικητικά κέντρα [vids]

Washington Post: Η «πυρηνική κόντρα» ΗΠΑ με Κίνα και το ρευστό status quo μετά την εκπνοή της New START

Ζελένσκι: Με 400 drones και 40 πυραύλους επιτέθηκε η Ρωσία – Τα ουκρανικά πυρηνικά εργοστάσια μείωσαν την παραγωγή τους

Top News

Αννίτα Πάνια και Νίκος Σαμοΐλης εμφανίστηκαν μαζί στη ραδιοφωνική της εκπομπή μετά τις φήμες χωρισμού

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο Παύλος Ντε Γκρες με γαλανόλευκη γραβάτα, η Μαρί Σαντάλ και ο Νικόλαος Ντε Γκρες στην τελετή έναρξης

Καρυστιανού για την τραγωδία στη Χίο: «Η λέξη εισβολή μετατράπηκε σε εισβολείς, οτιδήποτε λέω δολίως παρερμηνεύεται»

Το ραντεβού του σμήναρχου με τον Κινέζο σύνδεσμό του στην Αθήνα, οι σχέσεις με απόστρατους και οι συγγενείς που «πέφτουν από τα σύννεφα»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert