OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Κόσοβο: Επαναπατρίστηκαν στην χώρα τζιχαντιστές που πολέμησαν με το ISIS

20/04/2019 - 17:44
Κόσοβο: Επαναπατρίστηκαν στην χώρα τζιχαντιστές που πολέμησαν με το ISIS
Share on FacebookShare on Twitter

Η κυβέρνηση του Κοσόβου ανακοίνωσε σήμερα ότι επαναπάτρισε 110 υπηκόους του Κοσόβου από τη Συρία, περιλαμβανομένων τζιχαντιστών που είχαν πάει να πολεμήσουν στον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα και 74 παιδιών, μεταδίδουν το Reuters και το AFP.

Μετά την κατάρρευση του αυτοαποκαλούμενου χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ, χώρες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να χειριστούν το θέμα των μαχητών και των οικογενειών τους που επιδιώκουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Τουλάχιστον 300 υπήκοοι Κοσόβου ταξίδεψαν στην εμπόλεμη Συρία μετά το 2012. Εξ αυτών, 70 άνδρες που είχαν ενταχθεί σε τζιχαντιστικές οργανώσεις σκοτώθηκαν.

«Σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες μια σημαντική και ευαίσθητη επιχείρηση διοργανώθηκε κατά την οποία η κυβέρνηση του Κοσόβου με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής επαναπάτρισε 110 πολίτες του από τη Συρία», δήλωσε ο Κοσοβάρος υπουργός Δικαιοσύνης Αμπελάρντ Ταχίρι σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Ταχίρι δεν διευκρίνισε ποιος ήταν ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών, ωστόσο ένα αεροπλάνο με τη σημαία των ΗΠΑ θεάθηκε στην περιοχή που σταθμεύουν τα εμπορευματικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο της Πρίστινα καθώς η επιχείρηση ήταν σε εξέλιξη.

Οι αρχές ανέφεραν πως μεταξύ των επαναπατρισθέντων περιλαμβάνονται τέσσερις μαχητές, 32 γυναίκες και 74 παιδιά, ανάμεσά τους εννέα ασυνόδευτα.

Οι τέσσερις μαχητές συνελήφθησαν αμέσως και η εισαγγελία ανέφερε ότι θα τους απαγγελθούν σύντομα κατηγορίες.

Έπειτα από πολλές ώρες παραμονής στο αεροδρόμιο, οι γυναίκες και τα παιδιά μεταφέρθηκαν με δύο λεωφορεία και με αστυνομική συνοδεία σε έναν στρατώνα ακριβώς έξω από την Πρίστινα.

Η αστυνομία δήλωσε πως 30 Κοσοβάροι μαχητές, 49 γυναίκες και 8 παιδιά παραμένουν στις εμπόλεμες ζώνες.

«Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να φέρουμε κάθε πολίτη της Δημοκρατίας του Κοσόβου πίσω στη χώρα του και όποιος έχει διαπράξει οποιοδήποτε έγκλημα ή ήταν μέλος αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων θα αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη», είπε ο Ταχίρι.

«Ως Κόσοβο, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους πολίτες μας να αποτελούν απειλή για τη Δύση και τους συμμάχους μας.»

Διεθνείς και τοπικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν οι ισλαμιστές μαχητές. Το 2015, το Κόσοβο ενέκρινε νόμο που προέβλεπε ότι η συμμετοχή σε εξωτερικές συρράξεις τιμωρείται με κάθειρξη που μπορεί να φθάσει τα 15 έτη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχάρησαν το Κόσοβο για τον επαναπατρισμό και κάλεσαν και άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο.

«Με αυτό τον επαναπατρισμό, το Κόσοβο αποτέλεσε σημαντικό παράδειγμα προς μίμηση για όλα τα μέλη του Παγκόσμιου Συνασπισμού για την Ήττα του ΙΚ και για τη διεθνή κοινότητα. Επιδοκιμάζουμε τη συμπόνια που επέδειξαν αποδεχόμενοι την επιστροφή αυτού του μεγάλου αριθμού πολιτών», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κόσοβο.

Δεν έχουν σημειωθεί ισλαμιστικές επιθέσεις στο Κόσοβο, αν και περισσότεροι από 100 άνδρες έχουν φυλακιστεί ή αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τη δράση τους στον πόλεμο στη Συρία και στο Ιράκ. Ορισμένοι από αυτούς έχουν κριθεί ένοχοι για σχεδιασμό επιθέσεων στο Κόσοβο.

Οι εισαγγελείς είπαν πως διεξάγεται έρευνα σε βάρος άλλων 156 υπόπτων.

Η κυβέρνηση έχει πει πως μια μορφή ριζοσπαστικού ισλάμ έχει εισαχθεί στο Κόσοβο από μη κυβερνητικές οργανώσεις από τη Μέση Ανατολή μετά το τέλος του πολέμου για την απόσχιση από τη Σερβία (1998-99).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ISISΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣΚΟΣΟΒΟΜΑΧΗΤΕΣΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ

Related Posts

Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: «Άριστη η παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων» απαντούν οι Φρουροί της Επανάστασης στον Νετανιάχου

20/03/2026 - 10:28
Μοτζτάμπα Χαμενεΐ
ΚΟΣΜΟΣ

Μοτζτάμπα Χαμενεΐ: «Επανεμφάνιση» με μήνυμα για τη δολοφονία του υπουργού Πληροφοριών

20/03/2026 - 10:24
IRGC - Ναϊνί
ΚΟΣΜΟΣ

IRGC: Νεκρός ο εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης στρατηγός Ναϊνί

20/03/2026 - 10:02

Διαβάστε Επίσης

ΥΠΕΘΑ: Κανονικά οι άδειες Πάσχα στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων – Πότε θα γίνουν οι μεταθέσεις Συνταγματαρχών

Ιράν: «Άριστη η παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων» απαντούν οι Φρουροί της Επανάστασης στον Νετανιάχου

Μοτζτάμπα Χαμενεΐ: «Επανεμφάνιση» με μήνυμα για τη δολοφονία του υπουργού Πληροφοριών

IRGC: Νεκρός ο εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης στρατηγός Ναϊνί

Μετά το USS Tripoli, ο Τραμπ στέλνει την ομάδα κρούσης του USS Boxer στο Ιράν – Διπλασιάζονται οι αποβατικές δυνάμεις Πεζοναυτών

Οδησσός: Ρωσικά drones έπληξαν εμπορικά πλοία φορτωμένα με σιτηρά

Χέγκσεθ για τα 200 δισεκ. δολάρια που ζήτησε για τον πόλεμο στο Ιράν: «Για να σκοτώνεις κακούς, θες χρήματα»

Ουκρανία: Τρεις άμαχοι νεκροί από ρωσικά πλήγματα στην περιφέρεια Ζαπορίζια

Top News

Ο Δημήτρης Αλεξάνδρου ανέβασε μία τρυφερή selfie με την Ρία Ελληνίδου με τις φήμες περί σχέσης να «φουντώνουν»

Γιάννης Στάνκογλου: Ο Γιάννης Σμαραγδής είπε ότι δεν με ξέρει για να κάνει σόου, προφανώς γνωριζόμαστε

Kαιρός: Αφρικανική σκόνη μέχρι την Κυριακή - Κρύο και την επόμενη εβδομάδα

Ούρσουλα Άντρες: Η γυναίκα - μύθος και δεν συμφιλιώθηκε ποτέ με το πόσο όμορφη ήταν

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert