OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Η εκλογική επιτροπή έριξε «άκυρο» σε αραβική συμμαχία να κατέβει στις εκλογές

08/03/2019 - 10:43
Share on FacebookShare on Twitter

Η εκλογική επιτροπή του Ισραήλ ενέκρινε την υποψηφιότητα δύο ακροδεξιών Εβραίων πολιτικών του κόμματος Εβραϊκή Ισχύς στις εκλογές της 9ης Απριλίου, ενώ απέκλεισε ένα αραβικό κόμμα, το οποίο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει κατηγορήσει ότι στηρίζει την τρομοκρατία.

Η εκλογική επιτροπή, που αποτελείται από έναν δικαστή και εκπροσώπους των κομμάτων του απερχόμενου κοινοβουλίου, επικύρωσε την υποψηφιότητα του Μάικλ Μπεν- Αρί, επικεφαλής του κόμματος Εβραϊκή Ισχύς, παρά την αντίθετη άποψη του γενικού εισαγγελέα του Ισραήλ και τις εκκλήσεις άλλων πολιτικών κομμάτων. Παράλληλα εγκρίθηκε και η υποψηφιότητα του Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ενός άλλου πολιτικού του ίδιου κόμματος.

Ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ Αβιχάι Μάντελμπλιτ εκτίμησε σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε αργά την Τρίτη το βράδυ ότι η υποψηφιότητα του Μπεν- Αρί θα πρέπει να ακυρωθεί.

Ο Μπεν- Αρί έχει χαρακτηρίσει τους Ισραηλινούς Άραβες «προδότες και δολοφόνους», γεγονός που αποτελεί «υποκίνηση στον ρατσισμό», σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα.

Ο Μπεν- Αρί είναι ένας από τους μεγάλους ωφελημένους της συμμαχίας που σχηματίστηκε τον Φεβρουάριο, έπειτα από προτροπή του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, μεταξύ του κόμματός Εβραϊκή Ισχύς και του Εβραϊκή Εστία προκειμένου να μπορέσουν να συγκεντρώσουν το απαραίτητο ποσοστό στις εκλογές και να εισέλθουν στο κοινοβούλιο.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι από μόνα τους τα δύο αυτά κόμματα δεν θα κατάφερναν να συγκεντρώσουν το 3,5% που είναι απαραίτητο για να εισέλθουν στο κοινοβούλιο. Συμμαχώντας μπορεί να κερδίσουν έως και πέντε έδρες σε σύνολο 120.

Ο Νετανιάχου εκτιμά ότι η συμμαχία μεταξύ τους είναι ένας τρόπος να βελτιώσει τις πιθανότητές του να σχηματίσει μια δεξιά κυβέρνηση υπό το Λικούντ μετά τις πρόωρες εκλογές και να κερδίσει μια πέμπτη θητεία στην πρωθυπουργία.

Οι επικεφαλής του κόμματος Εβραϊκή Ισχύς έχουν αυτοχαρακτηριστεί διάδοχοι του Μέιχ Καχάνε, ενός γεννημένου στις ΗΠΑ ραβίνου που διετέλεσε βουλευτής για μία θητεία στο Ισραήλ τη δεκαετία του 1980 προτού το κόμμα του Καχ απαγορευθεί στη χώρα ως ρατσιστικό.

Ο Καχάνε δολοφονήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1990 από έναν γεννημένο στην Αίγυπτο Αμερικανό.

Το αριστερό κόμμα Meretz όπως το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα έχουν ανακοινώσει ότι θα ασκήσουν έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απόφασης της εκλογικής επιτροπής.

Η επιτροπή ψήφισε επίσης για να αποκλείσει την αραβική συμμαχία Ράαμ- Μπάλαντ από τις εκλογές επειδή στηρίζει την «τρομοκρατία», έπειτα από σχετικό αίτημα που υπέβαλε το Λικούντ, το οποίο καταγγέλλει ότι το Ράαμ αμφισβητεί τον εβραϊκό χαρακτήρα του Ισραήλ.

«Όσοι στηρίζουν την τρομοκρατία δεν έχουν θέση στην Κνεσέτ», σχολίασε στο Twitter ο Νετανιάχου.

Το Ράαμ- Μπάλαντ, στο οποίο συμμετέχουν ισλαμιστές και άραβες εθνικιστές και στο απερχόμενο κοινοβούλιο έχει οκτώ έδρες, περιγράφει τον εαυτό του ως ένα δημοκρατικό κίνημα που αντιτίθεται στην κατοχή από το Ισραήλ παλαιστινιακών εδαφών.

«Αυτό που συμβαίνει στη χώρα αυτή είναι ανησυχητικό, αλλά όχι απροσδόκητο», σχολίασε η Χίμπα Γιάζμπακ, υποψήφια του Ράαμ- Μπάλαντ μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ισραηλινού στρατού, ενώ πρόσθεσε ότι το κόμμα της θα ασκήσει έφεση στην απόφαση.

Παράλληλα η εκλογική επιτροπή απέκλεισε από τις εκλογές και τον Όφερ Κασίφ, τον μοναδικό Εβραίο υποψήφιο του βασικού αραβικού συνασπισμού, του Hadash, επίσης με τη δικαιολογία ότι στηρίζει «την τρομοκρατία».

«Είναι η πρώτη φορά που ένας Εβραίος υποψήφιος αποκλείεται για τους λόγους αυτούς», εξήγησε ο δικηγόρος του Χάσαν Τζαμπαρίν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΕΚΛΟΓΕΣΙΣΡΑΗΛΣΥΜΜΑΧΙΑ

Related Posts

Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Το σχέδιο 15 σημείων των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου – Τι προβλέπει για Στενά του Ορμούζ και πυρηνικά όπλα

25/03/2026 - 09:29
Ρούμπιο
ΚΟΣΜΟΣ

Ρούμπιο για 25η Μαρτίου: Επιδιώκουμε εμβάθυνση σχέσεων με την Ελλάδα για την κοινή ευημερία των λαών μας

25/03/2026 - 09:14
C-130
ΚΟΣΜΟΣ

Συντριβή C-130 στην Κολομβία: Στους 69 οι νεκροί – Αποκλείστηκε το σενάριο κατάρριψης από αντάρτες

25/03/2026 - 09:04

Διαβάστε Επίσης

Ιράν: Το σχέδιο 15 σημείων των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου – Τι προβλέπει για Στενά του Ορμούζ και πυρηνικά όπλα

Ρούμπιο για 25η Μαρτίου: Επιδιώκουμε εμβάθυνση σχέσεων με την Ελλάδα για την κοινή ευημερία των λαών μας

Συντριβή C-130 στην Κολομβία: Στους 69 οι νεκροί – Αποκλείστηκε το σενάριο κατάρριψης από αντάρτες

Ιράν: Στην πυρηνική εγκατάσταση Μπουσέρ επιτέθηκαν ΗΠΑ και Ισραήλ – Αυτοσυγκράτηση, ζήτησε ο ΔΟΑΕ

Τραμπ για 25η Μαρτίου: Ελλάδα και ΗΠΑ είναι σύμμαχοι στην ελευθερία, ενωμένοι από την ιστορία, δοκιμασμένοι μέσα από αγώνες

Λίβανος: Νέοι φονικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ – Τουλάχιστον 9 νεκροί

F-35: Χωρίς ραντάρ θα παραδίδονται από το φθινόπωρο τα stealth μαχητικά στις ΗΠΑ – Το πρόβλημα με το APG-85

Ώρα υπογραφών για τους PULS: Σε 18 μήνες τα ισραηλινά συστήματα στην Ελλάδα

Top News

Λευτέρης Σουλτάτος για Βάσω Λασκαράκη: Θα ήθελα να την έχω φίλη αλλά εκείνο το βράδυ με κοιτούσε κάπως περίεργα

25η Μαρτίου: Η έπαρση της ελληνικής σημαίας και τα τανκς στη Φιλελλήνων πριν την εθνική παρέλαση

Λευτέρης Πανταζής για Κόνι Μεταξά: Τα ξαναβρήκαμε μετά από ένα διάστημα που οι σχέσεις μας ήταν δύσκολες

Ο Πασχάλης για το «στιγμιαίο λάθος» και το σχόλιο του Νίκου Συρίγου: Έχει παρατραβήξει το πράγμα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert