OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Εβδομαδιαία ανασκόπηση της διεθνούς επικαιρότητας 07-12/01/2019

13/01/2019 - 07:30
Share on FacebookShare on Twitter

 Του Δημήτρη Καιρίδη

Ορκίστηκε στο Καράκας, Πρόεδρος της Βενεζουέλας, για δεύτερη φορά, ο Νικόλα Μαδούρο. Ο Μαδούρο θεωρείται, από τους διεθνείς αναλυτές, ως ο πιο αποτυχημένος ηγέτης παγκοσμίως, αφού έχει βυθίσει την άλλοτε πλουσιότερη χώρα της Λατινικής Αμερικής στη φτώχια και σε μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση.

Ο Τζων Μπόλτον, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, δήλωσε ότι η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία θα καθυστερήσει. Η άρνηση της Τουρκίας να δεσμευτεί ότι δεν θα επιτεθεί στους Κούρδους ανατολικά του Ευφράτη περιέπλεξε τους αμερικανικούς σχεδιασμούς.

Μάλιστα, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Μπόλτον, κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, την περασμένη Τρίτη.

Την περασμένη Κυριακή, ανήμερα των Φώτων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρέδωσε, σύμφωνα με την Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση, τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία. Η αντίδραση της Ρωσίας και, προσωπικά, του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν υπήρξε σφοδρή.

Ο Πούτιν αποκάλεσε τον Βαρθολομαίο «Τούρκο Πατριάρχη» και υπαινίχθηκε ότι η παραχώρηση του Τόμου ήταν προϊόν οικονομικής συναλλαγής. Η εκκλησιαστική ανεξαρτητοποίηση της Ουκρανίας είναι ένα σοβαρό πλήγμα στη στρατηγική του που ήθελε το Πατριαρχείο της Μόσχας να αποτελεί προέκταση της επιρροής του Κρεμλίνου σε όλη την πρώην σοβιετική επικράτεια.

Την περασμένη Τετάρτη, το Βρετανικό Κοινοβούλιο περιόρισε ακόμα περισσότερο τα περιθώρια ελιγμών της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι, επαναβεβαιώντας ότι η πλειοψηφία των βουλευτών δεν θέλει ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Ταυτόχρονα, η συμφωνία της Μέι με την Ευρωπαϊκή Ένωση οδεύει προς μια πανηγυρική καταψήφιση, την προσεχή Τρίτη 15 Ιανουαρίου.

Η Μέι προσπαθεί να εκβιάσει τους βουλευτές της, καθώς ο χρόνος τρέχει και στις 29 Μαρτίου, αν κάτι δεν αλλάξει, η Βρετανία αποχωρεί χωρίς συμφωνία, σύμφωνα με τη προθεσμία του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας. Κάποιοι βουλευτές προτείνουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα ή, κατ’ ελάχιστο, την παράταση της εξόδου της Βρετανίας πέραν της προθεσμίας της 29ης Μαρτίου.

Η διαδοχή του παραιτηθέντα Αμερικανό-Κορεάτη, Ζιμ Γιονγκ Κιμ, από την Προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας μπορεί να αποτελέσει ένα νέο πεδίο σύγκρουσης της αμερικανικής κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ με τους συμμάχους της. Παραδοσιακά, η Προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας πηγαίνει σε Αμερικανό αλλά, αυτή τη φορά, οι συνέχεις επιθέσεις του Τραμπ εναντίον των διεθνών θεσμών μπορεί να οδηγήσουν σε διαφορετικό αποτέλεσμα.

Η επίσκεψη του Ματέο Σαλβίνι στην Πολωνία και η υποστήριξή του προς την πολωνική κυβέρνηση ενισχύει την προσπάθεια υπονόμευσης των ευρωπαϊκών θεσμών και σύσφιξης ενός ευρω-σκεπτικιστικού μετώπου, ενόψει των κρίσιμων ευρω-εκλογών του Μαΐου.

Τέλος, η Άνγκελα Μέρκελ, η Καγκελάριος της Γερμανίας και ισχυρότερη Ευρωπαία πολιτικός, επισκέφτηκε την Αθήνα και υποστήριξε τις προσπάθειες της Ελλάδας να βγει από την πολυετή κρίση.

Αυτές είναι επτά από τις σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας που τρέχει. 



Related Posts

Πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Η πιο μεγάλη ήττα του Ερντογάν

24/06/2019 - 16:07
Πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα

03/06/2019 - 09:09
Μέρκελ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Η νίκη της Ευρώπης

31/05/2019 - 16:28

Διαβάστε Επίσης

«Χτυπήσαμε ισραηλινό F-16» λένε οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν – Άγνωστο αν καταρρίφθηκε

Axios: Άφαντος ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ – CIA και Μοσάντ ψάχνουν απεγνωσμένα σημάδια ζωής του

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 27 Μαρτίου

Ισραήλ: «Οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στην ιρανική πυρηνική εγκατάσταση της Νατάνζ – Δεν είχαμε συμμετοχή»

CENTCOM: «Έχουμε καταστρέψει πάνω από 8.000 στόχους του Ιράν – Δεν έχουν ναυτικό ούτε πετούν μαχητικά αεροσκάφη»

Reuters: Ο πόλεμος στο Ιράν ξέφυγε από τον έλεγχο του Τραμπ – Οι λάθος υπολογισμοί και οι εναλλακτικές λύσεις

Με «bunker buster» βόμβες MOP χτύπησαν οι ΗΠΑ την ιρανική πυρηνική εγκατάσταση της Νατάνζ

Ιράν: Είμαστε σε αυτοάμυνα στην απρόκλητη επίθεση των ΗΠΑ – Τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν ανοιχτά

Top News

Γιώργος Τσαγκαράκης: Μόνο 7 ήταν τα γνήσια έργα στη γκαλερί - Κατασχέθηκαν 190.000 ευρώ, συνελήφθη υπάλληλός του

Η Έλενα Παπαρίζου ξανά στο νοσοκομείο - Μεταφέρθηκε εσπευσμένα πριν από μερικές ημέρες

Η στιγμή που ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος στο Long Island - Το βίντεο έχει κάνει τον γύρο του κόσμου

Η Φαίη Σκορδά για τον γάμο της: Θα συνεχίσω να προστατεύω την προσωπική μου ζωή αλλά δεν έχω να κρύψω κάτι

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert