OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Οι κυβερνητικές δυνάμεις απώθησαν τον Χάφταρ από την Τρίπολη

24/04/2019 - 09:07
Libya_tripoli
Share on FacebookShare on Twitter

Οι δυνάμεις που υποστηρίζουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) κατάφεραν να απωθήσουν τις μονάδες του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ σε απόσταση 60 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Τρίπολης, της πρωτεύουσας της Λιβύης, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Η πόλη Αζιζίγια είχε περιέλθει χθες υπό τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων που ορκίζονται πίστη στην ΚΕΕ, με τα καταστήματα να ανοίγουν ξανά έπειτα από ημέρες, ανέφερε ομάδα του πρακτορείου.

Ο ΛΕΣ του Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, που υποστηρίζει μια παράλληλη κυβέρνηση, εξαπέλυσε έφοδο για να καταλάβει την πρωτεύουσα και έδρα της ΚΕΕ πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, αλλά παρά τις σφοδρές μάχες δεν κατάφερε να παραβιάσει τις γραμμές άμυνας στο νότιο τμήμα της πόλης. Τις τελευταίες ημέρες, οι δυνάμεις της ΚΕΕ απώθησαν τον ΛΕΣ σε κάποιες περιοχές.

Όμως οι μάχες μαίνονταν ακόμα σε ορισμένα νότια προάστια της Τρίπολης χθες και οι ανταλλαγές πυρών και ρουκετών ακούγονταν όλη την ημέρα ακόμα και στο κέντρο της.

Η ομάδα του Ρόιτερς είπε πως είδε νότια της Αζιζίγια, καθ’ οδόν προς τη Χίρα, καμένα οχήματα των δυνάμεων του Χάφταρ και τουλάχιστον πέντε νεκρούς μαχητές του. Οι ρεπόρτερ έφθασαν περίπου 25 χιλιόμετρα από τη Γαριάν, όπου βρίσκεται η προκεχωρημένη βάση των δυνάμεων του ΛΕΣ, το κέντρο επιχειρήσεων στην εκστρατεία για την κατάληψη της Τρίπολης.

Η ανακατάληψη της Γαριάν ενδέχεται να αποδειχθεί μεγάλη πρόκληση, καθώς βρίσκεται σε ορεινή περιοχή.

Οι δυνάμεις της ΚΕΕ κατέσχεσαν δύο άρματα μάχης σοβιετικής κατασκευής που ανήκαν άλλοτε στον στρατό του Μουάμαρ Καντάφι, το ένα από τα οποία είχε υποστεί μεγάλη ζημιά. Καθώς η ομάδα των δημοσιογράφων έφευγε, είδε ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από θέσεις του ΛΕΣ να πέφτουν.

Ποιος είναι ο απολογισμός του ΟΗΕ

Σύμφωνα με τους αριθμούς του ΟΗΕ, τουλάχιστον 264 άνθρωποι, ανάμεσά τους 21 άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στις εχθροπραξίες από την 5η Απριλίου και άλλοι 1.266 έχουν τραυματιστεί, ανάμεσά τους 69 άμαχοι.

Περίπου 32.000 άμαχοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να μετακινηθούν σε πιο ασφαλείς περιοχές εξαιτίας των συγκρούσεων.

Οι εξελίξεις στα πεδία των μαχών χαρακτηρίζονται πλήγμα για τον Χάφταρ, που προφανώς σχεδιάζει να καταλάβει όλη τη χώρα και να γίνει ο ηγέτης της. Η κλιμάκωση της βίας έχει διχάσει τις ξένες κυβερνήσεις που έχουν συμφέροντα στη Λιβύη και προκαλεί αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ωστόσο η κατάσταση στα μέτωπα παραμένει ρευστή και η κατάσταση μπορεί να αλλάξει. Και τα δύο στρατόπεδα έχουν πάρει και χάσει εδάφη μέσα σε λίγες ημέρες, ακόμα και από ώρα σε ώρα.

Ποια η κατάσταση στην χώρα

Αν κηρυσσόταν εκεχειρία, όπως ζητεί ο ΟΗΕ και ζήτησε και η Αφρικανική Ένωση χθες, ο ΛΕΣ θα παγίωνε μεγάλα εδαφικά κέρδη στη δυτική Λιβύη.

Στη χώρα της βόρειας Αφρικής επικρατεί χάος αφότου ανατράπηκε ο Καντάφι το 2011, έπειτα από μια εξέγερση με την υποστήριξη χωρών μελών του NATO.

Η νέα αναζωπύρωση απειλεί να φρενάρει τις εξαγωγές πετρελαίου, να αυξήσει ξανά τις ροές προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο και να επιτρέψει σε τζιχαντιστές να αποκτήσουν ερείσματα εκμεταλλευόμενοι το κενό εξουσίας.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ανέφερε ότι μετανάστες σε κέντρο κράτησης στην περιοχή Κασρ Μπιν Γασίρ, όπου εκτυλίσσονται μάχες από την έναρξη της επίθεσης του ΛΕΣ, έχουν τραυματιστεί από αδέσποτα πυρά. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες. Περίπου 3.600 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν παγιδευμένοι σε κέντρα κράτησης κοντά στα μέτωπα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Η κατάσταση σε αυτά τα κέντρα κράτησης είναι ολοένα πιο απελπιστική», με φρουρούς «να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους αφήνοντας ανθρώπους παγιδευμένους» μέσα και «σε μια εγκατάσταση — στη Γαριάν — δεν υπάρχει πόσιμο νερό εδώ και μέρες».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣΚΕΕΚΥΒΕΡΝΗΣΗΛΕΣΛΙΒΥΗΟΗΕΧΑΦΤΑΡ

Related Posts

Κομισιόν - Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Η Κομισιόν πρότεινε το 20ό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας: «Η Μόσχα καταλαβαίνει μόνο τη γλώσσα της πίεσης»

06/02/2026 - 21:29
Ρωσία - ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

BBC: Ταυτοποίησε 177.477 νεκρούς Ρώσους στρατιωτικούς από τον πόλεμο στην Ουκρανία

06/02/2026 - 20:48
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ανακοίνωσε νέες κυρώσεις στο Ιράν για το πετρέλαιο, λίγο μετά το τέλος των συνομιλιών για τα πυρηνικά

06/02/2026 - 20:24

Διαβάστε Επίσης

Καιρός σήμερα: Γενικά αίθριος – Αυξημένες νεφώσεις στα δυτικά

Ο Σμήναρχος που «έδωσε» τα μυστικά του ΝΑΤΟ στην Κίνα – Η σύλληψη και το χρονικό της υπόθεσης

Σαν σήμερα: Το 1990 καταρρέει η Σοβιετική Ένωση

Η Κομισιόν πρότεινε το 20ό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας: «Η Μόσχα καταλαβαίνει μόνο τη γλώσσα της πίεσης»

BBC: Ταυτοποίησε 177.477 νεκρούς Ρώσους στρατιωτικούς από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Αλλαγή διοίκησης στη ΣΜΥΑ: Αναλαμβάνει καθήκοντα ο Ταξίαρχος (Ι) Χρήστος Καραμάνης

ΗΠΑ: Ανακοίνωσε νέες κυρώσεις στο Ιράν για το πετρέλαιο, λίγο μετά το τέλος των συνομιλιών για τα πυρηνικά

Τουρκία και Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία 350 εκατ. δολαρίων για εξοπλισμούς: Ανάμεσά τους και το SHORAD Tolga

Top News

Πως ο σμήναρχος στρατολογήθηκε από τους Κινέζους – Η συνάντηση σε συνέδριο του ΝΑΤΟ και το ταξίδι στο Πεκίνο

Χριστίνα Τσάφου: Συζήτησα με το παιδί μου και του ζήτησα συγγνώμη για πολλά πράγματα

Πυρά Ιάσονα Αποστολόπουλου κατά Μαρίας Καρυστιανού για την τραγωδία στη Χίο: «Είναι τα παιδιά εισβολείς;»

Ηλιάνα Παπαγεωργίου: Το πάρτι γενεθλίων και το φιλί στον σύντροφό της - H υπέροχη τούρτα με τα πετράδια

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert