OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Συνελήφθη το «δεξί χέρι» του Γκουαϊδό

09/05/2019 - 09:25
Βενεζουέλα
Share on FacebookShare on Twitter

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, ο Χουάν Γκουαϊδό, κατήγγειλε χθες Τετάρτη τη σύλληψη από την υπηρεσία πληροφοριών, του αντιπροέδρου της Εθνοσυνέλευσης και δεξιού του χεριού, του Έντγκαρ Σαμπράνο.

«Δίνουμε σήμα συναγερμού στον λαό της Βενεζουέλας και τη διεθνή κοινότητα: το καθεστώς απήγαγε τον πρώτο αντιπρόεδρο» της Εθνοσυνέλευσης, ανέφερε μέσω Twitter ο Γκουαϊδό. «Προσπαθεί να διαλύσει την εξουσία που αντιπροσωπεύει όλους τους πολίτες της Βενεζουέλας, αλλά δεν θα το πετύχει», πρόσθεσε.

Λίγο πριν από τη σύλληψή του ο ίδιος ο Σαμπράνο αφηγήθηκε ότι πράκτορες της SEBIN, της υπηρεσίας πληροφοριών, περικύκλωσαν το αυτοκίνητό του μπροστά στην έδρα του κόμματός του, της Δημοκρατικής Δράσης.

«Μας αιφνιδίασε η SEBIN. Όταν αρνηθήκαμε να βγούμε από το όχημά μας, χρησιμοποίησε γερανό για να μας πάει διά της βίας απευθείας στο Ελικοειδές», την έδρα της υπηρεσίας πληροφοριών, ανέφερε μέσω Twitter. Η σύλληψη έγινε περί τις 18:35 της Τετάρτης [01:35 της Πέμπτης ώρα Ελλάδας].

Ποιο είναι το «δεξί χέρι» του Γκουαϊδό

Ο Σαμπράνο είναι ο ένας από τους δέκα πολιτικούς της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εσχάτη προδοσία, συνωμοσία και άλλα εγκλήματα από το Ανώτατο Δικαστήριο, διότι ενεπλάκησαν στην αποτυχημένη απόπειρα ξεσηκωμού του στρατού για να ανατραπεί ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, της οποίας ηγήθηκε ο Γκουαϊδό την 30ή Απριλίου. Η Συντακτική Συνέλευση αποφάσισε την Τρίτη να αρθεί η βουλευτική ασυλία τους.

Η Συντακτική Συνέλευση είναι το ένα από τα δύο ανταγωνιστικά κοινοβούλια στη Βενεζουέλα. Σχηματίστηκε το 2017 και αποτελείται αποκλειστικά από τσαβιστές, στελέχη του σοσιαλιστικού κόμματος του Νικολάς Μαδούρο. Αντικατέστησε de facto την Εθνοσυνέλευση, οι αποφάσεις της οποίας δεν λαμβάνονται έκτοτε υπόψη από την κυβέρνηση.

Ο Γκουαϊδό έχει αναγνωριστεί από τις ΗΠΑ και τις κυβερνήσεις δεκάδων χωρών της Δύσης και της περιοχής ως ο νόμιμος μεταβατικός πρόεδρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής σε κρίση. Την περασμένη εβδομάδα, προσπάθησε να υποκινήσει στάση του στρατού για να αποπεμφθεί ο Μαδούρο, χωρίς επιτυχία. Κατάφερε πάντως να απελευθερωθεί ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Λεοπόλδο Λόπες, ο οποίος τελούσε σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ο Μαδούρο ανακοίνωσε το βράδυ της απόπειρας «πραξικοπήματος» της 30ής Απριλίου ότι η αντιπολίτευση απέτυχε, αφού το μεγαλύτερο μέρος των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων παρέμεινε πιστό στην σοσιαλιστική κυβέρνησή του.

Ο Διοσδάδο Καμπέγιο, ο πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης, επιβεβαίωσε χθες τη σύλληψη του Σαμπράνο, λέγοντας στη δημόσια τηλεόραση ότι «ένας από τους κυριότερους συνωμότες» που ενέχονταν στην απόπειρα πραξικοπήματος «μόλις συνελήφθη»

Ο απόηχος των ταραχών και η «απόπειρα πραξικοπήματος»

Οι ταραχές της περασμένης εβδομάδας άφησαν πίσω τους έξι νεκρούς κι εκατοντάδες τραυματίες, ενώ έγιναν περίπου 200 συλλήψεις, κατά τον γενικό εισαγγελέα της Βενεζουέλας Τάρεκ Ουίλιαμ Σάαμπ.

«Επαφίεται στις αρμόδιες αρχές να αποδώσουν δικαιοσύνη», είπε ο Καμπέγιο.

Μία βουλεύτρια εκ των δέκα αντιπολιτευόμενων πολιτικών σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν διώξεις, η Μαριέλα Μαγαγιάνες, προσέφυγε χθες Τετάρτη στην κατοικία του πρεσβευτή της Ιταλίας στο Καράκας. Οι υπόλοιποι αποφεύγουν να εμφανίζονται δημόσια.

Ο Λόπες κατέφυγε με την οικογένειά του στην πρεσβεία της Ισπανίας την 30ή Απριλίου, μετά την αποτυχία της στάσης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΓΚΟΥΑΙΔΟΣΑΜΠΡΑΝΟΣΥΛΛΗΨΗ

Related Posts

ΗΠΑ - Ρούμπιο
ΚΟΣΜΟΣ

Ρούμπιο: «Ο πόλεμος στο Ιράν θα τελειώσει σε 2 με 4 εβδομάδες – Δεν θα χρειαστούν χερσαία στρατεύματα»

27/03/2026 - 19:27
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Αμερικανοϊσραηλινές επιδρομές σε πυρηνικές εγκαταστάσεις και αντιδραστήρες σε Αράκ και Γιαζντ

27/03/2026 - 18:38
Ορμούζ - Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Στενά του Ορμούζ: Δεν κατάφεραν να περάσουν κινεζικά πλοία, παρά τις υποσχέσεις του Ιράν

27/03/2026 - 17:54

Διαβάστε Επίσης

Ρούμπιο: «Ο πόλεμος στο Ιράν θα τελειώσει σε 2 με 4 εβδομάδες – Δεν θα χρειαστούν χερσαία στρατεύματα»

Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών: Εγκαίνια για το νέο αξονικό τομογράφο, παρουσία Δένδια [pics, vid]

Ιράν: Αμερικανοϊσραηλινές επιδρομές σε πυρηνικές εγκαταστάσεις και αντιδραστήρες σε Αράκ και Γιαζντ

ΓΕΕΘΑ: Ιδρύεται γραφείο διασύνδεσης και επαγγελματικής μετάβασης αφυπηρετούντων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

Στενά του Ορμούζ: Δεν κατάφεραν να περάσουν κινεζικά πλοία, παρά τις υποσχέσεις του Ιράν

IDF: Νέα κύματα επιθέσεων σε τρεις περιοχές του Ιράν – Ταυτόχρονα πλήγματα και σε Βηρυτό

Axios: Έξαλλος ο Τζει Ντι Βανς με τον Νετανιάχου – «Μας πουλήσατε τον πόλεμο στο Ιράν ως κάτι εύκολο»

Reuters: Οι ΗΠΑ μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι έχουν καταστρέψει μόνο το 1/3 των πυραύλων του Ιράν

Top News

Ηλίας Βρεττός: Προσπάθησα να μη βγει το θέμα του ξυλοδαρμού μου για να μην ανησυχήσουν οι δικοί μου

Φωτεινή Πετρογιάννη: Πήγα στην Τήνο προσευχήθηκα και γυρνώντας έμαθα ότι είμαι έγκυος

Η Μαριλού Κατσαφάδου θα είναι στο «Your face sounds familiar»: Ανυπομονώ, είμαι πολύ ενθουσιασμένη

Σαμπαλένκα για το μονόπετρό της που έγινε viral: «Ήθελα 14 καράτια και πήρα 12»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert