OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Σκοπιανό: Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη συμφωνία

14/06/2018 - 21:01
Share on FacebookShare on Twitter
Πρώτη δημοσίευση:2018-06-14 18:30:28
Τελευταία ενημέρωση: 2018-06-14 21:01:28

Toυ Δημήτρη Καιρίδη

Πολλοί ρωτούν αν χρειαζόταν η Ελλάδα μια συμφωνία με την ΠΓΔΜ; Η απάντηση είναι ναι. Η εξομάλυνση της διμερούς σχέσης αναβαθμίζει τη διεθνή θέση της Ελλάδας και ενισχύει την περιφερειακή σταθερότητα αλλά και τις δυνατότητες της Ελλάδας να «δορυφοροποιήσει» τη μικρή και φτωχή ΠΓΔΜ προς όφελος της οικονομίας και των δυο χωρών.

Είναι καλή η συμφωνία; Όχι. Η συμφωνία αντιμετωπίζει τον σφετερισμό της αρχαίας μακεδονικής ιστορίας αλλά εμφανίζει την Ελλάδα να επικυρώνει τον παραδοσιακό «μακεδονικό» εθνικισμό του 19ου και του 20ου αιώνα, δηλαδή τον «μακεδονισμό» του Ίλιντεν «η Μακεδονία στους Μακεδόνες».

Γιατί αυτή η αποτυχία; Κάθε συμφωνία προϊόν διαπραγμάτευσης είναι ένας συμβιβασμός. Αν μπορούσε να ποσοτικοποιήσει κανείς το αποτέλεσμα θα έλεγε ότι ο συμβιβασμός ήταν 80-20 υπέρ της ΠΓΔΜ. Το αποτέλεσμα αυτό είναι παράδοξο αν σκεφτεί κανείς ότι ο επισπεύδων της διαπραγμάτευσης ήταν η ΠΓΔΜ, για την οποία η επίτευξη συμφωνίας αποτελεί όρο επιβίωσης προκειμένου να απελευθερωθεί η κρίσιμη ευρω-ατλαντική προοπτική της.

Η απάντηση ίσως βρίσκεται στο γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν και ο ίδιος επισπεύδων ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων για το ελληνικό χρέος και τη μετα-μνημονιακή εποχή, ξεκινώντας από το επόμενο Eurogroup την προσεχή Πέμπτη 21 Ιουνίου.

Μπορούσε η συμφωνία να ήταν καλύτερη; Ναι, με δεδομένο ότι η πίεση για να υπάρξει συμφωνία ήταν στην πλευρά της ΠΓΔΜ. Η αλήθεια είναι ότι η αλλαγή εθνικού φρονήματος είναι δύσκολη υπόθεση, όσες δικαιολογημένες ενστάσεις κι αν έχει η Ελλάδα για τον «μακεδονισμό». Σίγουρα θα ήταν προτιμότερη η «σλαβοποίηση» της εθνικής ταυτότητας και της γλώσσας των γειτόνων με έναν επιθετικό προσδιορισμό ή έστω με ένα αμετάφραστο όνομα στα σλαβικά παρά απλώς η σύνθετη ονομασία του κράτους.

Και τώρα τι; Καταρχήν θα πρέπει να αποφευχθεί ο εσωτερικός διχασμός. Η κυβέρνηση έχει την πρωτοβουλία να διαμορφώνει ευρύτερες συναινέσεις. Μέχρι τώρα, οι χειρισμοί της ήταν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η συμφωνία χρήζει καίριων βελτιώσεων. Αν, ωστόσο, προχωρήσει, η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να επικεντρωθεί στη μεγιστοποίηση των όποιων δυνατοτήτων και ωφελημάτων της συμφωνίας, εκμεταλλευόμενη στο μέγιστο βαθμό τη βελτίωση του κλίματος στη νότια Βαλκανική.

 

Related Posts

Πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Η πιο μεγάλη ήττα του Ερντογάν

24/06/2019 - 16:07
Πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα

03/06/2019 - 09:09
Μέρκελ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Η νίκη της Ευρώπης

31/05/2019 - 16:28

Διαβάστε Επίσης

Στάρμερ σε Χριστοδουλίδη: «Οι βρετανικές βάσεις δεν θα χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις στο Ιράν»

«Χτυπήσαμε ισραηλινό F-16» λένε οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν – Άγνωστο αν καταρρίφθηκε

Axios: Άφαντος ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ – CIA και Μοσάντ ψάχνουν απεγνωσμένα σημάδια ζωής του

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 27 Μαρτίου

Ισραήλ: «Οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στην ιρανική πυρηνική εγκατάσταση της Νατάνζ – Δεν είχαμε συμμετοχή»

CENTCOM: «Έχουμε καταστρέψει πάνω από 8.000 στόχους του Ιράν – Δεν έχουν ναυτικό ούτε πετούν μαχητικά αεροσκάφη»

Reuters: Ο πόλεμος στο Ιράν ξέφυγε από τον έλεγχο του Τραμπ – Οι λάθος υπολογισμοί και οι εναλλακτικές λύσεις

Με «bunker buster» βόμβες MOP χτύπησαν οι ΗΠΑ την ιρανική πυρηνική εγκατάσταση της Νατάνζ

Top News

Ναταλία Γερμανού: Ο Μπάμπης Λαζαρίδης μου ζήτησε ένα τραγούδι για τον έναν χρόνο σχέσης με την Αγγελική Ηλιάδη

Έλενα Παπαρίζου: Δεν βρίσκομαι στο νοσοκομείο, απλά μετά από ένα αλλεργικό σοκ είχα ένα μεγάλο κρυολόγημα

Τζένη Μπαλατσινού: Μου έχουν φορέσει άπειρες ταμπέλες, όπως «όμορφη, αλλά χαζή»

Ξέσπασε ο Νίκος Πλακιάς: Όποιος σπιλώνει τη μνήμη των παιδιών μου με ψέματα και παραμύθια θα ισοπεδωθεί

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert