OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Η νέα κρίση στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις πιέζει τον Ερντογάν

03/08/2018 - 11:57
Τουρκία
Share on FacebookShare on Twitter

 Του Δημήτρη Καιρίδη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν πρωτοφανείς κυρώσεις σε βάρος δυο υπουργών της κυβέρνησης της Τουρκίας, του υπουργού δικαιοσύνης και του υπουργού εσωτερικών, με ισχύ από την 1η Αυγούστου. Οι κυρώσεις αποτελούν τα αμερικανικά αντίποινα στη συνεχιζόμενη κράτηση του ευαγγελιστή πάστορα Άντριου Μπράνσον. Ο Μπράνσον έχει ζήσει στην Τουρκία για 25 χρόνια αλλά το φθινόπωρο του 2016 συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές, στα πλαίσια του πογκρόμ διώξεων που εξαπέλυσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Πίσω από την επιβολή των κυρώσεων βρίσκεται ο Αμερικάνος Αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος τηρεί σκληρή στάση έναντι της Άγκυρας. Τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχαν προειδοποιήσει την Άγκυρα να παύσει να θεωρεί τον Μπράνσον ως «ανταλλάξιμο» στις διμερείς διαπραγματεύσεις των δυο χωρών. Λέγεται ότι αυτό που εξόργισε τον Τραμπ και προχώρησε στην επιβολή των κυρώσεων είναι το συνηθισμένο «ανατολίτικο παζάρι» της Άγκυρας, η οποία μετέφερε τον Μπράνσον από τη φυλακή σε κατ’ οίκο περιορισμό, χωρίς να τον απελευθερώσει αλλά ζητώντας ανταλλάγματα για να το κάνει.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν δεν είναι βαριές ούτε επιφέρουν, αυτές καθεαυτές, κάποιο καίριο πλήγμα στην Τουρκία. Αποτελούν περισσότερο μια προειδοποίηση προς την Άγκυρα να απελευθερώσει τον Μπράνσον και να ξανασκεφτεί την αντιπαράθεση της με τις Η.Π.Α. πριν ακολουθήσουν και νέα, βαρύτερα, μέτρα από την αμερικανική πλευρά.

Ο αμερικανικός σχεδιασμός στηρίζεται στις στενές οικονομικές σχέσεις της Τουρκίας με το δυτικό οικονομικό σύστημα και στο οικονομικό κόστος που η τυχόν αντιπαράθεση με τις Η.Π.Α. μπορεί να προκαλέσει. Άλλωστε, η οικονομία αποτελούσε ανέκαθεν την ύψιστη προτεραιότητα του Ερντογάν.

Η οικονομία της Τουρκίας είναι εύθραυστη στο βαθμό που χρειάζεται 200 δισεκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης από το εξωτερικό κάθε χρόνο. Το μονίμως ελλειμματικό εξωτερικό ισοζύγιο της Τουρκίας είναι και το ευαίσθητο σημείο της. Ήδη, η αμερικανική απόφαση επιβολής των κυρώσεων προκάλεσε νέα πτώση της τουρκικής λίρας και αναταραχή στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης. Για πρώτη φορά, η λίρα έσπασε το φράγμα των 5 λιρών ανά δολάριο. Η διολίσθηση της λίρας αυξάνει τον πληθωρισμό που μάλλον κινείται με σχεδόν διπλάσιο ρυθμό από τον επισήμως ανακοινωθέντα, κοντά στο 30%, προκαλώντας πτώση των εισοδημάτων και πίεση στη λαϊκή κατανάλωση.

Related Posts

Πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Η πιο μεγάλη ήττα του Ερντογάν

24/06/2019 - 16:07
Πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα

03/06/2019 - 09:09
Μέρκελ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Η νίκη της Ευρώπης

31/05/2019 - 16:28

Διαβάστε Επίσης

Meteor στην Ουκρανία; Η Σουηδία συζητά την μεταφορά μαχητικών Gripen, οπλισμένων με τους φονικούς BVR πυραύλους

ΗΠΑ – Ιράν: O απεσταλμένος του Τραμπ θα συναντηθεί με τον Ιρανό ΥΠΕΞ την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη

J-20: «Μέχρι το 2030 η Κίνα θα έχει 1.000 stealth μαχητικά πέμπτης γενιάς»

Λαβρόφ: «Απαράδεκτες» οι οικονομικές πιέσεις που ασκούνται στην Αβάνα

Ιορδανία: Ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί το έδαφός της για επίθεση στο Ιράν

Βρετανία: Απέλασε Ρώσο διπλωμάτη ως «αντίποινα» για την απέλαση Βρετανού διπλωμάτη από τη Μόσχα

Πύραυλοι Aster: Βρετανία και MBDA μελετούν την ενσωμάτωσή τους στα συστήματα VLS Mk41

Ουκρανία: Μετά την «ενεργειακή εκεχειρία», η Ρωσία στοχοθετεί το ουκρανικό σιδηροδρομικό δίκτυο

Top News

Φειδίας Παναγιώτου: Ερωτήματα για το γραφείο - βίλα με την πισίνα και τις 4 κρεβατοκάμαρες που πληρώνει το Ευρωκοινοβούλιο

Μαρία Καρυστιανού και Παύλος Ντε Γκρες: Εκλογική συνεργασία «βλέπει» ο Νίκος Καραχάλιος

Βόμβα στα αρχεία Επστάιν: Αποκαλύφθηκε κρυφό παιδί του - Με email η Σάρα Φέργκιουσον τον συγχαίρει για τη γέννηση του γιου του πριν από 15 χρόνια

Ο Τζάστιν Μπίμπερ μόνο με μποξεράκι και κάλτσες στη σκηνή των Grammy, «χτύπησε» τατουάζ την Χέιλι Μπίμπερ στην πλάτη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert