OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Κέρδη και ζημιές από το Μακεδονικό ενόψει εκλογών

21/01/2019 - 14:07
Share on FacebookShare on Twitter

Του Δημήτρη Καιρίδη 

Τα πράγματα με τη Συμφωνία των Πρεσπών έχουν πάρει τον δρόμο τους. Η Συμφωνία οδεύει προς υπερψήφιση από την ελληνική βουλή. Η χθεσινή συγκέντρωση εναντίον της, στην πλατεία Συντάγματος, δεν είχε το μέγεθος για να προκαλέσει πολιτικά γεγονότα.

Η κυβέρνηση είναι έμπειρη στην επικοινωνιακή διαχείριση τέτοιων αντιδράσεων. Στο μεταξύ, οι όποιες εσωτερικές δυσκολίες ενισχύουν το προφίλ της με τον δυτικό παράγοντα, για τις προσπάθειες που καταβάλει για την εκδίωξη της Ρωσίας από τη Βαλκανική και τη σταθεροποίηση της περιοχής.

Γύρω από τη Συμφωνία έχει στηθεί ένα λυσσαλέο πολιτικό παιχνίδι, ενόψει των επικείμενων πολλαπλών εκλογών του 2019. Για την κυβέρνηση όσοι αντιτίθενται είναι ακροδεξιοί φασίστες. Η αντιπολίτευση εμφανίζεται πιο συγκρατημένη αν και κάποιοι δεν διστάζουν να μιλήσουν για προδότες. Το κλίμα πολώνεται προς όφελος των δυο μονομάχων, συνθλίβοντας τον ενδιάμεσο χώρο και αναβιώνοντας, σε έναν βαθμό, τον ελληνικό δικομματισμό της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποιεί ένα εθνικό ζήτημα για να συσπειρώσει γύρω του μια ευρύτερη κεντροαριστερά, με την οποία θα διεκδικήσει με αξιώσεις μια αξιοπρεπή ήττα και θα βάλει υποθήκη για επιστροφή στην εξουσία στον επόμενο εκλογικό κύκλο.

Ο Τσίπρας εμφανίζεται έτοιμος να κατέβει, στις προσεχείς εκλογές, επικεφαλής ενός ευρωπαϊκού μετώπου και μιας αντι-ρωσικής συσπείρωσης!

Οι οβιδιακές μεταμορφώσεις του αποδεικνύουν έναν ηγέτη που δεν το βάζει κάτω αλλά, αντίθετα, είναι αποφασισμένος να παίρνει ρίσκα, μέχρι την τελευταία στιγμή, ποντάροντας στην κοντή μνήμη των Ελλήνων, την αδράνεια της αντιπολίτευσης και ένα αταβιστικό αντιδεξιό αντανακλαστικό μερίδας του εκλογικού σώματος.

Από την άλλη μεριά, η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη ενάντια στη Συμφωνία δεν αφήνει περιθώρια για την ανάπτυξη νέων βιώσιμων σχημάτων στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

Η ΝΔ απέφυγε τον εσωτερικό διχασμό και θεωρεί τη δυσαρέσκεια των Δυτικών προσωρινή και διαχειρίσιμη. Η μεγάλη ανησυχία εστιάζεται στο ΚΙΝΑΛ, το οποίο κλυδωνίζεται από το αντικρουόμενο διακύβευμα που προτάσσουν οι δύο μονομάχοι: ο Τσίπρας «να καταψηφιστεί η Δεξιά» και ο Μητσοτάκης «να φύγει ο Τσίπρας».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η χώρα συνεχίζει να χάνει χρόνο. Έχοντας αποτύχει να αξιοποιήσει προς όφελος της τη χρυσή πενταετία 2014-2018, με τα μηδενικά επιτόκια διεθνώς, την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου και τη μεγάλη ανάπτυξη της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με την οικονομική επιβράδυνση της ευρω-ζώνης και με άλυτο το πρόβλημα των τραπεζών της.

Η ισχνή ανάπτυξη βασίζεται στην αύξηση της κατανάλωσης ενώ οι επενδύσεις παραμένουν αναιμικές.

Η ιδιωτική αποταμίευση είναι αρνητική, η είσοδος στην επίσημη οικονομία είναι απαγορευτική λόγω φόρων και εισφορών, τα αντικίνητρα για εργασία έχουν πολλαπλασιαστεί αντί να μειωθούν, η παροχολογία και η αύξηση του κατώτατου μισθού υπηρετούν προεκλογικούς αλλά όχι οικονομικούς σχεδιασμούς και η κυβέρνηση δεν έχει βρει τον τρόπο να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, την ώρα που οι Σκουριές και το Ελληνικό δυσφημούν την Ελλάδα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Στο μεταξύ, παραδοσιακά, η προεκλογική περίοδος βλάπτει τα δημόσια οικονομικά, καθώς ο φοροελεγκτικός μηχανισμός αδρανεί και οι φορολογούμενοι καθυστερούν την καταβολή των φόρων.

Η παράταση της εκκρεμότητας κρίνεται από όλους τους διεθνείς αναλυτές επιβλαβής αλλά η χώρα επιμένει να κινείται στη μικροπολιτική λογική του διχασμού, της πόλωσης και της καθυπόταξης του οικονομικού στο πολιτικό. Το κόστος αυξάνει και ο λογαριασμός θα πληρωθεί, για μια ακόμα φορά, από τον δυστυχή Έλληνα πολίτη.

Related Posts

Πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Η πιο μεγάλη ήττα του Ερντογάν

24/06/2019 - 16:07
Πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα

03/06/2019 - 09:09
Μέρκελ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Η νίκη της Ευρώπης

31/05/2019 - 16:28

Διαβάστε Επίσης

«Χτυπήσαμε ισραηλινό F-16» λένε οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν – Άγνωστο αν καταρρίφθηκε

Axios: Άφαντος ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ – CIA και Μοσάντ ψάχνουν απεγνωσμένα σημάδια ζωής του

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 27 Μαρτίου

Ισραήλ: «Οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στην ιρανική πυρηνική εγκατάσταση της Νατάνζ – Δεν είχαμε συμμετοχή»

CENTCOM: «Έχουμε καταστρέψει πάνω από 8.000 στόχους του Ιράν – Δεν έχουν ναυτικό ούτε πετούν μαχητικά αεροσκάφη»

Reuters: Ο πόλεμος στο Ιράν ξέφυγε από τον έλεγχο του Τραμπ – Οι λάθος υπολογισμοί και οι εναλλακτικές λύσεις

Με «bunker buster» βόμβες MOP χτύπησαν οι ΗΠΑ την ιρανική πυρηνική εγκατάσταση της Νατάνζ

Ιράν: Είμαστε σε αυτοάμυνα στην απρόκλητη επίθεση των ΗΠΑ – Τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν ανοιχτά

Top News

Γιώργος Τσαγκαράκης: Μόνο 7 ήταν τα γνήσια έργα στη γκαλερί - Κατασχέθηκαν 190.000 ευρώ, συνελήφθη υπάλληλός του

Η Έλενα Παπαρίζου ξανά στο νοσοκομείο - Μεταφέρθηκε εσπευσμένα πριν από μερικές ημέρες

Η στιγμή που ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος στο Long Island - Το βίντεο έχει κάνει τον γύρο του κόσμου

Η Φαίη Σκορδά για τον γάμο της: Θα συνεχίσω να προστατεύω την προσωπική μου ζωή αλλά δεν έχω να κρύψω κάτι

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert