OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Σάλος με την «αποχή» Ανώτατων Αξιωματικών από την εθνική εορτή

02/06/2019 - 12:26
Ιταλία
Share on FacebookShare on Twitter

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκληθεί στην Ιταλία, μετά την απόφαση κορυφαίων ονομάτων της στρατιωτικής ηγεσίας να «απέχουν» από την παρέλαση για την εθνική εορτή της 2ας Ιουνίου, λόγω των «προβληματικών σχέσεων» με την κυβέρνηση.

«Ηχηρές» θα είναι οι απουσίες πρώην Α/ΓΕΑ της Πολεμικής Αεροπορίας της Ιταλίας, αλλά και αρκετών άλλων αξιωματικών από τις επετειακές εκδηλώσεις και την παρέλαση για την σημερινή εθνική εορτή στη γειτονική χώρα, λόγω της «κόντρας» Ενόπλων Δυνάμεων και κυβέρνησης.

Όπως υποστηρίζει ο σημερινός Τύπος της χώρας, από την παρέλαση ενδέχεται να απουσιάζουν και άλλοι αξιωματικοί του στρατού, εκτός από τους τρεις απόμαχους, οι οποίοι κατηγορούν με οξείς χαρακτηρισμούς την κυβέρνηση συμμαχίας Λέγκας/Κινήματος 5 Αστέρων για την μείωση των συντάξεων των στρατιωτικών και την αποδυνάμωση των ενόπλων δυνάμεων.

Ποιο το πολιτικό παρασκήνιο

Οι πρώην αρχηγοί της Αεροπορίας, Μάριο Αρπίνο, Βιτσέντσο Καπορίνι και Λεονάρντο Τρικάρικο (οι δύο τελευταίοι χρημάτισαν και αρχηγοί γενικού επιτελείου δυνάμεων), αρνήθηκαν με ηχηρό τρόπο τις προσκλήσεις για να παραστούν στην καθιερωμένη παρέλαση μπροστά από τη Αυτοκρατορική Αγορά και το Καπιτώλιο.

«Το γενικό επιτελείο δυνάμεων λαμβάνει αποστάσεις από οποιαδήποτε πολεμική, η προσωπικές απόψεις που είναι δυνατόν να υπονομεύσουν την πολιτικο-θεσμική συνοχή που είναι απαραίτητη για να ρυθμίζεται ο ρόλος των ενόπλων δυνάμεων», τονίζεται στην ανακοίνωση του γενικού επιτελείου δυνάμεων, προσθέτοντας πως η παρέλαση στόχο έχει «να αποδείξει πως η ημέρα αυτή αντιπροσωπεύει μία γιορτή για όλους, στρατιώτες και πολίτες».

Στο μήνυμά του για την εθνική ημέρα, με αποδέκτες όλους-πολιτικούς τε και στρατιωτικούς, ο Ματαρέλα τόνισε πως «θα πρέπει να θυμόμαστε πως σε κάθε τομέα του βίου οι ιδέες της ελευθερίας και της δημοκρατίας δεν είναι συμβατές με όσους τροφοδοτούν τις διενέξεις, με όποιον στοχεύει στη δημιουργία αντιθέσεων ανάμεσα στις ταυτότητες, με όποιον εδραιώνει συγκρούσεις, με τη διαρκή αναζήτηση ενός εχθρού για να στραφούμε εναντίον του, με όποιους περιορίζουν τον πλουραλισμό».

«Μονάχα η οδός της συνεργασίας και του διαλόγου επιτρέπει να υπερβούμε τις διαφορές και να προωθήσουμε το αμοιβαίο συμφέρον στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε ο πρόεδρος, υπογραμμίζοντας πως οι πρόσφατες ευρωεκλογές στάθηκαν «μία μέγιστη άσκηση της δημοκρατίας».

Ωστόσο, θα ήταν λάθος να θεωρήσει κάποιος πως η παρέμβαση των τριών εν αποστρατεία αξιωματικών αποτελεί μία απλή συνδικαλιστική αντίδραση, παρ` όλο που δύο εξ αυτών αναφέρθηκαν ρητώς στη μείωση των συντάξεων του κλάδου. Το μήνυμα που εξέπεμψαν και οι τρεις αφορά κάτι πιο ευρύ: τη συρρίκνωση των προοπτικών και των μέσων σε έναν νευραλγικό τομέα για την ασφάλεια του κράτους.

Μάλιστα ο Καμπορίνι προσάπτει στην κυβέρνηση «την ουσιαστική παράλυση των διοικητικών δραστηριοτήτων για τον εκσυγχρονισμό των μέσων» του στρατεύματος.

Τα προβλήματα των ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων

Η τάση για περικοπές στις ένοπλες δυνάμεις, κατά πολλούς, εγκυμονεί τον κίνδυνο η χώρα να υπολείπεται στην κούρσα του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού των σύγχρονων ενόπλων δυνάμεων, όσον αφορά την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης και των συστημάτων αιχμής.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης της ξενοφοβικής Λέγκας Ματέο Σαλβίνι απέδωσε την «ανταρσία» των τριών αποστράτων στο γεγονός ότι πρόσκεινται στην υπουργό Αμύνης Ελιζαμπέτα Τρέντα, η οποία προέρχεται από τους 5 Αστέρες και αποτελεί συχνό στόχο για τους μύδρους του, πράγμα που η ίδια διαψεύδει.

Μέσα στα παράπλευρα συμβάντα της ημέρας, στην παρέλαση δεν θα παραβρεθεί και η ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» Τζόρτζια Μελόνι, «καθώς δεν έγινε δεκτή η αξίωσή της να καθίσει πάνω στο προεδρικό θεωρείο».

Ωστόσο, με δεδομένο πως και στο παρελθόν οι παρεμβάσεις του Σαλβίνι έχουν προκαλέσει τη μήνιν των στρατιωτικών, όπως πρόσφατα ο αρχηγός του Ναυτικού είχε αντιδράσει για την απαγόρευση για τη διάσωση μεταναστών από σκάφη του πολεμικού ναυτικού που διέταξε ο προϊστάμενος άλλου υπουργείου, ο «ακήρυχτος πόλεμος» ανάμεσα στο στράτευμα και την κυβέρνηση δεν αναμένεται να είναι κάτι περαστικό.

Πηγή: Offsite

Tags: ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΙΤΑΛΙΑΠΑΡΕΛΑΣΗΣΑΛΒΙΝΙ

Related Posts

πυρηνικές δοκιμές - ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Πυρηνικές δοκιμές: Οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει ακόμη «καμία απόφαση» για το πώς θα ξαναρχίσουν

24/03/2026 - 22:19
Ερντογάν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν: «Η Τουρκία διατηρεί την ψυχραιμία της και επιδιώκει ειρήνη στη Μέση Ανατολή»

24/03/2026 - 21:57
Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Τουλάχιστον 9 άνθρωποι τραυματίστηκαν από επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους με πυρομαχικά διασποράς [vids]

24/03/2026 - 21:51

Διαβάστε Επίσης

Ώρα υπογραφών για τους PULS: Σε 18 μήνες τα ισραηλινά συστήματα στην Ελλάδα

Καιρός σήμερα: Ισχυρά φαινόμενα στην Κρήτη – Τοπικές βροχές στην υπόλοιπη χώρα

Σαν σήμερα: Το 1821 ο Επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός κηρύσσει την έναρξη της Επανάστασης

Πυρηνικές δοκιμές: Οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει ακόμη «καμία απόφαση» για το πώς θα ξαναρχίσουν

Ερντογάν: «Η Τουρκία διατηρεί την ψυχραιμία της και επιδιώκει ειρήνη στη Μέση Ανατολή»

Ισραήλ: Τουλάχιστον 9 άνθρωποι τραυματίστηκαν από επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους με πυρομαχικά διασποράς [vids]

Financial Times: Το Ιράν επιτρέπει σε «μη εχθρικά» πλοία να περνάνε από τα Στενά του Ορμούζ

IDF: Έπληξε βασική ιρανική εγκατάσταση παραγωγής εκρηκτικών στο Ισφαχάν και εκτοξευτή πυραύλων στο δυτικό Ιράν [vids]

Top News

Οι διάλογοι φωτιά που έκαψαν το κύκλωμα που εξαπατούσε τον ΕΦΚΑ - «Δύο μαγαζιά μου είναι σε εικονική εταιρεία» έλεγε ο TikToker

Ο Γιώργος Τσαγκαράκης αφέθηκε ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους - Του επιβλήθηκε και εγγύηση 50.000 ευρώ

Νίκος Ορφανός: Μόλις έμαθα ότι έχω όγκο στον εγκέφαλο ενημέρωσα τον γιο και τη γυναίκα μου, τους είπα θα το παλέψουμε

Αλεξάνδρα Ούστα: Η μητέρα μου πέθανε στην κλινική που είχε μπει για απεξάρτηση από το αλκοόλ

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert