OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΕΘΑ

Συμφωνία των Πρεσπών: Τον Απρίλιο στην Αθήνα η Μεικτή Εμπειρογνωμόνων για θέματα ιστορίας

24/03/2019 - 07:59
Share on FacebookShare on Twitter

Στην κατάρτιση ενός εντατικού προγράμματος για την επίτευξη κοινώς αποδεκτών λύσεων, βάσει των σχετικών αρχών και των στόχων της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης, προχώρησαν οι αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας κατά τη διήμερη δεύτερη συνάντηση της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα.

Όπως γίνεται γνωστό από κοινό ανακοινωθέν που εξεδόθη μετά τη συνάντηση, οι δύο αντιπροσωπείες είχαν «ουσιαστική συζητήση» και «εργαζόμενες με συναδελφικό και εποικοδομητικό πνεύμα, έδωσαν τη δέουσα προσοχή στο ζήτημα των αναλυτικών προγραμμάτων και των σχολικών εγχειριδίων που χρησιμοποιούνται σήμερα και αποφάσισαν την εναρμόνισή τους με το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών». Επίσης, επιβεβαιώθηκε η αποφασιστική δέσμευση των μελών της Μεικτής Επιτροπής έναντι στη νέα γενιά αμφοτέρων των χωρών καθώς και της ευρύτερης περιοχής για μια εκπαίδευση στο πνεύμα των ευρωπαϊκών αξιών της αλληλεγγύης, της εμπιστοσύνης και της αμοιβαίας συνεργασίας.

Στην κατεύθυνση αυτή, αποφασίστηκε ότι η επόμενη συνάντηση της εν λόγω Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 12–13 Απριλίου, έχοντας ως στόχο την περαιτέρω προώθηση του έργου που επετεύχθη κατά την Δεύτερη Συνάντηση, καθώς και να διατυπώσει συστάσεις, για μελλοντική έγκριση από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

«Είχαμε μία διήμερη συνεργασία της Κοινής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που ασχολείται για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, που προβλέπει ότι τα βιβλία που θα διανεμηθούν στους μαθητές των σχολείων θα είναι απαλλαγμένα από αλυτρωτισμό και αναθεωρητισμό» δήλωσε από τα Σκόπια, μετά την ολοκλήρωση των διήμερων εργασιών, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης.

Αναφερόμενος στο κλίμα της συνάντησης, έκανε λόγο «για μια επίπονη διαδικασία, δημιουργική, με καλή θέληση και από τις δύο πλευρές, μία διαδικασία η οποία αναδεικνύει τον σεβασμό τον οποίο πρέπει να έχουμε στην ακαδημαϊκή αλήθεια, στην ιστορική αλήθεια, στις ιστορικές πηγές και, βέβαια, τον σεβασμό και την φιλία ανάμεσα στους λαούς».

Όταν αυτά τα στοιχεία συντρέχουν, επισήμανε ο κ. Μπόλαρης, «μπορεί να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως και «με τις επόμενες συνεδριάσεις που θα γίνουν εναλλάξ στην Αθήνα και στα Σκόπια θα έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». Αποτέλεσμα το οποίο εξασφαλίζει συνεργασία και φιλία ανάμεσα στους λαούς, συνεργασία και φιλία ανάμεσα στα κράτη, προσέθεσε.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών «έχουμε μία τομή στην ιστορία, έχουμε μία αλλαγή στην κατεύθυνση με την οποία κινούνταν ο λαός της Βόρειας Μακεδονίας». Ειδικότερα, εξήγησε πως «πριν ακολουθούσαν μία τακτική που ήταν τακτική ενός ιδιότυπου βαλκανικού απομονωτισμού, υιοθέτησης παλιών συνταγών που υπηρετούσαν άλλες κοσμοπολιτικές στρατηγικές», ενώ «σήμερα η κατεύθυνση είναι κατεύθυνση Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατεύθυνση συνεργασίας, αδελφοσύνης, ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ένταξης στο ΝΑΤΟ».

Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε πως αυτή η προοπτική έχει αλλάξει τα δεδομένα και ότι υπάρχει άλλο κλίμα, άλλη ατμόσφαιρα, άλλες δυνατότητες, άλλες προοπτικές, σημειώνοντας πως «πάνω σε αυτές δουλεύουμε».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags: ΑΘΗΝΑΙΣΤΟΡΙΑΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Related Posts

ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ - Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας: «Ισχυρό το ενδιαφέρον της Κύπρου για το σύστημα ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ – Θα γίνει συνάντηση με την ΕΑΒ»

24/03/2026 - 15:54
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας για 25η Μαρτίου: Στο σύγχρονο περιβάλλον η Ελλάδα αν δεν πράξει, δεν θα υπάρξει [vid]

24/03/2026 - 11:28
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας: Για πρώτη φορά οπλίτες θητείας έχουν εξομοιωτές βολών, χρήσης drone και αντι-drone συστημάτων

24/03/2026 - 10:00

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1821 ο Αθανάσιος Διάκος κηρύσσει την Επανάσταση στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα

Το Ιράν πιστεύει ότι έχει το «πάνω χέρι», απέναντι σε έναν Τραμπ που βιάζεται να διαπραγματευτεί

Ισραήλ: Ένας στρατιώτης νεκρός από ρουκέτα της Χεζμπολάχ – Στέλνει και κομάντο στο νότιο Λίβανο

Δραματική προειδοποίηση του Αρχηγού του IDF: «Ο ισραηλινός στρατός καταρρέει λόγω της έλλειψης προσωπικού»

Προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο: «Σήκωσε» F-16 για άσκηση χωρίς να καταθέσει σχέδια πτήσης – Παραβιάσεις και από CN-235

Στη Σαουδική Αραβία ο Ζελένσκι: Θέλει να πουλήσει drones και να πάρει σε αντάλλαγμα χρηματοδότηση για την παραγωγή πυραύλων

Ρούτε: «Το NATO ξέρει εδώ και καιρό ότι Ιράν, Ρωσία και Κίνα συνεργάζονται στενά»

Τραμπ: «Το Ιράν μας έκανε ένα δώρο – 10 πλοία με πετρέλαιο πέρασαν από τα Στενά του Ορμούζ»

Top News

Γιώργος Παπαγεωργίου: Σε εκπομπή μού έκαναν την πιο άβολη ερώτηση της ζωής μου για το διαζύγιό μου από τον πρώτο μου γάμο

Fuel Pass 2026: Οι δικαιούχοι των έκτακτων μέτρων στήριξης - Σε ποιες περιοχές αυξάνεται η επιδότηση

Πέγκυ Σταθακοπούλου: Την Αλίκη Βουγιουκλάκη αγαπούσα πάρα πολύ, ήταν πολύ ζεστή και τρυφερή μαζί μου

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Δεν υπάρχει στήριξη από το κράτος, έχω αναλάβει προσωπικά τις θεραπείες και τις επεμβάσεις μου

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert