OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Ο Ερντογάν και η ανάκαμψη της λίρας

30/11/2018 - 11:47
λίρα
Share on FacebookShare on Twitter

 Του Δημήτρη Καιρίδη

Η τουρκική λίρα, όπως και τα νομίσματα πολλών αναδυόμενων αγορών, συνεχίζει την αξιοθαύμαστη ανάκαμψή της, από τα χαμηλά του περασμένου Αυγούστου, όταν η ισοτιμία της είχε ξεπεράσει τις 7 λίρες ανά δολάριο. Έκτοτε, η λίρα έχει ανατιμηθεί έναντι του δολαρίου κατά 30% περίπου, την καλύτερη επίδοση, με μεγάλη διαφορά, μεταξύ των νομισμάτων πολλών αναδυόμενων αγορών, όπως το πέσο της Αργεντινής, το ρεάλ της Βραζιλίας και το ραντ της Νότιας Αφρικής.

Η ανατίμηση αποτελεί απόδειξη ότι η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάρρωσης από την κρίση και, κυρίως, πως η προοπτική μιας προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απομακρύνεται. Μια τέτοια προσφυγή θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις, ενόψει των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου του 2019.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο των δυο μεγάλων δήμων της χώρας, της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, και, ει δυνατόν, να κατακτήσει τον τρίτο, αυτόν της Σμύρνης, που παραδοσιακά αποτελεί προπύργιο των Κεμαλιστών. Για τον σκοπό αυτό, ανανέωσε τη συμμαχία του με τους εθνικιστές. Η πολιτική εκτόξευση του ίδιου του Ερντογάν ξεκίνησε το 1994 όταν κατέκτησε τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης.

Όμως, τα σχέδια του είχαν περιπλεχθεί από την πίεση που προκαλεί η οικονομική κρίση στους ψηφοφόρους. Η κατανάλωση έχει σημειώσει μεγάλη πτώση, όπως και η συνολική οικονομική δραστηριότητα. Τώρα, η άνοδος της λίρας είναι γι’ αυτόν μια ανακούφιση.

Παρόλα αυτά, η λίρα παραμένει υποτιμημένη κατά 29% συνολικά από τις αρχές του χρόνου. Αυτό βοηθά τις τουρκικές εξαγωγές που αυξήθηκαν κατά 22% τον Σεπτέμβριο κι έτσι η Τουρκία οδεύει προς την επίτευξη εμπορικού πλεονάσματος για το 2018, μετά από πολλά χρόνια. Η άμεση και απότομη άνοδος των εξαγωγών αποδεικνύει τις διαρθρωτικές δυνατότητες της τουρκικής οικονομίας.

Όμως, ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός, πάνω από 25% επισήμως, και πολύ περισσότερο ανεπισήμως. Για να τιθασευτεί χρειάζεται η ενίσχυση της περιοριστικής πολιτικής και η περαιτέρω πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, πράγμα που σημαίνει ότι το 2018 θα κλείσει με ύφεση.

Εν ολίγοις, η τουρκική οικονομία έχει σοβαρές ανισορροπίες να αντιμετωπίσει αλλά η προσγείωση της εξελίσσεται πιο ομαλά από ότι πολλοί φοβόντουσαν το καλοκαίρι, κάτι που δίνει περιθώρια στον Ερντογάν να ελπίζει ότι θα ενισχύσει την πολιτική του κυριαρχία το 2019.

Related Posts

Πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Η πιο μεγάλη ήττα του Ερντογάν

24/06/2019 - 16:07
Πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα

03/06/2019 - 09:09
Μέρκελ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Η νίκη της Ευρώπης

31/05/2019 - 16:28

Διαβάστε Επίσης

Ιορδανία: Ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί το έδαφός της για επίθεση στο Ιράν

Βρετανία: Απέλασε Ρώσο διπλωμάτη ως «αντίποινα» για την απέλαση Βρετανού διπλωμάτη από τη Μόσχα

Πύραυλοι Aster: Βρετανία και MBDA μελετούν την ενσωμάτωσή τους στα συστήματα VLS Mk41

Ουκρανία: Μετά την «ενεργειακή εκεχειρία», η Ρωσία στοχοθετεί το ουκρανικό σιδηροδρομικό δίκτυο

METLEN: Παρέδωσε στη Naval Group δύο σύνθετα συστήματα για τις φρεγάτες FDI

Ρωσία: Την Τετάρτη και την Πέμπτη ο νέος κύκλος ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με Ουκρανία – ΗΠΑ

Συρία: Κυβερνητικές δυνάμεις εισήλθαν στην υπό κουρδικό έλεγχο πόλη Χασακέ

Ιράν: Ο πρόεδρος Πεζεσκιάν ζήτησε να ξεκινήσουν συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Top News

Φειδίας Παναγιώτου: Ερωτήματα για το γραφείο - βίλα με την πισίνα και τις 4 κρεβατοκάμαρες που πληρώνει το Ευρωκοινοβούλιο

Μαρία Καρυστιανού και Παύλος Ντε Γκρες: Εκλογική συνεργασία «βλέπει» ο Νίκος Καραχάλιος

Βόμβα στα αρχεία Επστάιν: Αποκαλύφθηκε κρυφό παιδί του - Με email η Σάρα Φέργκιουσον τον συγχαίρει για τη γέννηση του γιου του πριν από 15 χρόνια

Ο Τζάστιν Μπίμπερ μόνο με μποξεράκι και κάλτσες στη σκηνή των Grammy, «χτύπησε» τατουάζ την Χέιλι Μπίμπερ στην πλάτη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert