OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΝΑΤΟ

Οι Ευρωπαίοι σε αναζήτηση ενότητας απέναντι στις νέες απειλές του Τραμπ

22/02/2019 - 14:32
Share on FacebookShare on Twitter

 Οι Ευρωπαίοι θα συζητήσουν σήμερα στο Βουκουρέστι το θέμα της έναρξης διαπραγματεύσεων για μία περιορισμένη στα βιομηχανικά προϊόντα εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, για να αποφύγουν τους επώδυνους δασμούς που ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί και πάλι να επιβάλει στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.

Το Παρίσι, επιφυλακτικό, και το Βερολίνο, που θέλει να επιταχύνει, διαφωνούν, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Οι Γερμανοί, που ελπίζουν ότι από αυτήν την συνεδρίαση θα προκύψει ένα ισχυρό μήνυμα των υπουργών Εμπορίου, θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν την επιβολή δασμών που θα ήσαν καταστροφικοί για έναν ζωτικής σημασίας τομέα της οικονομίας τους.

Η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ είχε χαρακτηρίσει το Σάββατο «τρομακτικό» ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν απειλή τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.

Ομως οι Γάλλοι φοβούνται την επανεμφάνιση του τόσο «ευαίσθητου» θέματος που αποτελεί μία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τις ΗΠΑ, εν μέσω της κρίσης των κίτρινων γιλέκων και τρεις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

«Η Γαλλία συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με τη Γερμανία», διαβεβαίωσε ο γάλλος υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Εμπορίου Ζαν-Μπατίστ Λεμουάν, χαρακτηρίζοντας «μεγάλης σημασίας την προστασία της ευρωπαϊκής ενότητας».

Εκτός του Παρισιού, η Ισπανία, που θεωρεί ότι οι ελιές της φορολογούνται από τις ΗΠΑ κατά άδικο τρόπο, καθώς και το Βέλγιο, διχασμένο για την συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τον Καναδά, την CETA, είναι επίσης πιθανόν να επιλέξουν να καθυστερήσουν τις συνομιλίες.

Η ιδέα μίας συμφωνίας ΕΕ/ΗΠΑ, που θα αφορούσε μόνο τα βιομηχανικά προϊόντα, εμφανίσθηκε μετά την επίσκεψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον περασμένο Ιούλιο στην Ουάσινγκτον, την στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ απειλούσε με την επιβολή δασμών επί των ευρωπαϊκών αυτοκινήτων.

Κατά γενική έκπληξη, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε εμπορική ανακωχή και δεσμεύθηκαν να εργασθούν επί του θέματος.

Οι συνομιλίες έχουν λίγο προοδεύσει έκτοτε ανάμεσα στους Αμερικανούς, που είναι επικεντρωμένοι στο άλλο εμπορικό μέτωπο με την Κίνα, και τους Ευρωπαίους, που μάλλον είναι ικανοποιημένοι από την εύθραυστη ισορροπία με την Ουάσινγκτον.

Αντίμετρα

Ομως, ο Ντόναλντ Τραμπ επανέφερε την πίεση την Τετάρτη επαναλαμβάνοντας την απειλή του για να επιβολή δασμών επί των ευρωπαϊκών αυτοκινήτων, λίγες ημέρες αφού έλαβε από το υπουργειο Εμπορίου των ΗΠΑ έκθεση για την αυτοκινητοβιομηχανία, το περιεχόμενο της οποίας παραμένει απόρρητο.

«Προσπαθούμε να επιτύχουμε συμφωνία. Οι Ευρωπαίοι είναι αμετακίνητοι στην διαπραγμάτευση…Εάν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία, θα επιβάλουμε δασμούς», προειδοποίησε ο Τραμπ, που έχει μπροστά του τρεις μήνες για να θέσει σε εφαρμογή της απειλή του.

Με τις δηλώσεις του ο Ντόναλντ Τραμπ φέρνει την Ευρωπαϊκή Ενωση σε αντιστοίχως δύσκολη θέση με αυτήν στην οποία βρισκόταν όταν δήλωσε ότι δεν μπορεί να διαπραγματευθεί με το πιστόλι στον κρόταφο.

Η ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα δηλώνοντας χθες ότι μία τέτοια συμφωνία είναι «εφικτή».

«Θα μπορούσαμε να επιταχύνουμε, αν τα κράτη μέλη συμφωνούσαν επ΄αυτού…έχουμε ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη με τους Αμερικανούς», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, μία τέτοια συμφωνία θα είχε ως αποτέλεσμα μέχρι το 2033 την αύξηση των ανταλλαγών κατά 53 δισεκατομμύρια ευρώ, που ισοδυναμεί με μία σταγόνα νερό στις εμπορικές ανταλλαγές ΕΕ-ΗΠΑ.

Εάν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέχισε να προωθεί τον διάλογο, προειδοποίησε ότι θα απαντήσει άμεσα σε τυχόν επιβολή τιμωρητικών δασμών από την Ουάσινγκτον.

Μία λίστα αμερικανικών προϊόντων επί των οποίων θα μπορούσαν να επιβληθούν δασμοί σε αντίποινα, ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι έτοιμη.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί θα υπενθυμίσουν επίσης από το Βουκουρέστι ότι αντίθετα με τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ, η γεωργία δεν αποτελεί μέρος των συνομιλιών.

Θα μπορούσαν επίσης να ζητήσουν τον τερματισμό των τιμωρητικών αμερικανικών δασμών επί του χάλυβα και του αλουμινίου, που έχουν επιβληθεί εδώ και μήνες.

Σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας συμβούλων EY, οι δασμοί ύψους 25% επί των αυτοκινήτων θα κόστιζε, για παράδειγμα, 5 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΔΑΣΜΟΙΕΕΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣΗΠΑΤΡΑΜΠ

Related Posts

NATO
ΝΑΤΟ

Το NATO απέσυρε την αποστολή του από το Ιράκ, εν μέσω πολέμου στη Μέση Ανατολή

20/03/2026 - 17:44
Ιντσιρλίκ - NATO
ΝΑΤΟ

Τουρκικό υπουργείο Άμυνας: Η αεράμυνα του ΝΑΤΟ αναχαίτισε τον βαλλιστικό πύραυλο προς το Ιντσιρλίκ

13/03/2026 - 12:15
NATO
ΝΑΤΟ

Τουρκία: Το NATO αναπτύσσει Patriot στην Μαλάτια – Η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας [pic]

10/03/2026 - 09:55

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1896 ο Λεωνίδας Πύργος γίνεται ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων

Νετανιάχου: «Το Ισραήλ διευρύνει την ουδέτερη ζώνη στον Λίβανο – Η επιχείρηση κατά του Ιράν συνεχίζεται»

Ιράν: «Έχουμε πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν χερσαία επιχείρηση στα νησιά μας, μέσω γειτονικής χώρας»

ΗΠΑ: «Ο Τραμπ θα πλήξει ακόμη πιο σκληρά το Ιράν εάν δεν αποδεχτεί την ήττα του», προειδοποιεί ο Λευκός Οίκος

NYT: Το Ισραήλ προσπαθεί να καταστρέψει την ιρανική βιομηχανία όπλων μέσα σε 48 ώρες, πριν κάνει συμφωνία ο Τραμπ

To Ιράν απειλεί με επιθέσεις και στο στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ στην Ερυθρά Θάλασσα, «αν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν οποιαδήποτε χερσαία δράση»

Ισραήλ: Η κυβέρνηση ενέκρινε την επιστράτευση 400.000 εφέδρων – «Πράσινο φως» για νέα πλήγματα σε Ιράν και Χεζμπολάχ

Ιράν: Η Ρωσία απομακρύνει το προσωπικό της από τον πυρηνικό σταθμό Μπουσέρ

Top News

Εριέττα Κούρκουλου - Βύρωνας Βασιλειάδης: Φωτογραφίες από την απόδραση στο Ναύπλιο με τους γιους τους

Ο Έλληνας πρέσβης διόρθωσε το «Μακεδονία» της Μελάνια Τραμπ και «πρόλαβε» μεγάλο ατόπημα

Κόνι Μεταξά: Δεν είμαι ανοιχτή σε νέο έρωτα, περνάω ωραία μόνη 

Σίσσυ Χρηστίδου σε Κωνσταντίνο Βασάλο: «Μπορεί να μένουμε σε μία ιστορία που είναι πολύ τοξική, αλλά να μην το ξέρουμε»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert