OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

S-400: «Κλεισμένη η συμφωνία και δεν μπορεί να ακυρωθεί» επεσήμανε ο Τσαβούσογλου

05/04/2019 - 09:18
S-400 στην Τουρκία
Share on FacebookShare on Twitter

Η αγορά του ρωσικής κατασκευής αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, που προκαλεί ένταση στις σχέσεις της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον, είναι «κλεισμένη συμφωνία» και δεν μπορεί να ακυρωθεί, επανέλαβε την Πέμπτη ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι τόνοι στη σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία ανεβαίνουν ξανά εξαιτίας της απόφασης της Άγκυρας να αποκτήσει το σύστημα S-400, που η Ουάσινγκτον επισημαίνει ότι δεν είναι συμβατό με τον εξοπλισμό του NATO.

Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει προειδοποιήσει ότι εάν η συμφωνία υλοποιηθεί, ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ στην Τουρκία.

Η Ουάσινγκτον προτρέπει την Τουρκία να αγοράσει το σύστημα Patriot της Raytheon αντί των S-400, αλλά η Άγκυρα αντιτείνει πως αν και θα ήθελε να κλείσει τέτοια συμφωνία, αυτή θα καταστεί εφικτή μόνο εάν της προταθούν όροι που η ίδια θεωρεί ευνοϊκούς.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε πως η Τουρκία θέλει να αγοράσει τα συστήματα Πάτριοτ, όμως δεν θα ακυρώσει τη συμφωνία που έχει υπογράψει με τη Ρωσία.

«Έχουμε πει εδώ και δεν ξέρω πόσους μήνες πριν ή πόσα χρόνια πριν ότι είναι κλεισμένη συμφωνία, δεν μπορούμε να την ακυρώσουμε», ανέφερε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα έλαβε νέα προσφορά για τα συστήματα Πάτριοτ από τις ΗΠΑ, που συμπεριλαμβάνει τιμές και ημερομηνίες παράδοσης, και συμπλήρωσε πως οι δύο πλευρές θα διαπραγματευθούν. Ωστόσο, επισήμανε ο Τσαβούσογλου, η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να εγγυηθεί την πώληση, λόγω των αντιστάσεων στο αμερικανικό Κογκρέσο.

«Το αληθινό πρόβλημα είναι το εξής: σήμερα ακόμα, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να δώσουν εγγυήσεις για την πώληση των Πάτριοτ στην Τουρκία. Θα μπορέσουν να τις δώσουν αύριο; Δεν μπορούν να το υποσχεθούν. Άρα ποιος θα καλύψει τις ανάγκες μου;», είπε.

Ακόμη, ο Τσαβούσογλου διαβεβαίωσε ότι η σχέση της Τουρκίας με τη Ρωσία δεν αποτελεί εναλλακτική της συμμαχίας της με τις ΗΠΑ, της συμμετοχής της στο NATO, ή της φιλοδοξίας της να συνάψει στενότερη σχέση με την ΕΕ και να γίνει μια μέρα πλήρες κράτος-μέλος της.

«Κάναμε τις επιλογές μας πριν από πάρα πολύ καιρό, τώρα χρειάζεται να έχουμε καλές σχέσεις με τους πάντες και πρέπει να το ισορροπούμε αυτό», ανέφερε. «Δεν επιλέγουμε ανάμεσα στο ένα ή το άλλο, πήραμε τις αποφάσεις μας και είμαστε μέλος του NATO», επέμεινε.

Παίρνει πρωτοβουλία η Ουάσινγκτον

Το αμερικανικό Πεντάγωνο γνωστοποίησε την Πέμπτη [τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής ώρα Ελλάδας] ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί κοινή ομάδα εργασίας με την Τουρκία για να μελετηθεί το ζήτημα της σχεδιαζόμενης αγοράς από την Άγκυρα του ρωσικής κατασκευής συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, μία ημέρα μετά την πρόταση που έκανε γι’ αυτό ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Δεν είναι απαραίτητη σε αυτό το στάδιο μια ομάδα εργασίας σε επίπεδο τεχνοκρατών» και αυτός δεν είναι «ο δρόμος που εξετάζουν οι ΗΠΑ για να υπάρξει επίλυση» του ζητήματος, τόνισε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Έρικ Παχόν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters 

Tags: S-400ΗΠΑΠΥΡΑΥΛΟΙΡΩΣΙΑΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Τουρκία
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τραυματίας από πυροβολισμό ο αδελφός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου – Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

06/05/2026 - 13:10
Tufan
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Tufan – Kilic: Η Τουρκία απειλεί με νέα μη επανδρωμένα σκάφη και υποβρύχια «καμικάζι» [vids, pics]

06/05/2026 - 11:17
Τουρκία - πρωτομαγιά
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Πρωτομαγιά με ένταση στην Κωνσταντινούπολη – Εκατοντάδες προσαγωγές και συγκρούσεις αστυνομίας – διαδηλωτών

01/05/2026 - 13:59

Διαβάστε Επίσης

Ουκρανία: Αξιωματούχοι αναφέρουν συγκρούσεις στο πεδίο της μάχης και πλήγματα με drones παρά την εκεχειρία

F-35: Αμερικανικό stealth μαχητικό εξέπεμψε σήμα κινδύνου πάνω από τον Κόλπο του Ομάν

G550 CAEW: H IAI προτείνει το αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου στην Πολεμική Αεροπορία

Τραμπ: Τα αμερικανικά στρατεύματα που θα φύγουν από την Γερμανία, πιθανώς θα πάνε στην Πολωνία

Μέση Ανατολή: Εμπορικό πλοίο δέχθηκε επίθεση από άγνωστο βλήμα στα ανοιχτά του Κατάρ

Το Ιράν απειλεί με «ανταπόδοση» μετά την επίθεση των ΗΠΑ εναντίον δεξαμενόπλοιών του

WSJ: Το Ισραήλ έστησε και υπερασπίστηκε μυστική βάση στο Ιράκ για να πολεμήσει το Ιράν

Πούτιν: «Η σύγκρουση στην Ουκρανία φτάνει στο τέλος της»

Top News

Οι Metallica γκρέμισαν το ΟΑΚΑ: Υπερθέαμα με Ζορμπά, Τρύπες και πάνω από 85.000 θαυμαστές – Δείτε όσα έγιναν στη μεγάλη συναυλία

Τι ισχύει με τις ταυτότητες παλαιού τύπου και μέχρι πότε πρέπει να τις αλλάξετε

Οι Metallica στο ΟΑΚΑ: Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κατέγραψε δονήσεις κατά τη διάρκεια της συναυλίας

Δημήτρης Παπανικολάου: «Πάθαμε σοκ όταν μας είπαν ότι η κόρη μας ενδέχεται να μη μιλήσει ποτέ κανονικά»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert